Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU - BIH Europska komisija preporučila početak pregovora o SSP-u s BiH

Sporazum do 2006. - EK priznaje napredak u BiH

bih-sporaz-txt.jpg
import
21.10.2005.
u 18:37

SARAJEVO - Europska komisija preporučila je jučer Vijeću Europske unije da započne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s BiH, te dostavila Nacrt direktiva za pregovaranje koje Vijeće EU treba usvojiti.

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je za zemlje zapadnog Balkana prvi važni korak u procesu europskih integracija. Ovaj proces je sada i započeo. Preporuka koju je dala Europska komisija predstavlja priznanje napretka koji je BiH načinila u provedbi reformi iz Studije izvodljivosti, izjavio je voditelj Misije Europske komisije u BiH, veleposlanik Michael Humphreys, informirajući predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića o odluci EC-a.

Do kraja godine
Humphreys je najavio da bi pregovori mogli početi do kraja ove godine ukoliko ministarsko vijeće EU 12. prosinca prihvati preporuku. Konstatirajući kako je u BiH u zadnje dvije godine napravljen veliki napredak u provedbi uvjeta EU, Humphreys je naglasio kako bi jučer započeti proces integracije BiH u EU mogao biti zaustavljen ukoliko Dom naroda Parlamenta BiH 7. studenoga ne usvoji Prijedlog Zakona o javnom rtv servisu. Usto, EC očekuje da BiH nastavi unaprjeđivati suradnju s Haaškim sudom, osigura provedbu reforme policije i zakona o javnim radio-televizijskim servisima.

- Ukoliko ne bude napretka, moguća je suspenzija ili odgađanje početka pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, upozorio je Humphreys.

Čestitajući premijeru Terziću i cijelom Vijeću ministara BiH na ostvarenom napretku, on je izrazio uvjerenje da bi pregovori mogli biti uspješno okončani do kraja iduće godine, te da predizborna kampanja iduće godine, neće ugroziti taj proces.

- Potrebno je osigurati da pregovori imaju sličan tijek pregovora kao u slučaju Hrvatske i Makedonije i da ne dođe do blokada, kakve smo imali u Albaniji, zaključio je irski diplomat.

Putokaz za budućnost
Premijer Terzić također očekuje da će pregovori biti okončani do kraja 2006. godine, te najavljuje da će u predstojećim pregovorima BiH koristiti iskustva Hrvatske i Makedonije. Slijedi formiranje, najvjerojatnije, šest pregovaračkih timova, kao i imenovanje glavnog pregovarača. Tko će to biti još je neizvjesno. - Nije se dogodilo ništa što nismo očekivali i planirali. Ovo je jasan putokaz za budućnost BiH. Ova zemlja je na sigurnom putu da postane članica Europske unije, poručio je Terzić.

Glavni cilj Sporazuma je unaprjeđenje gospodarskih i trgovinskih odnosa, s perspektivom uspostavljanja slobodne trgovine koja je u razdoblju tranzicije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Sporazum će također približiti europske standarde u reguliranju kretanja radne snage, slobode uspostave, pružanja usluga i kretanju kapitala.

Također će uključiti i obvezivanje Bosne i Hercegovine na progresivno usklađivanje svog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske zajednice (posebno u ključnim područjima unutrašnjeg tržišta). Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je popraćen značajnom financijskom podrškom - Pomoć Zajednice za rekonstrukciju, razvoj i stabilizaciju (CARDS).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije