Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjera obustave

Splitsko-makarska nadbiskupija suspendirala redovnika zbog mogućeg kažnjivog djela

Marin Barišić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
03.04.2018.
u 10:16

Svrha je ovoga postupka put ozdravljenja i obnove te zbog čuvanja dobrog glasa svih, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do ishoda istrage, priopćila je nadbiskupija.

Splitsko-makarska nadbiskupija priopćila je kako je suspendirala jednog klerika zbog obavijesti o mogućem kažnjivom dijelu.

Doznajemo kako je riječ o redovniku iz splitskog samostana sv. Frane, a priopćenje donosimo u cijelosti:

"Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio). Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka.

U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717). Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima.

Svrha ovoga postupka je put ozdravljenja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage", stoji u priopćenju.

– Crkva je postupila prema propisanim pravilima. Početak postupka zahtijeva da se svećenika odmah udalji iz službe dok se proces ne dovrši, odnosno dok se ne utvrde svi detalji iz prijave – kažu nam neslužbeno iz Crkve, dodajući da je prijavu podnijela problematična osoba koja ih je prvo ucjenjivala za novac, prijeteći sramoćenjem u medijima, ali da su unatoč svemu dužni provesti postupak.

– O svemu je obaviještena kongregacija i čim postupak bude dovršen, obavijestit ćemo javnost – doznajemo iz Crkve.

Komentara 116

DU
Deleted user
16:42 03.04.2018.

IGUMANIJA I SESTRINSTVO NAPUSTILE MANASTIR PROHOR PČINJSKI: Rekla sam im sve u lice, da lažu, kradu, a radi se o čak 300.000 evra! KAD PAHOMIJE ODE, VRATIĆU SE

DU
Deleted user
16:37 03.04.2018.

Vidite ni ne piše o čem se radi a da vidimo malo šta kaže Patrjatrh Pavle : – Sinod je podneo prijavu da bi našao razlog zašto su ovo učinili sa Artemijem – proneverio pare. U krizi narodnoj to je najosetljivija tačka, bolna tačka. Lopov, proneverio pare, pokrao pare kosovske sirotinje. To je priča Jeftića i Radovića, koji je tvrdio da imam 24 miliona evra. Otkad sam počeo da idem u Ameriku, posle bombardovanja. Ono što je bilo za narod, sirotinju na Kosovu, ja sam davao, dolazili su svakoga dana, bolesno dete, onom umro otac, ovaj nema za hleb. Davao sam, ali Bog me je to naučio, sve na priznanicu, datum, kada, kome, zašto, koliko, i onda sam te priznanice beležio u jednu svesku veliku i na kraju svake godine svodio bilans koliko je dato. Kad je na kraju sve svedeno, za to vreme narodu preko mojih ruku, ne preko blagajne, nego preko mojih ruku, ukupno je uplaćeno u blagajnu i dato narodu dva miliona i četiristo hiljada evra. Od tog novca što je uplaćivan plaćani su radovi za obnovu crkava i manastira. Naravno, i ono što je država davala. Tada je postojalo Ministarstvo za Kosovo, pa Ministarstvo vera, to je išlo sve preko knjiga i to je sve u redu. E sada, da li je negde cement u Beogradu, recimo, koštao 20 evra, a na Kosovu 25, to baš ne znam. Da li kubik betona košta, otkud ja to znam koliko, ali veštaci su kao pronašli da je to preplaćeno. Ta moja dokumenta su i danas u sudu.

DU
Deleted user
19:41 03.04.2018.

@lokalpatriotri jedino si zaboravio da su za vrijeme druga Kite drugovi ostajali van crkve dok se držala misa za pokojnika no unatoč tome sami su tražili da ih se nakon smrti pokopa po svim crkvenim običajima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije