Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže neovisnost

Španjolski generali: Katalonci, ovo vam nije bivša Jugoslavija!

katalonija
AFP/Pixsell
21.09.2012.
u 19:30

Katalonci se raspituju u Europskoj komisiji može li ta regija postati članica Europske unije i eurozone te može li Madrid to spriječiti

– Neovisnost za Kataloniju? Samo preko mene mrtvog. Španjolska nije ni Jugoslavija ni Belgija. Čak i ako lav spava, ne izazivajte ga, jer će pokazati surovost dokazanu tijekom stoljeća – rekao je pukovnik španjolske vojske Francisco Alaman nakon što je priča o katalonskom pohodu do neovisnosti nakon velikih prosvjeda prije deset dana u Barceloni dobila nastavak u zahtjevu za financijsku neovisnost od Španjolske.

Sve zaista podsjeća na Hrvatsku, čiji je zahtjev za neovisnost prije 41 godinu bio potaknut i željom za odvajanjem računa. Slično kao i Hrvatska, i devetomilijunska Katalonija, tvrde lideri, u središnji proračun daje više nego što iz njega dobiva, a sad je, kao najzaduženija pokrajina, bila prisiljena od Madrida tražiti pomoć od 5 milijardi eura.

Fiskalna neovisnost Katalonije, čiji bruto društveni proizvod iznosi 200 milijardi eura, zasad je daleko od ostvarenja jer je premijer Mariano Rajoy taj prijedlog odbio, ali Katalonci traže mogućnost da postanu članica Europske unije.

Pravo veta

Odgovor središnjih vlasti u Madridu stalno je isti, od neovisnosti ne može biti ništa, a španjolske nacionaliste podupire i vojska i kralj Juan Carlos. Ministar financija Jose-Manuel Garcia-Margallo katalonske zahtjeve za secesiju nazvao je nezakonitima i smrtonosnima te najavio da će Španjolska iskoristiti pravo veta na pokušaj Katalonije da postane članica EU.

Pukovnik Alaman, osim što je spomenuo Jugoslaviju, još je dodao ulje na vatru usporedivši krizu s onom 1936. godine uoči Građanskog rata i pohoda na vlast generala Francisca Franca. Usto, pozvao je vlast da se obruši na prosvjednike – u Barceloni ih je bilo 1,5 milijun – koje je nazvao lešinarima.

Premijer koristi krizu

Bivši zapovjednik vojske Pedro Pitarch kaže kako je to mišljenje duboko ukorijenjeno u velikom dijelu vojske te optužuje Madrid da s katalonskom dramom postupa katastrofalno.

– Gledamo li u propalu državu – pita se.

U međuvremenu je i katalonski lider Artur Mas, čija je stranka do sada zadržavala dvosmislen odnos prema odcjepljenju, zaoštrio retoriku, poletjevši na krilima prosvjeda koje sad prisvaja i govori kako je riječ o narodnom pokretu.

Španjolski list Confidencial piše kako je upravo Masova stranka Konvergencija i unija uputila Europskoj komisiji nekoliko pitanja: može li Madrid spriječiti Katalonce u samoodređenju te može li suverena Katalonija postati dio jedinstvenog tržišta EU i eurozone.

Priča o Kataloniji počela je 1714. godine kad je Filip V. ukinuo katalonske institucije, što je vraćeno 1931. godine, ali Franco ih je opet ukinuo. U Španjolskoj pokrajine uživaju različite stupnjeve autonomije.

Komentara 182

OB
-obrisani-
19:36 21.09.2012.

pa neda papa da se cepa njegova država . Nije se džabe Franko borio za nju

CH
chaos
19:41 21.09.2012.

Onog trenutka dok policija i vojska krenu na ljude vezano uz problematiku Katalonaca onog trenutka znači da je Španjolska izgubila taj dio teritorija. Dakle ako Španjolska ne bude poslušna prema bankama interesne grupe će im opaliti šamar financirajući odcjepljenje.

OB
-obrisani-
19:31 21.09.2012.

Katalonci zar Hrvati imaju državu a vi ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije