Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strahuju od rušenja

Spomenik još stoji, ali bojimo se da će se sunovratiti u Dunav

spomenik
09.06.2010.
u 20:00

- Kada nam prođe ovaj vodeni val na Dunavu, pokušat ćemo stupiti u kontakt s Rusima jer je spomenik podignut u čast njihovim poginulim vojnicima u 2. svjetskom ratu, kaže Đurika Molnar.

Oči Baranjaca već danima su uprte u spomenik iznad Batine. Strepnja se nakon odrona zemlje, zatrpavanja ulica i obilnih kiša uvukla među njih.

Konzervatori na terenu

Podivljala priroda zaprijetila je i Augustinčićevu spomeniku podignutom još 1947., a u kojem se nalaze posmrtni ostaci 1297 vojnika, gdje je s bočnih strana počela proklizivati zemlja.

– Spomenik još stoji, ali se bojimo da će se sunovratiti ako se ništa ne poduzme. - Kada nam prođe ovaj vodeni val na Dunavu, pokušat ćemo stupiti u kontakt s Rusima jer je spomenik podignut u čast njihovim poginulim vojnicima u 2. svjetskom ratu, pa da vidimo kako nam mogu pomoći – priča Đurika Molnar.

Osječki konzervatori već su zasukali rukave i izišli na teren. Pripremaju su detaljna izvješća za Ministarstvo kulture kako bi se pristupilo sanaciji.

Milijunski radovi

- Tamo je poznato klizište, a u pomoć smo pozvali i stručnjaka za takva mjesta koji će savjetovati naše ljude. Mora se sve ispitati. S istraživanjima se ondje krenulo još 1987. godine, ali nisu postojali tako precizni instrumenti kako bi se mogla napraviti potrebna mjerenja jer je to opsežan posao vrijedan i nekoliko milijuna kuna – tumači Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku.

Zemlja je u Batini tijekom proteklih pola stoljeća progutala čitavu kapelicu, a prijeti i zatrpavanju groblja.

–Kiše su nam stvorile velike probleme, a klizišta imamo u svakoj ulici. Priča se, ipak, kako spomenik ima duboke temelje koji idu u zemlju i do 15-16 metara, pa vjerujem kako mogu popucati samo bočni zidovi grobnice – pretpostavlja i Šandor Šipoš.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:38 09.06.2010.

kodnas je svaki posao vrijedan milijune kuna jedino radnici nemogu dobit zarađenu 1000-2000 kuna kakva ispitivanja,kakva mjerenja to toliko koštaju,a uostalom šta ste radili od 47 do danas gdje ste novce potrošili birokracijo i bogu si teška,a kamoli ne sirotom narodu

OB
-obrisani-
08:01 10.06.2010.

Neka Dunav odnese taj spomenik sve do Rusije,da ga više ne moramo gledati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije