Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči izbora u SDP-u

Sobol i Posavec Krivec se složile: U SDP-u ima šovinizma

Ivana Posavec Krivec, Gordana Sobol
Foto: Screenshot Jabuka TV
01.04.2016.
u 23:09

Gordana Sobol tvrdi da je kampanja prešla granice pristojnosti, ali da nije bila prljava

Predsjednica Foruma žena SDP-a i saborska zastupnica Gordana Sobol i članica glavnog odbora SDP-a i bivša saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec bile su gošće emisije Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV večer uoči izbora za predsjednika SDP-a. Obzirom da je Zlatko Komadina kojeg podržava Posavec Krivec odbio doći na obećano sučeljavanje s Milanovićem kojeg podržava Sobol, iako je to 2. veljače najavio voditelju Španoviću kao sigurnim dolaskom, ove dvije istaknute članice debatirale su o unutarstranački izborima, ali ponajviše o ulozi žena u SDP-u. I jedna i druga složile su se na izravno pitanje kako u SDP-u ima šovinizma.

- Ima ga, ne bi bili fer da drugačije govorimo. On je prisutan u hrvatskom društvu, to je ono protiv čega se moramo boriti. Bilo ga je i sada u kampanji. Primjer je kolegica koja je iskazala namjeru da se kandidira, i što je ona doživjela samo zato što žena, što je to bilo napada od kolega. Ja mogu govoriti i sa svoje pozicije kao žena koja je bila kandidatkinja u ime SDP-a koja je išlao kao trudna žena koja je išla u kampanju, ja sam doživljavala jako ružne stvari pa čak i od svojih stranačkih kolega – rekla je Krivec koja nije željela imenovati nikoga.

Slično je ustvrdila i Gordana Sobol.

- Ne mogu reći da ga nema. Na svim razinama ga ima. SDP je preslika hrvatskog društva i time smo sve rekli – rekla je Sobol koja nije željela dati primjere.

Upitana zašto podržava Milanovića kada mu je zamjerila da žene u SDP-u, koje, čine 36 posto članstva SDP-a i najaktivniji su dio stranke, ne žele da ih se tapše po leđima, prigodničarski hvali i sjeti kad su unutarstarnački izbori, Sobol je odgovorila da to više neće ovisiti o predsjedniku SDP-a.

- Zoran je priznao da je to njegov grijeh i za mene to nije razlog da mu ne dadem potporu. To sad ubuduće ako bude izabran Zoran ili Zlatko ne ovisi niti o jednom niti o drugom. Ja sam na skupštini Foruma žena pozvala sve kolege iz stranke da u onome što ćemo mi predlagati u izmjenama statuta da onda očekujem podršku svih njih, bez obzira hoće li se naći kao članovi predsjedništva, odbora ili obični članovi – rekla je Sobol.

Posavec Krivec smatra da je vodstvo SDP-a upravo na tom pitanju pokazao nevjerodostojnost, a da je Milanović bio taj koji je za to odgovoran.

- Mi kao stranka koja to ima propisano u statutu 40 posto žena na listama to nismo proveli. To je ono što zamjeram vodstvu Foruma žena Hrvatske. Ali Milanović je taj koji predlaže liste, ja ne mogu vjerovati da u stranici koja ima 37 000 članova i 37 posto članica nije bilo dovoljno žena da se zadovolji spolna kvota na listama za parlament. Nismo vjerodostojni, a to je ono što zamjeram i što u SDP-u moramo mijenjati – rekla je Posavec Krivec.

Gordana Sobol tvrdi da je kampanja prešla granice pristojnosti, ali da nije bila prljava.

- Tu nisu čisti ni jedni ni drugi, ni jedna ni druga strana. Tu ide sve na dušu onih koji su na ovaj ili onaj način u njoj sudjelovali. To je njihova osobna odgovornost i ja to ne podržavam i u čitavom procesu je prešlo granice pristojnosti, ali čini mi se da su svi se vratili unutar granica – rekla je Sobol, dok joj je Posavec Krivec replicirala kako nisu svi vodili prljavu kampanju.

- Nema potrebe da govorimo da su svi vodili kampanju koja je prešla granice dobrog ukusa jer to nije istina. Točno se zna tko je vodio kampanju omalovažavanja i ponižavanja. Ja sam ponosno u svakom trenutku iskazala svoju naklonost kandidatu Komadini, i ako to znači da sam u tom trenutku postala dio životinjskoga carstva, mene to smeta, ali to nisu primjerene poruke. Svaka osoba koja smatra da su neki od kolega drugačiji, da ih treba zvati životinjama, ide uistinu na njihovu dušu. Kandidat Komadina se vrlo pristojno i dosljedno držao teza i stavova koje zagovara i niti u jednom trenutku omalovažao nikoga – rekla je Posavec krivec koji je osudila Baldasarovu usporedbu Milanovića sa nacističkim zločincom Goeblsom.

- Ja to osuđujem kao što su osudili i moje kolege. Jednako je ružno i ovo i usporedba s životinjskim carstvom – rekla je Posavec Krivec. Sobol je rekla da misli da Milanović nije prešao granicu niti jednom, ali na opasku o usporedbi Rajka Ostojića s vjevericom rekla je da je tu pogriješio te se očito zato ispričao iskreno na završnom skupu svima koji smatraju da ih je povrijedio. Na kraju se nisu uspjele složiti o tome jesu li napravili u SDP-u predugu kampanju i previše se bavili sami sobom, a ne poslom oporbe, a kraju su objasnile zašto misle da je njihov kandidat bolji izbor. Sobol smatra da nitko ne može jamčiti SDP-u i članovima stranke da izbor Milanovića neće dovesti i do šest poraza SDP-a.

- To ne može jamčiti ni Milanović, ni Komadina. Ali s Milanovićem će kao predsjednikom SDP-a stranka nastaviti rasti, a s Komadinom neće – rekla je Sobol. Posavec Krivec na pitanje tko jamči da Komadina neće odustati od mjesta predsjednika kao što je odustao od mjesta ministra.

- Zlatko Komadina nije niti jednom odustao niti od jedne pozicije. Time što je bio ministar u Vladi RH provodio je program SDP-a kojim je donio najviše mandata. Kada nije imao povjerenje Milanovića da provodi programe koje su zajedno obećali stanovnici RH, kada su mu smijenjeni najbliži suradnici, kada su mu stopirali projekte, tada gubi povjerenje premijera. Time je pokazao da je vjerodostojan političar. On pokazuje da će upravo uz njega SDP rasti. Zlatko Komadina nije izgubio niti jedne izbore koje je do sada vodio – rekla je Posavec Krivec.

Na kraju emisije objavljeni su rezultati telefonske ankete tijekom emisije u kojoj je 53 posto od više od 1500 pozivatelja odgovorilo kako misli da bi Milanović bio bolji izbor za predsjednika SDP-a, a 47 posto je to reklo za Komadinu. No, to nisu bili pozivi i glasovi isključivo članova stranke, već svih gledatelja emisije.

>> Razdor u SDP-u zbog autoceste od 790 mil. €

Komentara 5

BA
bakulušić
23:40 01.04.2016.

Ima tamo svašta!

DU
Deleted user
23:42 01.04.2016.

Mi Hrvati smo odabrali Kolindu a vi??? to dokazuje tko je demokrata a tko urbani hahahahaha,ševinista.

Avatar kravata
kravata
05:37 02.04.2016.

Nisu šovinisti problem vec peta kolona, primjer ako je istina da jedan ministar ide u beograd za dozvolu sto ce se u slucanoj drzavi kako kaze njegov premijer ucit. Nije ministar kriv vec onaj tko ga postavio sto ga nije udaljio iz politike sa portala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije