Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagreb Pride, Lori, Dugine obitelji i Roda kazneno prijavili organizatora karnevala

Udruge su kazneno prijavile Kaštelansku krnjevalsku udrugu "Poklade", njezinog predsjednika Nikšu Radića i druge nepoznate počinitelje
06. veljače 2018. u 17:16 80 komentara 2191 prikaza
Splajena slikovnica Tata + tata
Foto: Facebook

Udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka "LORI“, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji podnijeli su kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama radi javnog poticanja na nasilje i mržnju, zbog toga što su u nedjelju, 4. veljače, na tamošnjem dječjem karnevalu pred nekoliko stotina roditelja i djece organizirali spaljivanje karnevalskog Krnje, koji je simbolizirao slikovnicu o duginim obiteljima koja govori o prihvaćaju marginaliziranih obitelji u društvu.

Splajena slikovnica Tata + tata Frustracije odraslih Na kaštelanskom dječjem karnevalu spaljena slikovnica duginih boja

"Paljenje slikovnice s natpisom "mama + mama" s jedne te “tata + tata” s druge strane u duginim bojama dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerica – njihovih obitelji i njihove djece - te je tim činom na javnom skupu, pred djecom, jasno pozvano na mržnju prema osobama temeljem njihove spolne orijentacije", stoji u utorak u priopćenju Zagreb Pridea.

Okolnost da je kazneno djelo počinjeno u kontekstu maškara ne može, poručuje udruga, otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istospolnim roditeljima i roditeljicama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminiranoj i obespravljenoj skupini u društvu.

Splajena slikovnica Tata + tata
1 / 11
Zagreb: Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj"

Smatraju kako ovakvi postupci direktno doprinose širenju neprijateljskog okruženja u kojima nisu sigurni slobodno živjeti svoje identitete, te potiču diskriminaciju i nasilje protiv njih i njihovih obitelji.

Udruge su kazneno prijavile Kaštelansku krnjevalsku udrugu "Poklade", njezinog predsjednika Nikšu Radića i druge nepoznate počinitelje.

Zagreb: Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj" Moja dugina obitelj Predstavljena slikovnica s istospolnim roditeljima: 'Želimo razbiti predrasude' gej slikovnica Može li u vrtiće priča o djeci u istospolnim obiteljima? 30.05.2013., Zagreb - Vice John Batarelo, predsjednik udruge Vigilare.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL Vigilare ministrici Divjak: 'Hoćete li dopustiti ulazak slikovnice o tzv. istospolnim obiteljima u vrtiće i škole?'
Zakaj volim Zagreb
pomogao mu u nevolji
Zagrepčanin traži osobu koja mu je ostavila poruku na autu: Želim mu se zahvaliti, neka mi se javi
Ilustracija
DOPUNSKO OSIGURANJE
Mladić dobio kopačkom u oko te ga je ta nezgoda umalo skupo koštala
  • trpimirprvi:

    Pa zašto? Zar to nije satira? Ironija i performans? Dolje više s ovom tiranijom!

  • ivanvrdolj:

    Jesu i Frljića prijavili?

  • hegedus:

    A da su spalili Hasanbegovićevu sliku nitko ne bi ni trepnuo. A ovi nisu čak ni ničiji lik spalili, nego tamo neku 'slikovnicu'. Teško je kad te netko kritizira, zar ne? Vi sve možete prozivati, a vas nitko...tipična fašistička logika.