Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJAK UPOZORAVA

Snijeg bi Švedskoj mogao donijeti pošast komaraca na ljeto

komarac
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
31.03.2018.
u 23:25

Riječ je o komarcima roda Ochlerotatus sticticus koji su agresivni i mogu letjeti između 10 i 15 kilometara u potrazi za žrtvom.

Švedska bi ovo ljeto mogla doživjeti invaziju komaraca i to takvih razmjera da ljudi neće izlaziti iz kuće, tvrdi stručnjak Jan Lundström. Uvjeren je kako će ovo ljeto područja oko rijeka imati velikih problema s komarcima, a krivac za to je snijeg.

- Ove godine snijega je bilo znatno više nego prethodnih godina i taj snijeg se jako brzo topio i stvarao je poplave i razine rijeka su se povećale, a to će dovesti do invazije komaraca kojima ovakvi uvjeti pogoduju za polaganje velikog broja jaja - kaže Lundström. To su komarci roda Ochlerotatus sticticus koji su agresivni i mogu letjeti između 10 i 15 kilometara u potrazi za žrtvom. 

Prisjetio se situacije iz 2002. godine i sela  Österfärnebo koju su poharali ovakvi komarci i u tom periodu mjesto je izgledalo kao grad duhova.

- Bio je kolovoz i na ulicama nije bilo nikoga. Vidio sam samo jednu osobu koja je trčeći iz kuće prema automobilu sredstvom protiv komaraca špricala sve oko sebe, sjela u automobil i otišla. Strašan prizor - prisjetio se. 

Ključne riječi

Komentara 2

IL
ilijan
08:12 01.04.2018.

Pa ako već znate da će to biti tretirajte sva ta područja sa pesticidima protiv komaraca.

Avatar ivek
ivek
11:37 01.04.2018.

da nije smisno bilo bi tuzno,,,, u svecko komaraca,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije