Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez izgreda

Sraz susjeda: Nogomet pobijedio sve niske strasti i politiku

'22.03.2013., Zagreb - Brojni navijaci prate nogometnu utakmicu izmedju Hrvatske i Srbije. Slavlje navijaca nakon utakmice. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
23.03.2013.
u 20:01

Svi su se pribojavali dvoboja Hrvatske i Srbije, stvarane su tenzije kao da će se dogoditi novi rat. No, dva izbornika, hrvatski premijer, šef policije i publika kojoj oštro zamjeramo "Ubij Srbina" i "Za dom spremni", položili su ispit.

Ugledni britanski dnevnik "The Independent" je u svom izdanju od petka, 22. ožujka, dvoboj nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije najavio podsjećanjem na ratne godine i Vukovar. Autor je u prvi plan istaknuo kako se tamošnji ljudi srbijanske nacionalnosti boje izaći iz svojih kuća na dan utakmice.

Uslišani apeli

Tako su jedan britanski dnevnik i Michele Platini, predsjednik Uefe, izvlačili "olovne glagole", dio medija je također stvarao ozračje ratnog stanja. Kao da su očekivali da će se u maksimirskom ringu sudariti dva plemena primata koji će se, eto, boriti do istrebljenja. Njima u prilog priklonio se sedam dana prije utakmice i Zdravko Mamić. Zbog svojih strahova za poslovanje u budućnosti, a koje mu na svaki način želi opstruirati ministar Željko Jovanović, Dinamovog je izvršnog predsjednika još jednom "prebacilo" pa je počeo prebrojavati krvna zrnca. To ga je odvelo do pritvora, a razbjesnilo podjednako Hrvate, koji ga više ne mogu gledati, i Srbe, koje je uvrijedio. No, zapravo je to bilo nešto najbolje što se utakmici Hrvatske i Srbije moglo dogoditi.

Mobilizirala je glavne aktere, a to su prije svih i zbog svoje prošlosti (sukoba iz 1991. godine na utakmici Hajduk – Crvena zvezda), ali i uloge u pripremi dvoboja, bili izbornici Igor Štimac i Siniša Mihajlović, potom i šefa hrvatske policije Ranka Ostojića te predsjednika RH Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića, da opetovanim apelima senzibiliziraju javnost i poručili da bi svaki oblik nacionalizma i vandalizma mogao i te kako štetiti Hrvatskoj. U petak navečer oko 20 sati kada je 35.006 gledatelja i jedan glupan, koji je zapalio baklju, slavilo veliku pobjedu Hrvatske, nakon samo prosječne nogometne izvedbe, svi su mogli odahnuti.

Gore nam je bilo u Skoplju

Sav uspjeh tog vrlo zahtjevnog dvoboja ne može umanjiti ni, po meni, jedan jedini incident koji nikako ne želimo prešutjeti. Iako ću se složiti da je to samo dio folklora kada tribine navijaju "Ubij Srbina" i "Za dom spremni", ne mogu prihvatiti tezu BBC-jeva komentatora koji će to prozvati fašističkim orgijanjem. No, svi se zajedno, počevši od kućnog odgoja moramo boriti da takvih pokliča više ne bude na stadionima.

– Mogu reći da se nisam osjećao ugroženo, da nam je u Makedoniji, kad je o atmosferi riječ, bilo puno gore. Budite uvjereni da će nama biti gore u Beogradu, na Marakani će nas više vrijeđati – rekao je nakon utakmice najbolji nogometaš Srbije u tom dvoboju Filip Đuričić.

Pomogao i Mihajlović

Često sam napadao Igora Štimca i Davora Šukera, ali ove subote mogu biti ponosan na to kako su pripremali ovu utakmicu, kako su se ponašali svih ovih dana. Pomalo me iznenadila Šukerova hladnokrvnost, njegove izjave bile su tako dobre i precizne kao što su nekad bili važni, lijepi i presudni njegovi pogoci.

Nema dvojbe da su dva bivša vatrena, sa svim svojim suradnicima, pokazali Uefi da više ovdje nema po što dolaziti. Dok Platini priča o huliganizmu, navijači nogometne reprezentacije Engleske potukli su se na najmirnijem mjestu na svijetu u San Marinu. Jedan je navijač završio u komi, a nisam vidio da je to Independent i BBC osudio.

Na kraju, skinut ću i šešir Siniši Mihajloviću i Tomislavu Karadžiću. Iako će neki reći da je Mihajlovićevo inzistiranje na pljeskanju u trenucima kada se svirala Lijepa naša tek dio farse, ako i jest farsa, ona je simpatična i dobrodošla.

>>Mihajlović "markirao" s presice, Kolarov: Prepisujmo od Hrvata!

>>BBC: Hrvatski navijači pjevali su fašističke pjesme iz 40-ih

>>Sve o utakmici Hrvatska - Srbija čitajte u našem specijalu

Komentara 3

OB
-obrisani-
20:57 23.03.2013.

Dok Platini priča o huliganizmu, navijači nogometne reprezentacije Engleske potukli su se na najmirnijem mjestu na svijetu u San Marinu. Jedan je navijač završio u komi, a nisam vidio da je to Independent i BBC osudio. >>>> Ostavimo se mii usporedbi .Krajnje je vrijema da se nasilnistvo iskorijeni sa nasih stadiona,tako da svi navijaci mogu doci bez straha na stadion ukljucujuci djecu i bake...

Avatar airbizz
airbizz
21:06 23.03.2013.

utakmica visokog rizika bilo je jedino u pumpanje od strane medija.je,bilo je mnogo osiguranja.nije policija naterala gledalište da vrijeđaju tipa što je zapalio bengalku.

AL
alen85ri
12:19 24.03.2013.

Pustimo mi što piše BBC jer istina je da je bilo vrijeđanja po nacionalnoj osnovi,i sve dok policija ne strpa u zatvor svakog tko je povikao na tom stadionu ubij nekoga,nečemo se maknuti sa balkana a ja svoje dijete neću voditi na utakmice.Hrvatski sam građanin ali sramota me je moga naroda.Sad će neki dobaciti,i oni vrijeđaju,i oni će vrijeđat..nije me briga za druge,želim da iz moje zemlje zauvijek nestane rasizam,a bez obzira što će neki vikati protiv,thompsonove pjesme nikako neće pomoći tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije