Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kristian (18) je u komi ležao 19 dana, tek tada su mu ukinuli pritvor

Sve je više nelogičnosti oko smrti Kristiana Vukasovića koji je prošlog vikenda umro u KBC-u Split kamo je prevezen iz zatvora
28. kolovoza 2019. u 19:00 26 komentara 6127 prikaza
Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Što je uzrok smrti Kristiana Vukasovića (18), koji je iz splitskog zatvora na Bilicama 1. kolovoza prevezen u KBC Split, gdje je prošlog vikenda preminuo, još je nepoznanica. Vinko Ljubičić, odvjetnik koji zastupa mladićevu obitelj, jučer je kazao da obdukcijski nalaz još nije dobio.

VIŠE PUTA OZLJEĐIVAN Preminuo mladić koji je teško ozlijeđen u zatvoru: 'Pogriješili su svi u postupku'

– Čekamo taj nalaz kako bismo ga mogli usporediti s ostalom medicinskom dokumentacijom te odlučiti što dalje. Imajući u vidu raniju medicinsku dokumentaciju, Kristian je bio osoba kojoj je tuđa pomoć i njega bila potrebna 24 sata. To znači da je netko s njim morao biti 24 sata. Sve je to bilo jako dobro poznato svima involviranim u ovu priču. Ako im nije bilo poznato, riječ je o propustu, a ako im je bilo poznato, onda je riječ o pogrešnom tretmanu jer je jasno da Kristian nije ni osuđen ni tretiran sukladno svome stanju – kaže Ljubičić.

Sud za smrt doznao iz medija

U priči o Kristianu Vukasoviću puno je nelogičnosti. Poput činjenice da je netko s njegovom poviješću bolesti završio u zatvoru umjesto na liječenju. Ili podatka da mu je istražni zatvor ukinut tek kada je završio u bolnici!?

– Da, to nije logično. Kada je dovezen u bolnicu, čuvali su ga policajci. Bio je nekontaktibilan, a onda mu je pritvor ukinut, valjda kako više ne bi bio pod ingerencijom zatvora – kaže Ljubičić.

Da bi Ljubičić mogao biti u pravu, vidljivo je iz podataka Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu iz kojih proizlazi da je pritvor Vukasoviću ukinut 19. kolovoza, i to nakon opetovanih žalbi njegova odvjetnika koje su prethodno odbijene tri puta. Županijski sud u Splitu tada je, dakle u vrijeme kad je Vukasović u komi 19 dana ležao u bolnici na Firulama, preinačio rješenje prvostupanjskog suda te je ukinuo pritvor. Odluka je donesena nakon uvida u spis i medicinsku dokumentaciju, a pritvor je ukinut uz obrazloženje “da nema opasnosti od ponavljanja djela”.

zatvor bilice (1) TRAGEDIJA Odvjetnik mladića koji je umro zbog ozljeda dobivenih u zatvoru: 'Došlo je do pogrešaka'

Zanimljivo je da su prijašnje žalbe Vukasovićeva odvjetnika odbijene uz obrazloženje da se pritvor određuje zbog opasnosti od ponavljanja tog ili težeg djela. Inače, iz odgovara Općinskog suda u Splitu proizlazi da u Vukasovićev sudski spis nije dostavljena obavijest o njegovoj smrti, već je sud za to doznao iz – medija.

Nadalje, iz podataka kojima raspolaže sud Vukasović je zbog općeopasne radnje uhićen 30. ožujka, a dan kasnije kao osumnjičeni mlađi punoljetnik ispitan je u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Na prijedlog splitskog ODO-a Županijski sud u Splitu mu je 1. travnja odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela te mu je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti. Odvjetnik se žalio na odluku o pritvoru, no Županijski sud u Splitu je 5. travnja žalbu odbio kao neosnovanu te ju je argumentirao i stavom vještaka koji je zaključio “da na strani mlađeg punoljetnika Kristijana Vukasovića postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela ili pak počinjenja težeg kaznenog djela.”

Nadalje, 23. travnja ODO Split podiže optužnicu protiv Vukasovića u kojoj je predložio produljenje pritvora, čemu je udovoljeno. Na odluku o produljenju pritvora Vukasovićev odvjetnik ponovo se žali 31. svibnja, no žalbu mu Županijski sud u Splitu odbija uz obrazloženje da je neosnovana “jer postoje okolnosti koje opravdavaju odluku da se odredi istražni zatvor, a svrha istražnog zatvora ne bi se mogla postići njegovom zamjenom nekom od mjera opreza”.

imao suicidalne porive Obitelj Kristijana Vukasovića tužit će državu zbog smrti sina

Stanje neubrojivosti

Optužnica protiv Vukasovića potvrđena je 7. lipnja, a rasprava je okončana 23. srpnja, kada je Vukasović osuđen na osam mjeseci zatvora te mu je izrečena sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. ODO opet traži da mu se produlji pritvor, čemu se protive i njegov odvjetnik i on. Pritvor mu je produljen te je ukinut tek nakon što je završio u bolnici.

Iz splitskog ODO-a pak kažu da je sudski vještak, koji je s Vukasovićem razgovarao nakon privođenja utvrdio da je on raspravno sposoban te da je u vrijeme počinjenja djela bio “bitno smanjeno ubrojiv jer boluje od piromanije”, zbog čega su i tražili određivanje pritvora.

Kažu da iz dokumentacije koju su imali, nije utvrđena njegova poslovna nesposobnost, te da se tijekom ispitivanja branio šutnjom no da je shvaćao za što ga se sumnjiči. Naveli su i da se Vukasović nije mogao poslati u neku zdravstvenu ustanovu jer se “nije radilo o počinitelju koji je kazneno djelo počinio u stanju neubrojivosti”.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti