Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2018. u 11:11

Postoje očite nesavršenosti u shvaćanju otvorenog društva koje ne podrazumijeva donošenje mišljenja na temelju diskusija i promišljanja o uzrocima i posljedicama, već podliježe pritiscima isključivog shvaćanja plasiranog od strane korporacija, vlada ili medija.

Vjerojatno za djelovanje nijedne fondacije nisu izrečena tako oprečna stajališta kao za Otvoreno društvo Georga Sorosa, koje, uz zapadne zemlje, djeluje u većini tranzicijskih zemalja središnje i istočne Europe. Najnoviji primjer je odluka mađarskih vlasti da zatvori njeno Centralno europsko sveučilište, navodno zbog formalnih razloga.

George Soros emigrirao je iz Budimpešte 1946. godine zajedno s ocem od kojeg je naslijedio strast za rizikom. Većina zarađenog novca (trenutačno se njegovo bogatstvo procjenjuje na 8 milijardi dolara) potječe od špekulacija na financijskim i deviznim tržištima. Njegova dobit uglavnom znači velik gubitak drugih. Poznat je njegov «lom» funte 1992., a samo nešto prije dobio je i osudu francuskog suda za insajdersko trgovanje. Postao je višestruki milijarder, ali i jedan od vodećih i društveno najaktivnijih filantropa zagovarajući slobodu medija, prava manjina, demokratski izabrane vlade… I dok se u financijama zalaže za deregulaciju, u organizaciji društva zastupa intervenciju na, čini se, temeljnim određenjima Fabijanskog društva (pretvorba kapitalističkog u socijalističko društvo mirnim reformama pod vodstvom istaknutih intelektualaca). Na London School of Economics, hramu zapadnog liberalizma, pročitao je 1947. knjigu Karla Poppera “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji”, što je kasnije odredilo rad i ime njegove fondacije.

Ali otvoreno financijsko tržište nije isto kao i otvoreno društvo, što je nakon desetljeća djelovanja svoje fondacije pod tim nazivom i sam priznao. Jer otvoreno društvo daje prostor za manipulaciju i spinove javnim mišljenjem kako bi se postigao željeni rezultat i time stav da bi sloboda razmišljanja i govora dovela do boljitka postaje ono što Soros naziva zabludom prosvjetljenja.

Isti zaključak kao u Orwelovim pretpostavkama o propagandi može biti apliciran i u slučaju demokracija gdje javno mišljenje vrlo često nije proizvod kritičkog razmišljanja već vrlo snažne manipulacije. Uostalom, takva mašinerija uvjerila je sve da je do financijske krize došlo zahvaljujući vladama, a ne samom tržištu. Postoje očite nesavršenosti u shvaćanju otvorenog društva koje ne podrazumijeva donošenje mišljenja na temelju diskusija i promišljanja o uzrocima i posljedicama, već podliježe pritiscima isključivog shvaćanja plasiranog od strane korporacija, vlada ili medija. Pripremajući se za reperkusije snažnog represivnog aparata (iako suptilnog u egzekuciji te nevidljivog na površini) i na svoju fondaciju, ulaže u obrazovanje mladih kadrova i postavlja osam potpredsjednika kako bi osigurao da i njegovi nasljednici njeguju iste postulate.

U jednom se sa Sorosom može složiti, u svojoj svojevrsnoj oporuci naglašava da Zaklada, koja je potrošila 8 milijardi dolara, i sada ima više novca nego ideja. Dobrih pogotovo.

Ključne riječi

Komentara 3

PP
pp
11:51 01.02.2018.

Soroš je globalistički gangster.

AG
Agricola
12:27 01.02.2018.

Ovu tezu da se on zalaže za demokratski izabrane vlade lako je oboriti. Juščenko je bio demokratski izabran a Soros je organizirao da ga sruši ulica. Uostalom, ne moramo mi ići u Ukrajinu, imamo i ovdje slučaj. Predsjednik Tuđman ne samo da je dobijao izbore, nego ih je dobijao s prednošću kakvu više nikad nitko neće ostvariti, po oko milijun i pol glasova u prvom krugu. Takve brojke više nikad nitko neće doseći. Pa je Soros ovdje instalirao GONG, GOLJP, HHO, sve one silne likove od Anrdree Feldman i Puhovskog do Ive Banca i sličnih, i oni su rušili demokratski izabranog Tuđmana. Isto tako, Soros ne priznaje ni demokratski izabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Nekoć je u Češkoj rušio demokratski izabranog Mečiara, danas bi rušio u Izraelu demokratski izabranog Netnyahua ili u Mađarskoj demokratski izabranog Orbana itd. Dakle, ta teza je potpuno promašena, kao i teza o njegovoj navodnoj filantropiji. Taj nigdje ne ulaže dolar ako ne može izvući bar dva i prema tome, tu je sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije