Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Feminizacija lijevice

Socijaldemokraciju u Europi spašavaju žene

Pamela Rendi-Wagner
Foto: Facebook/Pamela Rendi-Wagner
05.10.2018.
u 15:23

Nakon Njemačke, socijaliste i u Austriji vodi dama

Mlada austrijska rock-pjevačica Christina Stürmer preradila je austrijsku himnu u rock-verziju i riječi “feminizirala”. Sada je na čelu austrijske Socijaldemokratske stranke (SPÖ), prvi put u njezinoj 130-godišnjoj povijesti, jedna žena, liječnica Joy Pamela Rendi-Wagner (47). Pjevačica Stürmer je u himni Land der Berge, Land am Strome (Gorovita zemljo, zemljo na rijeci) za kiticu koja Austriju opisuje kao “domovinu velikih sinova” kazala zašto ne bi bila i “domovina velikih kćeri”. Istina, originalne riječi austrijske himne napisala je 1947. godine žena, Paula von Preradović, unuka hrvatskog književnika Petra Preradovića, ali su riječi, po mišljenju rokerice Stürmer, maskulinističke.

I njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je u travnju ove godine prvi put izabrala ženu, Andreu Nahles (48), na čelo stranke. Sada je do muško-ženske smjene na čelu socijaldemokrata došlo i u Austriji. Ni u Njemačkoj, kao ni u Austriji izabrane žene nisu bile među glavnim kandidatima za čelništvo. U Italiji se priprema kongres talijanske Demokratske stranke (PD) nakon ostavke Mattea Renzija i privremene vlasti, ali se ne vidi neka žena kao moguća čelnica stranke.

Kao što se kongres socijaldemokrata odgađa u Italiji, tako je odgađan i u Austriji. Došlo je do unutarstranačke podjele na tzv. progresističko-ljevičarsku struju i onu liberalniju – desnu. To je bilo posebno uočljivo tijekom predizborne kampanje 2017., kada je podjela bila jasna po mnogočemu a prije svega po pitanju izbjegličke krize.

Što može učiniti Rendi-Wagner? Ona pripada liberalnijoj struji, dolazi iz građanske obitelji, pa je suvremenija, kozmopolit, odnosno nije vezana uz već zastarjele ideale o radničkoj klasi. Njezini roditelji pripadali su pokretu Snaga cvijeća pa i njezino ime Joy odražava stil njihova života.

Bude li u stranku usadila i malo onoga iz svoga života, doći će do promjena. Jer, Rendi-Wagner nije tipična političarka, koja živi od politike i stranke. Studirala je medicinu u Beču i usavršavala se u Londonu i Ženevi, postala je stručnjakinja za tropske bolesti i cjepiva, pratila je supruga Michaela Rendija u Tel Aviv gdje je on bio austrijski veleposlanik.

No, Rendi-Wagner starta i s boljeg položaja stranke u odnosu na konsenzus koji imaju socijaldemokrati u Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj. Prema ispitivanju javnosti, SPÖ bi mogao dobiti 28 posto glasova. Može li ugroziti mladog populističkog kancelara Sebastiana Kurza? Vidjet će se na europskim izborima 2019.

Socijaldemokracija je u Hrvatskoj, kao uostalom i u svim europskim državama, u krizi. Možda će i u Italiji i u Hrvatskoj, kao što se to dogodilo u Njemačkoj i Austriji, u posljednji trenutak izbiti u prvi plan neka žena, ali mogu li žene izmijeniti negativnu spiralu socijaldemokrata? Kao što su Nijemci pokazali da su se već “umorili” od Martina Schulza, isto su to Austrijanci pokazali u odnosu prema Christianu Kernu, Talijani prema Matteu Renziju, a Hrvati prema Davoru Bernardiću. Zapravo je pitanje radi li se o “umoru” od osoba ili od programa stranaka. Sviđali se ili ne komu razni Renziji, Bernardići, Schulzi..., program stranaka treba mijenjati.

Komentara 2

SA
samoborka
14:48 06.10.2018.

Zene imaju pic.. Zapad namece bestijalni feminizam. To dovodi do zakljucka da Zapad doslovno odlazi u pi... materinu.

SA
sani1
15:27 05.10.2018.

E i! Zašto se VL čudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije