Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNA BITKA ZA VUKOVAR

Srbi ključni za izbore u Vukovaru

Foto: PIXSELL
1/5
29.01.2021.
u 15:35

Penava i HDZ uvjereni u pobjedu, SDP nema kandidata, Sabo izlazi kao nezavisni

Mjesecima prije lokalnih izbora, koji će se održati u svibnju ove godine, znalo se da će izborna „bitka za Vukovar“ biti jedna od najinteresantnijih u Hrvatskoj uopće, što samo govori kakvu Vukovar ima važnost u svim političkim strankama u Hrvatskoj. Nakon najnovijih događanja u SDP-u oko kandidature Željka Sabe, kojega je Gradska organizacija predložila za gradonačelnika unatoč protivljenju vrha stranke, politička borba u Vukovaru dodatno se komplicira.

Prema dosadašnjim informacijama, poznato je da će aktualni gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je u međuvremenu izašao iz HDZ-a i osnovao novu političku stranku Neovisna lista Ivan Penava, biti jedan od kandidata za gradonačelnika. Penava je to uostalom i najavio još krajem prošle godine. Njemu će se na izborima još jednom suprotstaviti Željko Sabo, koji će nakon događanja u SDP-u gotovo sigurno na izbore izaći kao neovisni kandidat. HDZ još uvijek nije istaknuo svoga kandidata, ali to će, prema svim neslužbenim najavama, biti predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar, koji je prije nekoliko dana postao i saborski zastupnik.

Poslije događanja u vukovarskom SDP-u u toj se stranci ne zna kako će se postaviti u utrci za gradonačelnika. U Vukovaru se govori i o kandidaturi predsjednika vukovarskog HNS-a Nenada Bučka i predsjednika HKS-a Marijana Pavličeka, ali svakako se mogu očekivati u utrci i neki neovisni kandidati pa su se tako proteklih dana i tjedana spominjala imena Damira Madune, Andreja Georgijevskog, Zorana Aleksijevića…

Panorama Vukovara 10.09.2018., Vukovar - Panorama grada Vukovara. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

HDZ ima stranačku infrastrukturu

– Izborna borba za gradonačelnika Vukovara i Gradsko vijeće bit će svakako jedna od najinteresantnijih u Hrvatskoj. Svoju kandidaturu jasno sam istaknuo još prije nekoliko mjeseci i mislim da s obzirom na rezultate imam realnu šansu za pobjedu i još jedan mandat na mjestu gradonačelnika. Podsjećam da sam prije četiri godine pobijedio u prvom krugu kada sam osvojio gotovo 62 posto glasova. Po meni, pitanje je samo hoću li pobijediti odmah u prvom krugu ili u drugom, za koji mi nije važno tko će mi biti suparnik – rekao je Penava.

U svojoj kandidaturi Penava računa i na podršku Domovinskog pokreta, ali i još nekih političkih stranaka desnoga spektra koje djeluju u Vukovaru. Međutim, ostaje vidjeti kako će uspjeti nadoknaditi stranačku infrastrukturu na terenu, na koju je mogao računati dok je bio član HDZ-a, a koje sada ipak nema.

Nakon svih događanja u SDP-u Sabo će se u svibnju treći put politički sukobiti s Penavom. Za sada je rezultat neriješen – 1:1. Iako to još nije potvrđeno, Sabo će na izbore sigurno izaći pa makar kao neovisni kandidat, što je izgledno s obzirom na to da ga vrh SDP-a ne želi podržati. Kao neovisni kandidat na izbore je izašao i 2014. kada je izgubio za 190 glasova.

– Kao osoba nisam mogao okrenuti leđa ljudima koji su željeli da se kandidiram za gradonačelnika. Spreman sam ući u bitku. Malo je poznato kako su me i 2017. nagovarali da se kandidiram i kada sam, prema istraživanjima, pobjeđivao u drugom krugu. Uostalom, Vukovarci dobro znaju koliko je toga napravljeno u mome mandatu i da se i danas provode i završavaju projekti koji su nastali u to vrijeme – kazao je Sabo.

U svibnju prošle godine HDZ je ostao obezglavljen kada su ga napustili Ivan Penava, predsjednik Gradskog odbora Damir Barna i svi gradski vijećnici, ali ta je stranka ipak na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima osvojila najveći broj glasova u Vukovaru.

VIDEO: Penava objavio da napušta HDZ

– HDZ ima najširu lepezu stručnih, društveno odgovornih, prepoznatljivih i marljivih ljudi i zbog toga ne sumnjam da će članstvo i stranačka tijela izabrati najbolje i građanima donijeti bolji i mirniji Vukovar, grad po mjeri svakog onoga tko želi živjeti u njemu. Koga god izaberemo za kandidata, on će i pobijediti, a izbornim protivnicima se ne opterećujemo. U fokusu su nam mlade obitelji, podizanje kvalitete života, otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva – rekao je Mažar.

Šansu vrebaju i HNS, HKS i drugi

I u HDZ-u računaju na podršku niza stranaka, ali i braniteljskih udruga. To je donekle i problem i zato što i Penava i Mažar računaju na gotovo isto biračko tijelo.

Najveća enigma za sada je kako će se poslije svega postaviti SDP, koji ne želi Sabu kao kandidata za gradonačelnika. Realno, u Vukovaru SDP trenutačno ni nema neko jače ime koje bi se moglo suprotstaviti spomenutoj trojci. Spominje se moguća kandidatura Biljane Gaće, ali ona bi u tu utrku ušla ako je stranka na to „natjera“. Razlog tome je jasan, jer ima premalo vremena do izbora, a tu je i strah da će odmah na početku dobiti status gubitnice izbora što nitko ne želi.

– Za sada ne mogu ništa reći. Tek trebamo skenirati stanje i vidjeti što i kako dalje. Moguće je i da će SDP imati svoga, ali i da podržimo nekoga neovisnog kandidata. U svakom slučaju, imat ćemo kao stranka odgovor na lokalnim izborima – rekla je Gaća.

U borbi favorita sa strane svoju šansu vrebaju i stranke poput HNS-a, HKS-a, ali i nekih drugih. Ostaje vidjeti i što će odlučiti HKS, odnosno hoće li ići samostalno ili se pak prikloniti nekome, a tu se prije svega misli na HDZ ili Penavu.

– U sljedećih nekoliko dana donijet ćemo konačnu odluku. Za sada su sve opcije otvorene – rekao je predsjednik HKS-a Pavliček.

Kako god, gotovo je izvjesno da će, s obzirom na podijeljenost hrvatskog biračkog tijela, prevagu na izborima kada je riječ o budućem gradonačelniku Vukovara donijeti vukovarski Srbi. Prema popisu stanovništva, u Vukovaru živi trećina Srba i to je, za vukovarske prilike, golem bazen glasova. Prema neslužbenim informacijama, SDSS neće imati kandidata za gradonačelnika Vukovara, nego će sve svoje resurse usmjeriti da ponovno dobije zamjenika gradonačelnika. Pri tome se ne smije zaboraviti ni činjenica da je SDSS na državnoj razini u koaliciji s HDZ-om. Međutim, u isto vrijeme upitno je koliko zapravo Milorad Pupovac kontrolira vukovarski SDSS

Komentara 3

Avatar patkovic
patkovic
15:58 29.01.2021.

e jadna slavonija i njena sela pod ovim korumpiranim kvislinzima, nekad se sve sijalo i bilo pod privrednim naponom

VI
vidum
19:44 29.01.2021.

Nadam se da će Penava pobijediti Mažnjara.

VP
vukovarac.patak
15:48 29.01.2021.

Braca Srbi su uvijek kljucni. pozdrav Srbima od pravog Slavonca Sokca i nadam se uskoro kava u Prizrenu, vukovarska interventna spremna ko zapeta puska. Nece nijedan siptar ostato. oovaj put nece biti kumanovskog sporazuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije