Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Socijalne radnike nisu zavarali čisti podovi u domovima strave

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
22.12.2008.
u 19:55

Nakon napisa u Večernjem listu, djelatnici Centra za socijalnu skrb Čakovec na čelu s ravnateljicom Janjom Balent danas su obišli ilegalne domove Slavice Šestanj Perić “PT Novi dom” u Svetom Jurju u Trnju te u Štrigovi nedaleko od Čakovca.

Bili zapušteni
Osim djelatnika CZSS-a, u dom u Štrigovi danas je došla i obitelj jedne štićenice te su je kasno poslijepodne odvezli kući. O kome je riječ, nije poznato jer socijalnim radnicima u objekt u Štrigovi danas nije bio dopušten ulazak. Samo je kroz odškrinuta vrata djelatnica Sabina, s kojom je u nedjelju razgovarala i Večernjakova ekipa, poručila kako ne mogu u dom dok tamo ne dođe vlasnica Slavica Šestanj Perić s odvjetnikom. To se danas do 17 sati nije dogodilo, a socijalni radnici s inspekcijom nastavljaju sutra.

U Svetom Jurju u Trnju djelatnici Centra Čakovec pušteni su u dom, gdje su zatekli “friško, površno očišćen prostor”.

– Utvrđeno je da je na brzinu sve počišćeno, prizemlje prilično detaljno, sobe na katu puno lošije. Unatoč trudu zaposlenika, smrad mokraće nije se mogao prikriti, što upućuje na to da su do objave priče u novinama stari i nemoćni štićenici doista bili jako zapušteni – kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Janja Balent.

Nadalje, djelatnici Centra u razgovoru sa štićenicima doznali su da su zadovoljni hranom, ali da se dio njih žali na hladnoću. Što se pak tiče ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, S. Šestanj Perić socijalnim je radnicima dala na uvid samo dva takva ugovora te se opravdala da su ostali ugovori tek u izradi. Na ugovorima koje je pokazala nisu bili navedeni iznosi, već samo da u zamjenu za skrb štićenici daju svoju mirovinu.

Premjestiti starce
Umjesto da šalje inspekciju iz Zagreba, Ministarstvo se ovaj put odlučilo poslati ljude s terena uz naputak da se, ako je to ikako moguće, sve štićenike premjesti u druge ustanove. U jednom trenutku u cijelu se priču umiješala i policija u Štrigovi.

Od svojih nadređenih u Zagrebu dobili su dopuštenje da, u slučaju da socijalne radnike ne puste u ilegalne domove, oni pripomognu u tome te da privedu vlasnicu Slavicu Šestanj Perić zbog onemogućavanja službene osobe u savjetovanju starih i nemoćnih o njihovim pravima.


Štićenici hvale svoju gazdaricu

U obiteljskoj kući u Sv. Jurju u Trnju zatekli smo vlasnicu S. Šestanj Perić, njegovateljice i 11 štićenika. – Ljude uzimam isključivo prema ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju. Ovdje su smješteni štićenici od 50 do 100 godina i o njima se brinu tri njegovateljice, čistačica, medicinska sestra, prema potrebi dolazi i liječnica. Neki su kod mene više od tri godine. Dodaje da nitko iz Centra za socijalnu skrb jučer nije dolazio, niti joj se javio zbog bilo kakvih nepravilnosti u njenom poslu. Štićenici su hvalili gazdaricu. – Tu sam već 3 godine. Jako mi je lijepo, toplo nam je i dobri su prema nama - kaže 86-godišnji Ivan Markač, a slično razmišlja i 63-godišnja Katica Horvat. (D. P.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije