Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Dr. Karin: Svi smo vjernici, ali takvo ponašanje epidemiološki je nedopustivo!

Split: Blaženko Boban obratio se medijima o novim detaljima koronavirus
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
06.04.2020.
u 12:46

Marko Serdarević iz PU Splitsko-dalmatinske kaže kako je vikend bio izuzetno miran. Od 275 provjerenih osoba, samo su dvije kršile mjere samoizolacije. Na današnji dan 1867 osoba  je u samoizolaciji.

Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, izvijestila je kako je u zadnja 24 sata 15 novooboljelih  na području Splitsko-dalmatinske županije i do sada su 192 oboljela. Svi novooboljeli, istaknula je, kućni su ili drugi kontakti oboljelih osoba, bili su u samoizolaciji i počeli su pokazivati simptome. 

– Kod nas je situacija pod kontrolom! – rekla je Karin.

Obolio je 41 zdravstveni djelatnik, u samoizolaciji ih je 129, a očekuju kako će ih sljedeća dva dana 10 izaći iz samoizolacije.  U KBC-u je devet oboljelih, od toga tri liječnika, u NZZJ sedam, od toga pet liječnika, u Hitnoj medicini sedam, od toga tri liječnika, u Domu zdravlja jedan, nije liječnik, te devet  stomatologa, ukupno 15 iz stomatološke struke. Dodala je i kako je među devet novooboljelih od nedjelje bilo dvoje djece čiji su roditelji oboljeli. 

Ravnatelj splitskog KBC-a, prof. dr. Julije Meštrović rekao je kako su trenutačno u KBC-u 39 bolesnika, a otpustili su tri osobe koje su potpuno izliječene i test im je negativan. 

– Od tih 39, većina ima blage kliničke znakove, a neki od njih umjerene, dok ih je 10 u Jedinici intenzivnog liječenja. Naša je bolnica Koordinacijski centar pa su četiri iz DNŽ-a, tri iz ŠKŽ-a i tri iz SDŽ-a, a od njih 10 jučer je dvoje dvojeno od respiratora, što je dobar znak, ali moramo ga tumačiti s oprezom. Bolnica funkcionira dobro, uvodimo organizacijske promjene – rekao je dr. Meštrović. Najavio je uzimanje briseva bez zadržavanja.

Marko Serdarević iz PU Splitsko-dalmatinske kaže kako je vikend bio izuzetno miran. Od 275 provjerenih osoba, samo su dvije kršile mjere samoizolacije. Na današnji dan 1867 osoba  je u samoizolaciji. 

– Provodili smo mjeru strogog ograničenja zadržavanja na ulicama i građani su izuzetno dobro provodili tu mjeru. Bez propusnice 119 osoba pokušalo je napustiti mjesto boravišta i vraćene su. Sankcionirali smo i 39-godišnjakinju iz Trogira koja je putem društvene mreže širila lažne vijesti o svojoj sugrađanki kako ne poštuje mjere. Kažnjena je zbog širenja lažnih informacija i uznemiravanja javnosti – rekao je Serdarević.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, iznio je podataka kako su karanteni 22 osobe, od toga dva vozača, a sedam stranih državljana. Katamaran Jelena u Zadar je iz Italije dovezao 36 putnika, od kojih je 11 iz SDŽ-a. Svi su u samoizolaciji.

– Ovogodišnji Uskrs prakticirajmo u krugu svojih obitelji, na dostojanstven način, kako to preporučuju naši nadbiskupi i Sveti Otac – poručio je Boban. Na Cvjetnicu su neki splitski župnici pozvali vjernike u crkve.

– S epidemiološkog stajališta nedopustivo je što je župnik u jednom splitskom kvartu pozvao vjernike na Cvjetnicu u crkvu. Svi smo mi vjernici, ali moramo se pridržavati uputa Nacionalnog stožera i biskupa – rekla je dr. Karin.

S obzirom na to da su najavljene i neke mise za Uskrs, Serdarević je rekao kako će policija djelovati preventivno.

– Bit ćemo ispred crkvi i upozoravati građane da nije moguće kršiti preporuke Stožera i Splitsko-makarske nadbiskupije – poručio je Serdarević. Isto su napravili i za Cvjetnicu i kažu da nije zabilježeno okupljanje većeg broja građana koji su disciplinirani.

Komentara 40

UM
Umjereni
13:58 06.04.2020.

Odmah znaš da živiš u banana državi koja mentalno nije odmakla ni milimetra iz komunizma kad ti političar kaže "Svi smo mi vjernici...".

SA
sargu123
14:07 06.04.2020.

Pravih vjernika je 15-20% Ostalo su deklarativni. I to je previše!

NS
nocni.strazar.1
13:44 06.04.2020.

Sreća da nas koji nismo vjernici, niti to glumimo zbog društvenog konformizma, neće zaraziti kakav fanatični pop

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije