Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba s radijacijom

Spasioci pronašli staricu i mladića koji su 9 dana bili pod ruševinama

japan (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
Autori: dli, ih/VLM
20.03.2011.
u 10:20

Nakon što je završeno hlađenje bazena s istrošenim gorivim šipkama dva od šest reaktora su pod kontrolom.

16.00 Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da su otkrili još primjera zatrovanog povrća radijacijom na više lokacija

15.15 Devet dana nakon potresa spasitelji su pod ruševinama u Ishinomaki pronašli staricu Sumi Abe (80) i mladića Jina (16). Iako je Jin bio pothlađen prošli su bez ozljeda, a preživjeli su hraneći se jogurtima uz koje su pili vodu i kolu.

15.08 Nakon što je završeno hlađenje bazena s istrošenim gorivim šipkama dva od šest reaktora su pod kontrolom.

11.10 Procjenjuje se da je oko 400.000 Japanaca smješteno u privremenim skloništima u teškim uvjetima zbog hladnoće i nedostatka hrane.

7.52 Tajvanske vlasti su objavile da su pronašle tragove radijacije u grahu uvezenom iz Japana.

7.45 Novi problemi u nuklearki Fukushima. Opet je počeo rasti pritisak u reaktoru 3 pa su japanski dužnosnici najavili da će radnici morati opet početi ispuštati radioaktivni plin u atmosferu kako bi se smanjio pritisak

7.35 Radioaktivna prašina i čestice zamijećene u širem području Tokija, vlasti tvrde da razina nije opasna po ljudsko zdravlje

7.30 Objavljene su nove crne brojke u Japanu: službeno je preminulo 8133 osoba, a 12.272 se još smatra nestalima. U Japanu jačaju debate o načinu na koji su vlast i TEPCO vodili operaciju hlađenja reaktora u Fukushimi. Stručnjaci za sigurnost tvrde da se kasnilo s dijeljenjem tableta s joda u blizini Fukushime.

Ne bi li umanjili razmjere japanske katastrofe tamošnji stručnjaci čine sve da omoguće dovod električne energije do pumpi kako bi mogli što većim kapacitetom hladiti pregrijane reaktore u nuklearnim elektranama.

Nakon što je struja stigla do reaktora 1 i 2, teže od predviđenog teče njezin dolazak do reaktora 3 i 4. Iako, sasvim sigurno vesele vijesti o stabiliziranju najkritičnijeg reaktora 3.

Rashladni su sustavi temperaturu vratili u normalu u reaktorima 5 i 6 koji su i najmanje oštećeni.

Međutim ono što brine je razina radijacije koja prelazi dopuštenu granicu. Ona je potvrđena je u mlijeku i špinatu iz područja oko Fukushime.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
11:41 20.03.2011.

http://www.cbryanjones.com/journal/2011/3/19/japan-radiation-levels-in-english.html radijacija

OB
-obrisani-
11:42 20.03.2011.

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3478292/New-level-of-fear-at-Japans-Fukushima-nuclear-power-plant.html

DI
Dizel
11:48 20.03.2011.

Gadafi rastura Fukušimu, hahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije