Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Dubrovačka Republika prva u Europi zabranila ropstvo, čak 400 godina prije SAD-a!

Na današnji dan davne 1416. godine Dubrovačka Republika zabranila je trgovinu robljem na svom području.
27. siječnja 2014. u 09:14 5 komentara 3334 prikaza
Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Na današnji dan davne 1416. godine Dubrovačka Republika zabranila je trgovinu robljem na svom području. Ta se odluka našla u dijelu dubrovačkog Statuta koji govori o pomorskom dobru, a u kojem je pisalo da se svatko na brodu smatra slobodnom osobnom.

Prva u Europi

Posebno je zanimljivo i služi nam na ponos da je Dubrovačka Republika time postala prva zemlje u Europi koja je zabranila trgovinu ljudima i ropstvo, dok je u ostatku Europe ono bilo dozvoljeno sve do početka 19. stoljeća.

Robovlasništvo je procvat doživjelo u 15. stoljeću kada su europski trgovci počeli prodavati tamnoputo stanovništvo iz Afrike. Robovi su se koristili i u Europi, ali najviše u Sjevernoj i Južnoj Americi gdje su radili teške poslove bez osnovnih uvjeta za život.

U SAD-u ropstvo ukinuto 1865. godine

Masovniji pokreti za ukidanje ropstva pojavili su se krajem 18. stoljeća, više od 300 godina od njegova ukidanja u Dubrovačkoj Republici. Velika Britanija je ukinula trgovinu robljem 1833. godine, a SAD po završetku američkog građanskog rata 1865. godine. Posljednja država koja je to službeno učinila bila je Mauretanija 1981. godine.

>>Moderno ropstvo žena i djece i radi prodaje organa

>>'Trgovina ljudima je najraširenije ropstvo u 21. stoljeću!'

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • lenger:

  Dubrovnik ne da je jedan od prvih, nego je prvi priznao nezavisnu Ameriku, a amerikanci su u to doba nisu pustili nicije brodove da pristaju u svojim lukama nego dubrovačke. Svojedobno je Dubrovnik imao mornaricu veću od Engleske i Francuske ... prikaži još! zajedno, a kad su Englezi "otkrili" Indiju nisu mogli vjerovat kad su na području Goe vidjeli Hrvatsku crkvu, koja je još i dan danas tamo. To, isto kao i 200 000+ smaknutih u Bleiburg-u, je samo jedan mali dio hrvatske povijesti koje Srbi nikako nisu dali da se štampa u udžbenicima za školu.

 • Avatar gladnijura
  gladnijura:

  Onda su bili napredniji nego danas.

 • hrvati-za-dom-spremni:

  Hrvatska dubrovacka republika je medu prvi deset drzava koja je priznala Ameriku kao drzavu zato zapamtite kad su hrvati imali drzavu a ne kako to udruzeni zlocinacki okupatori cetnicki, komunisticki, partizanski ... prikaži još!icki, komunisticki, partizanski