Naslovnica Vijesti Hrvatska

Solarne će svjetiljke na hrvatsko tržište stizati s Pašmana

Općinska komunalna ustanova Prvenj otvorit će pogon za proizvodnju solarnih LED-svjetiljki .
15. travnja 2010. u 21:00 0 komentara 19 prikaza
'14.04.2010., Pasman,  Zadar - Opcina Tkon uvela novu rasvijetu za koju namjeravaju otkupiti licencu te distrubuirati pod svojim imenom. Opcina Tkon na Pasmanu. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Mrsic/PIXSELL'

Općina Tkon mogla bi u skoroj budućnosti opskrbljivati cjelokupno hrvatsko tržište solarnim LED-svjetiljkama koje se koriste u javnoj rasvjeti, kazao nam je načelnik te općine Danijel Katičin. Dodao je kako s hrvatskim vlasnicima licencije za LED-svjetiljke pripremaju projekt gradnje malog pogona za sklapanje tih rasvjetnih tijela u Tkonu na otoku Pašmanu.

Manji utrošak energije

– Pogon bi djelovao u sklopu naše općinske tvrtke Javne komunalne ustanove Prvenj, a isprva bi se zaposlilo nekoliko ljudi. Ambicija naše općine, u kojoj stalno živi oko 800 stanovnika, jest ponuditi LED-svjetiljke, koje štede do 70 posto energije, svim hrvatskim gradovima i općinama – istaknuo je Katičin, koji se o njihovoj kvaliteti uvjerio otkako su prvih sedam probnih svjetiljki u siječnju postavili na rasvjetne stupove u svome mjestu i to kako bi smanjili visoke troškove od oko 130.000 kuna, koliko u zimskim mjesecima ta općina izdvaja za javnu rasvjetu. U Tkonu su htjeli izbjeći slučaj Siska, čije je Gradsko vijeće nedavno odlučilo uobičajeno visoke troškove za javnu rasvjetu smanjiti isključivanjem svakoga drugog rasvjetnog tijela.

Vijek trajanja 12 godina

– LED-svjetiljke do sada su ugrađene samo na splitskoj rivi i u jednoj uličici u Rijeci, a naših sedam svjetiljki pokazalo se izvrsnima jer je riječ o vrlo kvalitetnome svjetlu koje ne umara oči i ne šteti kukcima i sličnim životinjicama. Iako su početni troškovi ugradnje relativno visoki, njihov radni vijek od 50.000-100.000 radnih sati, što je oko 12 godina, jamči da je dugoročno projekt isplativ. Tako do kraja godine planiramo postaviti još stotinjak rasvjetnih tijela, za što smo izradili elaborat, a dobivanje građevinske dozvole je u tijeku – najavio je načelnik Tkona.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.