Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o borbi protiv trgovine ljudima

Sočanac: 'Samo zajednički možemo pronaći odgovore na postojeće izazove'

konferencija VE i OESS
Snježana Herek
17.02.2014.
u 20:47

Dvodnevnu konferenciju o borbi protiv trgovine ljudima u Beču su zajednički organizirali Vijeće Europe (VE) kojim trenutačno predsjeda Austrija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pod švicarskim predsjedanjem.

Trgovina ljudima je svakodnevna i svuda prisutna, od Vancouvera do Vladivostoka. Tome se mora stati na kraj“, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova i integracije i predsjedavajući Ministarskog odbora Vijeća Europe Sebastian Kurz u ponedjeljak na otvorenju dvodnevne konferencije na visokoj razini o borbi protiv trgovine ljudima koju su u Beču zajednički organizirali Vijeće Europe (VE) kojim trenutačno predsjeda Austrija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS)pod švicarskim predsjedanjem.

Kurz je napomenuo kako je trgovina ljudima za trgovce „unosan posao s nažalost relativno malim rizikom“, što potvrđuju i podaci o njihovom godišnjem profitu od 32 milijarde američkih dolara. Istaknuo je kako bi konferencija trebala biti poticaj unapređenju suradnje u učinkovitijem suzbijanju „modernog ropstva“ na nacionalnoj i međunarodnoj razini, ustvrdivši kako su migranti zbog ekonomske krize sve češće žrtve.

Ministrica pravosuđa Švicarske Simonetta Sommaruga istaknula je presudnu važnost udruživanja snaga u suzbijanju ove vrste „modernog ropstva“ i njegovog iskorjenjivanja, napomenuvši kako je ono, zbog velikih šteta koje nanosi ljudima i društvu, prioritet švicarskog predsjedanja OESS-om.

„Identifikacija žrtava i njihovo ponovno uključenje u društvo najveći su problemi trgovine ljudima“, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner istaknuvši „hitnu potrebu još uže međunarodne suradnje između policije, pravosudnih organa i društva“. Posebno se je založila za veću zaštitu i pomoć žrtvama, posebice ženama i djeci koji su vrlo često prisiljeni na seksualno ropstvo i prisilan rad u domaćinstvima i poljoprivredi te prošnju i krađu.

Na konferenciji pod naslovom „Nije na prodaju - Pridružite se snagama protiv trgovine ljudima“, govorili su i glavni tajnik VE Thorbjom Jagland, glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier i posebna povjerenica i koordinatorica OESS-a za suzbijanje trgovine ljudima Maria Grazia Giammarinaro, a nazočne je uvodno pozdravio čelnik Stalnog vijeća OESS-a, švicarski veleposlanik Thomas Gremmger.

Jagland je rekao kako unatoč postignutom napretku u borbi protiv trgovine ljudima pred odgovornima stoji još niz „teških izazova“ na koje treba naći odgovore za ovaj rastući transnacionalni fenomen, od potpore Romskih zajednica koje su često žrtve trgovaca ljudima do intenziviranja zajedničke suradnje s privatnim tvrtkama, koje mogu mnogo pomoći u identifikaciji počinitelja.

Zannier se je založio za još užu suradnju OESS-a i VE u uklanjanju „strašnog zločina današnjice“.

„Ova zajednička konferencija ne nudi nam samo jednu vrijednu platformu za nastavak dijaloga i razmjenu najboljih iskustava iz prakse , nego nam daje šansu, a to je još mnogo značajnije, da bacimo pogled unaprijed i vidimo što je moguće učiniti da naše partnerstvo bude još učinkovitije“, dodao je Zannier.

Posebna povjerenica i koordinatorica OESS-a za suzbijanje trgovine ljudima. Giammarinaro je rekla da je Konvencija Vijeća Europe otvorena svim državama, ustvrdivši da je „politički i geografski sinergijski efekt“ to što su većina potpisnica članice VE.
„Naša zajednička obveza je osloboditi ljude od ropstva“, poručila je nazočnima.

Ispred Vlade Republike Hrvatske na konferenciji sudjeluje Branko Sočanac, ravnatelj Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i nacionalni koordinator RH za suzbijanje trgovine ljudima.

„Već sam naslov konferencije, bolje rečeno summita („Not for Sale – Joining Against Trafficking in Human Beings“) dvaju vodećih međunarodnih organizacija VE i OESS-a govori o potrebi zajedničke i sveobuhvatne borbe protiv trgovanja ljudima i pronalaženja odgovora na ovaj, usudio bi se reći, najteži oblik kršenja ljudskih prava koji ne poznaje nacionalne granice“, rekao je za Večernji list Sočanac, istaknuvši da RH ima Nacionalni odbor koji se bavi tom problematikom, na čijem je čelu potpredsjednika Vlade RH Milanka Opačić. Uz njega oformljen je i operativni tim sastavljen od predstavnika niza ministarstava i nevladinih organizacija koji jednom mjesečno na tu temu zasjeda u Vladinom uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u nazočnosti nacionalnog koordinatora.

„Hrvatska dijeli sudbinu drugih zemalja na jugoistoku Europe i postoji jedna neformalna mreža nacionalnih koordinatora od Slovenije do Bugarske, Rumunjske, Makedonije, Albanije i drugih zemalja koji zajednički pokušavaju stvoriti mehanizme za suzbijanje ovog perfidnog oblika organiziranog kriminala koji je u porastu“, dodao je napomenuvši kako je jedan od značajnih hrvatskih problema identifikacija žrtava obzirom da se RH nalazi na ruti ilegalnih migracija.

„Do sada smo imali relativno mali broj identificiranih slučajeva, 14 do 15, prošle se je godine broj udvostručio na 30-tak, a ove bi ih godine moglo biti čak oko 50“, rekao je Sočanac, dodavši kako je RH u skladu s Konvencijom VE početkom mjeseca u Strasbourgu podnijela svoje izvješće o aktivnostima koje provodi na tom području, a bila je i predmet monitoringa GRETA mehanizma Vijeća Europe.

Cilj bečke konferencije je jačanje svijesti o postojanju rastućeg problema trgovanja ljudima i neophodnog zajedništva u traženju novih odgovora na postojeće izazove, kao i utvrđivanje dosadašnjih postignuća vezanih uz implementaciju nadzornog mehanizma GRETA Vijeća Europe u borbi protiv trgovanja ljudima u 30-tak europskih zemalja te Akcijskog plana OESS-a koji pomaže državama članicama da ispune svoje obveze u vezi s borbom protiv trgovine ljudima, kroz prevenciju, zaštitu žrtava i procesuiranje počinitelja i onih koji omogućavaju trgovinu ljudima.

>> Žrtve trgovine ljudima: Kineska policija oslobodila 92 otete djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije