Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuđenje u Rimu

SPC traži dokumente od pape

03.05.2017.
u 13:55

Srbijanska strana nije dosad predočila nijedan relevantan dokument koji bi u pitanje doveo Stepinčev lik

Nakon što je Večernji list jučer objavio ključne informacije o radu Mješovite komisije Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve o djelovanju kardinala Stepinca, a to je da srbijanska strana nije dosad predočila nijedan relevantan dokument koji bi trebao u pitanje dovesti Stepinčev lik, doznajemo i to da srbijanska strana očekuje da joj Vatikan otvori svoje arhive i dostavi dokumentaciju koja bi kompromitirala bl. Stepinca i tako dovela u pitanje dovršetak procesa za proglašenje svetim.

– To je nonsens! U Vatikanu ne mogu vjerovati da je SPC uopće pokrenuo ovo pitanje, a da nije imao dokumente u rukama. I još k tome, sada traže od Vatikana da im otvori svoje arhive kako bi došli do dokumenata koji bi trebali ocrniti Stepinca – kažu naši sugovornici upućeni u tijek razgovora, tvrdeći da je srbijanska strana obećavala donijeti dosad neobjavljene i neviđene dokumente iz jugoslavenskih te njemačkih arhiva.

Irinejev avanturizam

– Ništa se dosad od toga nije obistinilo. „Dokumenti“ o kojima se razgovara doista kompromitiraju Stepinca, ali oni su proizvod komunističke tvornice laži, a ne relevantni povijesni dokumenti – kažu nam naši sugovornici, podsjećajući na još na prvu sjednicu mješovite komisije, kada je njezin predsjedatelj o. Bernardo Ardura rekao kako će se isključivo razgovarati na temelju dokumentirane povijesne građe i u kontekstu Stepinčeva djelovanja prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata.

Sada, kada je pred komisijom posljednja sjednica u Podgori te završni susret u Rimu, na vidjelo izlaze i neki drugi detalji i motivi. Naime, iz same Srpske pravoslavne crkve doznajemo kako su neki krugovi u SPC-u u samome startu ovaj potez patrijarha Irineja, tj. njegova pisanja papi Franji, okarakterizirali kao avanturistički i posve nepotreban, ali i opasan zbog pogoršanja odnosa između katolika i pravoslavaca na prostorima bivše Jugoslavije.

– Iskreno, patrijarha Irineja na to su nagovorili neki episkopi i on je podlegao njihovom pritisku. Inače, on je čovjek koji često zna reagirati preuranjeno i na prvu ruku, ne konzultirajući se sa širim krugom ljudi. Vjerujemo da je tako bilo i ovoga puta – kažu nam sugovornici bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji tvrde da SPC-u ni na koji način nije u interesu da se bavi Stepincem te da je ovo plod udruženog rada radikalnog dijela episkopata i srbijanskog političkog vrha.

S druge strane, Vatikan je procijenio da mu je važna forma dijaloga te da je i ovo prilika da se on produbi bez obzira na to što je Sveta stolica svjesna da se radi o izrazito neuralgičnoj točki hrvatsko-srpskih i katoličko-pravoslavnih odnosa na ovim prostorima.

Dobro kontrolirani dokumenti

– Procesom beatifikacije kardinal Stepinac uzdignut je na čast oltara. Za kanonizaciju se u tome kontekstu može reći da je samo „mali korak“ dalje, tj. da će njegov lik štovati cijela Crkva, a ne samo ona mjesna. Sva dokumentacija u procesu beatifikacije prošla je stroge vatikanske kontrole i odluka nije donesena naprečac. Zapravo, Sveta Stolica otpočetka je znala da ne postoji povijesna dokumentacija koja bi mogla ocrniti lik kardinala Stepinca, a na taj način obezvrijediti i proces beatifikacije. Pa se u razgovor sa SPC-om doista ušlo radi dijaloga. Šteta je što to oni nisu shvatili – kažu nam naši izvori s katoličke strane.

Inače, u kauzi za proglašenje svetim kardinala Stepinca prikupljeno je i obrađeno oko 40.000 dokumenata koji će, kako je jednom rekao postulator Stepinčeva kauze mons. Juraj Batelja, na raspolaganju tek nakon završetka kanonizacije, tj. nakon što papa proglasi blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim.

Komentara 57

CI
cika123
14:11 03.05.2017.

Tko još nasjeda na Srpske laži o Stepincu

Avatar Treći
Treći
14:14 03.05.2017.

A što si ovi šišmiši zamišljaju što su i tko su? Pola njih su otvoreno četnikovali, a imaju nešto za reći jednome Stepincu?

LU
lunar777
14:26 03.05.2017.

Ovako treba formirati komisiju i o stvarnim događajima u Jasenovcu 1941-45, te 1945-1952, tj do godine kada je Jasenovac stvarno zatvoren. Samo rečevantni povijesni dokumenti su vrijedni razgovora, sve ostalo je upitno iliti vrlo upitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije