Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt mladog zatvorenika

SPPH reagirao na izjavu ministra: To je nepromišljeno i uvredljivo

zatvor
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
1/2
02.09.2019.
u 13:36

Ipak, ova izjava potvrđuje ono što upozoravamo cijelo vrijeme na nedostatak pravosudnih policajaca koja uzrokuje nepotpunu kontrolu zatvorskih soba,(stanja i ponašanje pojedinih zatvorenika u sobi) nedovoljan nivo sigurnosti kako za zaposlenike tako i za zatvorenike, naglašava u svom priopćenju Sindikat

Sindikat pravosudne policije reagirao je priopćenjem oko događaja u splitskom zatvoru. Problematiziraju izjavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića oko smrti zatvorenika. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Nije na SPPH da vrši istragu ili da komentira tko je krivac za smrt mladog zatvorenika K.V. u Zatvoru Split. Ovim putem izražavamo sućut obitelji pokojnog.

Međutim, najviše nam smeta (kao predstavniku svojih članova pravosudnih policajaca) nespretna, nepromišljena i uvredljiva izjava ministra Bošnjakovića oko ovog događaja, objavljena 29.08.2019. god. u „Slobodnoj Dalmaciji”. Ponovo pravosudnu policiju naziva ,,čuvarima” (zamislite da netko javno naziva policajce drotovima, pandurima itd. recimo ministar policije), zatim govori da pravosudni policajci nisu mogli sami paziti na mladog K.V. nego da su o njemu brinuli i čuvali ga zatvorenici. Tako su mu vjerojatno prezentirali prilikom posjete Zatvora u Splitu, s ciljem da se ipak na kraju ove priče (tko čita između redova) sva krivnja prebaci na PRAVOSUDNU POLICIJU. Spominje, da su se „neki zatvorenici žalili jer nisu mogli stalno biti koncentrirani koliko je trebalo za njegov nadzor“.

Svi mi dobro znamo da se na traženje drugih zatvorenika iz sobe, zatvorenik prebacuje u drugu sobu ako se ne pridržava Kućnog reda zatvora ili kaznionice npr. higijene (pogotovo ako ih je puno u sobi)osobne ili prostora u kojem boravi itd. Glupost je reći da je prebačen iz sobe u sobu da bi ga netko od zatvorenika bolje nadzirao ili ne. Niti je to njihova obaveza niti to od njih službenik na odjelu traži. Kontrola svih soba se vrši stalno što je i vidljivo iz dnevnog izvješća na odjelu .Logično je da zatvorenici u kasnim noćnim satima ako je potrebno zatraže pomoć za nekog kome nije dobro u sobi.

U konkretnom slučaju pravosudni policajci su K.V. svaki dan prije spavanja u 22 sata davali terapiju .

Ipak, ova izjava potvrđuje ono što upozoravamo cijelo vrijeme na nedostatak pravosudnih policajaca koja uzrokuje nepotpunu kontrolu zatvorskih soba,(stanja i ponašanje pojedinih zatvorenika u sobi) nedovoljan nivo sigurnosti kako za zaposlenike tako i za zatvorenike. Niti jednom rečenicom ministar nije spomenuo teške uvjete rada, obim poslova, profesionalnost pravosudnih policajca u Zatvoru Split.

Iz odgovora upravitelja Zatvora u Splitu od 22.svibnja 2019.god, na upućeni dopis SPPH podružnici Zatvora Splitu, vidljivo je da u Zatvoru Split trenutno nedostaje 26 pravosudnih policajaca. To je jedan od problema i po drugim ustanovama.

Interesantan je odgovor upravitelja na pitanje odgovornosti ako se u zatvoru nešto dogodi po pitanju sigurnosti pravosudnog policajca. Odgovor na kako on to naziva “hipotetsko pitanje” da je svaki slučaj, ako se nešto u Zatvoru Splitu dogodi, zaseban za sebe, da će se (kad se dogodi) analizirati i nakon toga donijeti odluka. Analize i odluke o mogućoj prevenciji incidentnih situacija, nema. Čeka se, da se nešto dogodi i unaprijed znamo tko će za sve biti krivac. Zapovjedna odgovornost, moralna odgovornost ne postoji.

Kao što ne postoji zabrinutost, osoba u Ministarstvu pravosuđa koje iznose u javnost ovakve informacije, informacije koje su jednostrane, u cilju prikrivanja pravih informacija, oko sigurnosti i stanja u Zatvorskom sustavu. Po njihovim izjavama ,da se zaključiti, Zatvorski sustav je sustav u kojima zatvorenici paze i čuvaju sami sebe bez nadzora."

Komentara 2

DU
Deleted user
13:56 02.09.2019.

Taj je već jednom bio ministar i šta je napravio?NIŠTA. Ima 100 pomoćnika svi dobro plaćeni,službeni auto 24 sata i sjede i čekaju kad će izbori.To su UHLJEBI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije