Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indija

Solarna energija za indijska sela

indija
Reuters
07.12.2009.
u 12:49

Indijski bi potkontinent u bliskoj budućnosti mogao biti osvijetljen milijunima svjetiljaka koje svoju energiju dobivaju iz solarnih kolektora.

Oko 200 milijuna solarnih lampi u nadolazeće bi vrijeme trebale osvijetliti indijski potkontinent koji bi tako po prvi put mogao postati osvijetljen u večernjim satima.

Selo Dakhshin Dimoia konačno je postalo dio civilizacije, no još nije jasno kada će se ostala sela u pokrajini Assam "uključiti" jer je ulje za lampe još uvijek jeftinije nego nabava solarnih svjetiljki.

Solarne bi svjetiljke trebale nadomjestiti zastarjele lampe koje se u nerazvijenim područjima Indije upotrebljavaju od vremena kolonijalne vladavine Britanaca. Uljne svjetiljke ne samo što su ekološki neprihvatljivo rješenje za budućnost ruralnog područja Indije nego su i izvor raznoraznih bolesti kao što su kronični bronhitis i alergijske reakcije na plinove koje se već stotinama godina povezuje sa siromašnim predgrađima jedne od ekonomski najperspektivnijih država na svijetu.

Kampanju pod nazivom "Svjetlo za milijardu ljudi" pokrenuo je Institut za resurse i energiju (Teri) u New Delhiju.

Solarna energija jedna je od velikih mogućnosti za razvoj Indije jer zemlja tijekom  godine ima čak između 250 i 300 sunčanih dana što i dalje nije dovoljno jak argument za industrijske lobije koji još uvijek kao izvor energije najčešće koriste ugljen.

Vremenski odlično tempirana kampanja, koja je započela uoči svjetskoga klimatskog summita u Kopenhagenu, trebala bi dokazati kako indijski premijer Manmohan Singh kreće putem energetske evolucije koju će započeti upravo u najnerazvijenijim područjima države od 1,2 milijarde ljudi.

Prelazak sa starih "petrolejki" na solarne lampe bit će moguć čim vlada nabavi obećanih 30 milijuna primjeraka, koji bi po prvim informacijama mogli stići iz SAD-a gdje tvrtka D.Light Design tvrdi da može proizvesti najjeftiniju solarnu svjetiljku koja će uz to biti i jedna od najdugovječnijih, a cijena bi joj bila oko 10 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije