Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U SRBIJI

Vučić vuče za Berlin, Nikolić prema Moskvi

Srbija
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
06.12.2014.
u 17:00

Režimski tabloidi ne čuju što je rekao Nikolić, drugi mu broje imovinu i ispite

Svatko na vlasti ima stranku da ga brani, osim mene, požalio se osnivač vladajuće Srpske napredne stranke i aktualni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na televiziji i rat između bivših stranačkih prijatelja javno se zaoštrio. Nikolić je udario i na najvažniji adut premijera Aleksandra Vučića, kazneni progon tajkuna.

– Nije trebalo uhititi tajkune, već ih iskoristiti da pomognu Srbiji. Bogoljub Karić je politički progonjen – objavio je narodu predsjednik s ekrana državne televizije.

Nalik na Ćiru i Mamića

Iza državnog vrha susjedne države već je cijela povijest sukoba, od vanjskopolitičkih pitanja kad je riječ o BiH, Kosovu, preko kadrova i savjetnika do stava prema Rusiji. Ipak, ne čini se da je riječ o previše ozbiljnoj svađi, sve pomalo nalikuje na svađu Ćire i Mamića u Hrvatskoj, malo se svađaju, malo se ljube. Osim toga, politika u kojoj predsjednik Nikolić, domaćinski nastrojen Šumadinac koji peče rakiju i više naginje Rusiji, a premijer Vučić s gardom Zorana Đinđića ili srpskog Tonyja Blaira više voli Berlin, može biti korisna, barem za domaću upotrebu. Jer, Srbi su i dalje uvjereni da Srbiji puno više pomaže Rusija nego Unija, iako činjenice, otkrio je to nedavno beogradski Blic, pokazuju da donacija iz Rusije nema, a da je u razdoblju između 2000. i 2013. godine iz Europske unije došlo čak 5,9 milijardi eura! Dio je realiziran kroz IPA fondove EU, a dio su donacije EU i zemalja članica. SAD je dao 643,2 milijuna, Njemačka 323,5 milijuna, slijede Švedska, Norveška, Švicarska. Srbi su uvjereni i da im jako puno pomaže Kina, ali ona je na repu donatora.

Niti nas Nikolić gura prema Euroaziji niti je Vučić protiv Rusije

Analitičar Dragomir Anđelković

Koliko dobro surađuju Srbija i Rusija, govori i to što se Vučić žali kako je s ruskim predsjednikom Putinom bio tri puta, ali da mu ruski predsjednik ništa o odustajanju od Južnog toka nije rekao. Putin je, osim toga, nakon što je bio glavni gost na beogradskoj paradi u listopadu, čim se vratio u Moskvu, poslao račun za plin i prijetnju smanjenjem isporuke za 28 posto. Putinu srce nije omekšalo ni to što je u službeni posjet u Beogradu predsjednik Nikolić primio njegova prijatelja predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka te goste iz Rusije, sve pod sankcijama EU. I to u trenutku kad je Vučić išao u Berlin k Angeli Merkel. Analitičar Dragomir Anđelković, blizak vladajućim naprednjacima, za Blic kaže kako ne vjeruje da postoji velik razdor između dvojice vođa Srbije.

– Niti nas Nikolić gura prema Euroaziji niti je Vučić protiv Rusije. Zemlja je okružena zemljama NATO saveza i postmoderno okupirana i mora imati odstupnicu – kaže. Ipak, u ratu Nikolića i Vučića zaratili su i tabloidi. Kurir je pisao o Nikolićevom TV napadu na Vučića pod naslovom “Predsjednik sve češće nastupa kao opozicija premijeru”, a Informer, koji se povezuje s vlastima, zbog toga je napao Kurir.

Kurir protiv Informera

Čini se da je vladajućima ipak najviše pri srcu želja da se predsjednikovi istupi kad napada vladu previše ne ističu, da se previše ne govori o gafovima ili o tome kako je predsjednik diplomirao. Zato Informer napada Kurir i kad ide protiv Nikolića. Kurir je objavio priču o tome što sve ima Nikolić, nabrojivši stanove, kuće, vikendice, pašnjake, njive, pa i ulaganja u crkvu u rodnom selu Bajčetini, u kojem nema škole ni dućana. Secirali su i zakladu u kojoj je Nikolićeva supruga Dragica u kratko vrijeme od tajnih dobrotvora prikupila 7 milijuna eura.

“Oprosti što smo pisali da je predsjednik Srbije pred milijun gledatelja RTS-a napao premijera Vučića i vladu, a što samo ti to nisi vidio, oprosti što smo pisali o diplomi predsjednika koji je ispite polagao i nedjeljom”, napisali su novinari Kurira glavnom uredniku Informera, koji zovu “službenim glasnikom”.

Komentara 41

Avatar Tarabic
Tarabic
17:57 06.12.2014.

Ako je u Srbiji rat, kako se naziva ono u Americi?

DU
Deleted user
17:46 06.12.2014.

A narod vuce kola umesto magaradi

Avatar emilsalis
emilsalis
06:47 07.12.2014.

Tomislav Nikolić.....(kazu da mu je zadnja profesija bila Zidar).... Čovek koji je u svom životu pojeo toliko govana držeći svoje govore, da komotno može godinama da štrajkuje glađu i neće mu biti ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije