Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NORVEŠKA

Sovjetska nuklearna podmornica potopljena prije 30 godina još uvijek zrači

podmornica
Foto: Thinkstock
11.07.2019.
u 10:03

Ti uzorci pokazuju da su razine zračenja do 800.000 puta više od normalnih, objavio je norveški ured za zračenja i nuklearnu sigurnost.

Sovjetska nuklearna podmornica koja je potonula u blizini Norveške 1989. još uvijek zrači, objavili su u srijedu znanstvenici nakon ekspedicije koja je prvi put koristila plovilo na daljinsko upravljanje.

Olupina Komsomolca leži  na dnu Norveškog mora na dubini od oko 1700 metara.

Norveške vlasti od 1990-ih svake godine organiziraju ekspedicije kako bi pratile razine zračenja no ove godine prvi su put koristile plovilo Aegir 6000 na daljinsko upravljanje kako bi snimile olupinu i uzele uzorke za dodatne analize.

Ti uzorci pokazuju da su razine zračenja do 800.000 puta više od normalnih, objavio je norveški ured za zračenja i nuklearnu sigurnost.

"To je naravno veća razina u odnosu na onu koju smo ranije mjerili izvan mora no te razine nisu zabrinjavajuće", rekla je voditeljica eksepdicije Hilde Elise Heldal s norveškog instituta za istraživanja mora.

Razina radioaktivnosti na tim se dubinama brzo smanjuje i u tom području nema riba, dodaje ona.

Komsomolec je potonuo 7. travnja 1989. nakon što je u podmornici izbio požar i 42 člana posade izgubila su život.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Moloh
Moloh
19:00 11.07.2019.

Gdije Rus stane, sto godina trava ne raste.

Avatar nekakav
nekakav
11:15 11.07.2019.

nek izmjere more oko fukušime, zbroje količinu vode koja je do sada otekla u more, puna radijacije, pa nas nek obraduju rezultatima... ja bih volio znati gdje je završio bojni otrov koji je sirija predala amerikancima... isto tako zašto amerika u samoj americi ne koristi streljivo sa osiromašenim uranom, ako je, kako oni tvrde, bezopasno. jer podaci iz bolnica sa kosova, srbije, afganistana, iraka, nam govore nešto sasvim drugačije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije