Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAGANJA

Spor Ine i MOL-a stigao i do Japana. Stranci poručuju: Ne ulažite u Hrvatsku

'Japan's Prime Minister Shinzo Abe delivers a speech during the opening session of the Tokyo International Conference on African Development (TICAD) in Yokohama, south of Tokyo, in this photo taken b
Foto: Reuters/PIXSELL
17.12.2013.
u 22:00

Pravna sigurnost investicija je slaba, poruka je koju diplomati šalju u matične države.

O sporu između Ine i mađarskog MOL-a strani diplomati detaljno i redovito izvještavaju iz Zagreba, i to ne samo u susjedne ili europske države, već i u, primjerice, J. Koreju i Japan. Izvješća oslikavaju hrvatsku gospodarsku klimu kao lošu za strana ulaganja, potvrdili su nam iz više diplomatskih izvora, i to na tržištima iz kojih bi Hrvatska rado vidjela investitore. Na temelju takvih izvješća, države savjetuju svoje ulagače je li pametno poslovati u određenoj državi, a u Hrvatskoj to zasad nije.

Bit diplomatskih opažanja u slučaju Ine i MOL-a može se svesti na jednu činjenicu: u Hrvatskoj ne postoji ili je jako loša pravna sigurnost investicija. Pojednostavljeno, kako nam kažu, nikad ne znate što se može dogoditi već drugi dan nakon sklapanja ugovora, čak i u slučaju kad je supotpisnik Vlada. Gledajući iz rakursa stranaca, pregovori o promjeni dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a te zahtjevi za povrat upravljačkih prava ne tumače se kao pravo Hrvatske da vrati ono što je izgubila u mutnim dogovorima, već kao pokazatelj da se hrvatska strana ne drži potpisanoga.

Na pitanje kako se može govoriti o tome u svjetlu presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu da je za sklapanje takvog ugovora, kojim je pravo upravljanja predano MOL-u, primio mito od mađarske strane, odvraćaju da premijer nije u tajnosti potpisao ugovor, već je on prošao kroz ruke cijele Vlade, što mu daje legitimitet.

– Možemo razumjeti hrvatsku stranu, ali investitorima to ne znači puno. Bez pravne sigurnosti neće doći – kažu diplomati te dodaju kako je odraz toga i podatak da od ulaska u EU, što je trebalo olakšati dolazak stranog kapitala, nije bilo većih ulaganja.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar RUN.FAST.RUN.FAR
RUN.FAST.RUN.FAR
22:06 17.12.2013.

mirko i slavko, u suradnji sa crvenom Hrvatskom je donijelo sve željene rezultate? živilo bratsvo i jedinstvo?

Avatar -Piktor-
-Piktor-
22:57 17.12.2013.

Bum te tuzil... Mislili su japeki. A onda jos malo harange u puku i evo ti ga. Samo to u business-u ne pali.

VK
vječni krojf
09:31 18.12.2013.

Kako sam vec i pisao,nasi novinari se takmice koji ce vise negativnosti iznjeti.Gospodja veljkovic radi za neciji interes,ali bi mogla biti konkretna i napisati koji su to diplomati njoj rekli da nije dobro ulagati u Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije