Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na današnji dan

Dubrovačka Republika prva u Europi zabranila ropstvo, čak 400 godina prije SAD-a!

Dubrovnik
Grgo Jelavić/PIXSELL
27.01.2014.
u 09:14

Na današnji dan davne 1416. godine Dubrovačka Republika zabranila je trgovinu robljem na svom području.

Na današnji dan davne 1416. godine Dubrovačka Republika zabranila je trgovinu robljem na svom području. Ta se odluka našla u dijelu dubrovačkog Statuta koji govori o pomorskom dobru, a u kojem je pisalo da se svatko na brodu smatra slobodnom osobnom.

Prva u Europi

Posebno je zanimljivo i služi nam na ponos da je Dubrovačka Republika time postala prva zemlje u Europi koja je zabranila trgovinu ljudima i ropstvo, dok je u ostatku Europe ono bilo dozvoljeno sve do početka 19. stoljeća.

Robovlasništvo je procvat doživjelo u 15. stoljeću kada su europski trgovci počeli prodavati tamnoputo stanovništvo iz Afrike. Robovi su se koristili i u Europi, ali najviše u Sjevernoj i Južnoj Americi gdje su radili teške poslove bez osnovnih uvjeta za život.

U SAD-u ropstvo ukinuto 1865. godine

Masovniji pokreti za ukidanje ropstva pojavili su se krajem 18. stoljeća, više od 300 godina od njegova ukidanja u Dubrovačkoj Republici. Velika Britanija je ukinula trgovinu robljem 1833. godine, a SAD po završetku američkog građanskog rata 1865. godine. Posljednja država koja je to službeno učinila bila je Mauretanija 1981. godine.

>>Moderno ropstvo žena i djece i radi prodaje organa

>>'Trgovina ljudima je najraširenije ropstvo u 21. stoljeću!'

Komentara 5

LE
lenger
22:50 27.01.2014.

Dubrovnik ne da je jedan od prvih, nego je prvi priznao nezavisnu Ameriku, a amerikanci su u to doba nisu pustili nicije brodove da pristaju u svojim lukama nego dubrovačke. Svojedobno je Dubrovnik imao mornaricu veću od Engleske i Francuske zajedno, a kad su Englezi "otkrili" Indiju nisu mogli vjerovat kad su na području Goe vidjeli Hrvatsku crkvu, koja je još i dan danas tamo. To, isto kao i 200 000+ smaknutih u Bleiburg-u, je samo jedan mali dio hrvatske povijesti koje Srbi nikako nisu dali da se štampa u udžbenicima za školu.

Avatar gladnijura
gladnijura
10:36 27.01.2014.

Onda su bili napredniji nego danas.

Avatar Seugushi Kolkopushi
Seugushi Kolkopushi
09:56 27.01.2014.

danas ga SDP opet pokušava uvesti pod krinkom liberalizacije tržišta, slično kao vlade u mnogim tzv. "naprednim" državama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije