Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srakić u Požegi

Srakić: Trebaju nam mudraci, a svi se klanjaju znanstvenicima

požega, srakić (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
15.10.2011.
u 20:40

U svom govoru osvrnuo se na Majku Tereziju i njezinu mudrost koju je širila u svojim govorima.

Nadbiskup Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije danas je u Požegi u prigodi blagdana svete Terezije Avilske, zaštitnice grada Požege prevodio svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji s domaćim biskupom Antunom Škvorčević, srijemskim Đurom Gašparović i bjelovarsko- križevačkim Vjekoslavom Huzjak.

Ovom prigodom progovorio je o mudrosti kojom je posebno bila obdarena najpoznatija španjolska svetica i naučiteljica Crkve sveta Terezije. -Svi se danas klanjaju pred znanstvenikom, a o mudracima se ne govori jer izraz mudrac podsjeća na nešto jako daleko, staromodno, na nešto iz davnih vremena. Danas su nam, kažu, potrebni tehničari. To su oni koji otkrića znanosti pretaču „u konkretne stvari“. To je suvremeni način razmišljanja koji je stvorio ozračje u kojem znanost i tehnika obećavaju raj. A nama je, naprotiv, potrebna mudrost, ali ne mudrost kao poznavanje mnogih pojmova nego mudrost kao životno iskustvo. To je spoznaja srca. To je iskustvo srca. Nije dovoljno tumačiti pojavu, treba iznad svega znati njezin 'moralni' zašto. Mudrost je razboritost. Znati povezati činjenice s duhovnim moralnim svrhama: to jest sa stvarnostima višim od samih zbivanja. Kratko rečeno, mudrost uči kako se živi i zašto se živi. Mudrost usklađuje ciljeve življenja. Ona vidi i spoznaje ne samo kako stvari mehanički funkcioniraju, nego primjećuje glas njihova poziva. Gdje znanost vidi čudo točnosti i veličine, mudrac vidi Boga – poručio je nadbiskup Srakić.

Bez dara mudrosti koji dolazi od Duha Svetoga gotovo smo kao bez zvijezde sjevernjače koja nas usmjerava u moralnim životnim odlukama jer je mudrost poput svjetiljke koja osvjetljava naše svakodnevne moralne odluke i vodi nas na pravi put.

Ključne riječi

Komentara 9

IC
ice12
21:40 15.10.2011.

Biskupe, ne mudruj!

OB
-obrisani-
03:10 16.10.2011.

Ha,ha,ha... Kad se razboli onda trazi mudrace... Kad mu rikne televizor onda izmoli 5 ocenasa...

SI
sinaj
21:34 16.10.2011.

presvetli je napisao/la: __________________________ Pa gdje ćeš većeg stručnjaka od Borislava Škegre, čovjek ima ekonomiju u malom prstu pa vidi gdje nas je njegova dobronamjerna mudrost dovela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije