Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDESNO SPAŠAVANJE

FOTO Djeca satima visjela iznad provalije: 'Mislio sam da mi je to posljednji dan'

Children receive first aid after they were rescued from the stranded chairlift, in Battagram
Foto: Rescue 1122/REUTERS
1/4
23.08.2023.
u 17:23

Prvo dvoje učenika spašeno je pomoću helikoptera dok su ostali spašeni pomoću ziplinea jer je mrak obustavio spašavanje helikopterom

Nakon što su skoro 16 sati proveli zarobljeni u visećoj žičari, svi učenici i njihovi učitelji izvučeni su na sigurno u utorak navečer. Prvo dvoje učenika spašeno je pomoću helikoptera dok su ostali spašeni pomoću ziplinea jer je mrak obustavio spašavanje helikopterom. Spašeni učenici ispričali su da je nakon pucanja žica među njima zavladala panika, a jedan od učenika se onesvijestio od straha i vrućine. Radi se o osobi koja ima problema sa srcem, prenosi 24.ur.

Oko sedam sati ujutro po lokalnom vremenu pukao je kabel žičare te je kabina ostala visjeti iznad provalije od gotovo 300 metara te su se u akciju spašavanja angažirali vojni helikopteri. U žičari je ostalo zarobljeno šestero učenika u dobi od 10 do 15 godina kao i dvoje učitelja koji su bili na putu u školu. Spasiocima je problem predstavljao jak vjetar te su propala dva pokušaja spašavanja.

VEZANI ČLANCI:

- Kada smo sa žičarom stigli nasred doline, odjednom je pukla, žice su popucale i gondola se zaljuljala. Cijelo smo vrijeme bili uplašeni i potreseni. Tek kada je vojska doletjela s helikopterom, dali su nam neku nadu da će nas spasiti i da ćemo možda i preživjeti - rekao je novinarima jedan od spašenih dječaka (15). Dodao je i da je bio uvjeren da mu je taj dan posljednji. "Bog mi je podario još jedan život", rekao je te je zahvalio hrabrim spasiocima na novoj prilici.

- Čuo sam za čuda, ali ovaj put sam jedno od njih vidio svojim očima - izjavio je drugi spašeni dječak koji je u utorak trebao saznati rezultate završnog ispita.  Prema pisanju Reutera, troje učenika je nakon spašavanja imalo još jedan razlog više za sreću. Naime, saznali su da su uspješno završili deveti razred te se upisali u deseti.

Tijekom spašavanja učenika i učitelja, na mjestu događaji okupili su se brojni lokalci koji su sa strepnjom promatrali akciju spašavanja. "Bili su tu, ispred nas, ali im nismo mogli pomoći. Gledali smo ih, vidjeli smo da traže pomoć, ali im je nismo mogli pružiti", rekao je jedan stanovnik. Djeca su putem mobitela bila u kontaktu sa svojim bližnjima koji su im pružali riječi utjehe, no baterije su im se ubrzo ispraznile. Policija je u srijedu uhitila vlasnika žičare Gula Zarina, a optužen je za nepoštivanje sigurnosnih protokola. Pakistanski predsjednik je zbog nesreće pozvao na na istragu prikladnosti svih žičara u zemlji. 

VIDEO Pukao kabel: Djeca zatočena u gondoli 274 metra od tla u Pakistanu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije