Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi udarac

S&P gurnuo Hrvatsku prema dnu rejtinga 'smeće', gdje je i Srbija

rejting
Foto: VL FOTO
1/4
02.08.2013.
u 21:30

5 godina krize - 
Nema znakova oporavka, a od 2008. BDP je pao ukupno 12 posto.

Kreditni rejtingaši nikada se ne odmaraju! Usred ljetne sezone, dok su se članovi naše vlade uputili na godišnji odmor, jučer popodne zatekla ih je najnovija ocjena hrvatske kreditne sposobnosti koju je donijela najuglednija agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s. Agencija S&P najprije je sredinom prosinca prošle godine hrvatski rejting gurnula u “smeće”, a u petak je dugoročne izglede snizila sa stabilnih na negativne.

Kritična granica duga

“Negativni izgledi odražavaju naše stajalište da bismo mogli sniziti rejting Hrvatske u idućih godinu dana, ako situacija u gospodarstvu bude slabija nego što se očekuje, ako se deficiti povećavaju ili ako vanjsko financiranje postane izazovnije”, obrazložio je svoju odluku S&P. Ako nam S&P snizi rejting za jedan stupanj doći ćemo na razinu Mađarske, a spusti li ga za dvije razine bit ćemo kao Srbija, na samom dnu “smeća”, a to će značiti još skuplje kamate na novo zaduživanje, koje ionako sve teže otplaćujemo. Iz S&P-a podsjećaju da recesija u Hrvatskoj traje već pet godina, a u tom je razdoblju, od 2008. do danas, realni bruto domaći proizvod ukupno pao 12 posto, ponajviše zbog 12-postotnog realnog pada potrošnje i 35-postotnog realnog pada investicija, navodi agencija. U S&P-u ističu da ni u ovoj godini ne očekuju rast hrvatskoga gospodarstva, naprotiv, predviđaju njegov daljnji pad za jedan posto.

Rejtingaši ističu da će u 2013. hrvatski fiskalni deficit vjerojatno biti veći od 3 posto BDP-a, dok se dug opće države približava kritičnoj razini od 60 posto BDP-a.

“Ako dug Hrvatskih cesta, koji iznosi 7,5 posto BDP-a, preuzme Vlada kao dio aranžmana za koncesiju, to bi moglo dodatno povećati dug opće države, s obzirom na razliku između prihoda od koncesije i duga koji je preuzela Vlada”, navodi S&P. Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s nema preveliku nadu ni za godine koje dolaze.

“U razdoblju od 2014. do 2015. očekujemo da domaća potražnja ostane potisnuta zbog razduživanja privatnog sektora i visoke stope nezaposlenosti. Od 2014. očekujemo blagi oporavak, uz pomoć povlačenja sredstava EU, ali su rizici za te projekcije povećani”, navodi S&P.

Ima i pozitivnih naznaka

Agencija smatra da bi Europska komisija mogla pozvati Vladu da fiskalnu konsolidaciju s prihodovne više usmjeri na rashodovnu stranu proračuna. Poručuje da ima i pozitivnih naznaka u pogledu reformi.

“Vlada je nedavno najavila privatizaciju državnih tvrtki, predložila reforme za poboljšanje poslovne klime, zakona o radu te planira mirovinsku reformu. Međutim, provedba tog programa dosad je djelomična”, zaključuje S&P.

>>Predstavnici agencija u Hrvatskoj: Hoće li rejting ostati 'smeće'?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije