Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spor Ine i MOL-a stigao i do Japana. Stranci poručuju: Ne ulažite u Hrvatsku

Pravna sigurnost investicija je slaba, poruka je koju diplomati šalju u matične države.
17. prosinca 2013. u 22:00 12 komentara 3605 prikaza
'Japan's Prime Minister Shinzo Abe delivers a speech during the opening session of the Tokyo International Conference on African Development (TICAD) in Yokohama, south of Tokyo, in this photo taken b
Foto: Reuters/PIXSELL

O sporu između Ine i mađarskog MOL-a strani diplomati detaljno i redovito izvještavaju iz Zagreba, i to ne samo u susjedne ili europske države, već i u, primjerice, J. Koreju i Japan. Izvješća oslikavaju hrvatsku gospodarsku klimu kao lošu za strana ulaganja, potvrdili su nam iz više diplomatskih izvora, i to na tržištima iz kojih bi Hrvatska rado vidjela investitore. Na temelju takvih izvješća, države savjetuju svoje ulagače je li pametno poslovati u određenoj državi, a u Hrvatskoj to zasad nije.

Bit diplomatskih opažanja u slučaju Ine i MOL-a može se svesti na jednu činjenicu: u Hrvatskoj ne postoji ili je jako loša pravna sigurnost investicija. Pojednostavljeno, kako nam kažu, nikad ne znate što se može dogoditi već drugi dan nakon sklapanja ugovora, čak i u slučaju kad je supotpisnik Vlada. Gledajući iz rakursa stranaca, pregovori o promjeni dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a te zahtjevi za povrat upravljačkih prava ne tumače se kao pravo Hrvatske da vrati ono što je izgubila u mutnim dogovorima, već kao pokazatelj da se hrvatska strana ne drži potpisanoga.

Putin novi moment Rusi dolaze: Putinov Gazprom traži Inu od Orbana Ahmad Munir Blizak Assadov suradnik: Inini radnici mogu se vratiti u Siriju čim bude sigurno

Na pitanje kako se može govoriti o tome u svjetlu presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu da je za sklapanje takvog ugovora, kojim je pravo upravljanja predano MOL-u, primio mito od mađarske strane, odvraćaju da premijer nije u tajnosti potpisao ugovor, već je on prošao kroz ruke cijele Vlade, što mu daje legitimitet.

– Možemo razumjeti hrvatsku stranu, ali investitorima to ne znači puno. Bez pravne sigurnosti neće doći – kažu diplomati te dodaju kako je odraz toga i podatak da od ulaska u EU, što je trebalo olakšati dolazak stranog kapitala, nije bilo većih ulaganja.

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar RUN.FAST.RUN.FAR
  RUN.FAST.RUN.FAR:

  mirko i slavko, u suradnji sa crvenom Hrvatskom je donijelo sve željene rezultate? živilo bratsvo i jedinstvo?

 • vjecnikrojf:

  Kako sam vec i pisao,nasi novinari se takmice koji ce vise negativnosti iznjeti.Gospodja veljkovic radi za neciji interes,ali bi mogla biti konkretna i napisati koji su to diplomati njoj rekli da nije dobro ulagati u Hrvatsku.

 • Avatar -Piktor-
  -Piktor-:

  Bum te tuzil... Mislili su japeki. A onda jos malo harange u puku i evo ti ga. Samo to u business-u ne pali.