Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Snijeg i nevrijeme u zapadnoj Europi, u Italiji treća žrtva

12. prosinca 2008. u 11:18 2 prikaza

Obilan snijeg, kiše i olujno nevrijeme haraju dijelovima zapadne Europe, zbog čega je u francuskim Alpama i južnoj Austriji zavladao prometni kaos, tisuće su domaćinstava ostale bez struje, dok je u Italiji poginula i treća žrtva nevremena.

Nevrijeme potopilo Italiju

Kiša i jak vjetar koji su u srijedu zahvatili Italiju, odnijeli su i treću žrtvu u noći na petak, na jugu zemlje, a u Rimu su vlasti izjavile da strahuju od izlijevanja Tibera iz korita.

55-godišnjak koji je htio priteći u pomoć vozaču automobila koji je zbog kvara ostao na cesti u okolici Polistene, u Kalabriji, na jugu zemlje, poginuo je kada se na njega srušio dio mosta oštećen zbog kiša, čime se broj poginulih u nevremenu koje traje treći dan, popeo na troje.

U četvrtak ujutro vatrogasci su pronašli truplo žene koja se nije mogla izvući iz automobila zbog vodene bujice koja je prodrla u podvožnjak u prigradskom rimskom naselju, a 76-godišnji muškarac je umro u Kalabriji od infarkta, nakon što je na njegov automobil pala grana s drveta.

Tiber koji je u Rimu nabujao do razine "neviđene u posljednjih četrdeset godina", kako je rekao Guido Bertolaso, načelnik civilne zaštite, mogao bi se u petak izliti iz korita u četvrtima na sjeveru prijestolnice. Vlasti su u pripravnosti, ali još nisu objavile početak evakuacije iz područja uz obalu rijeke, prema nadležnim službama.

U Rimu, u kojem su u protekla dva dana zbog olujnih kiša i problema s gradskom odvodnjom poplavljeni podrumi i prizemlja u više gradskih četvrti, i u noći na petak je pala veća količina kiše od prosjeka za prosinac dodatno otežavajući stanje.

Olujno nevrijeme i obilni snijeg izazvali su kaotično stanje u južnoj Austriji. Nekoliko dolina u Koruškoj i istočnom Tirolu posve je odsječeno od vanjskog svijeta, javila je javna televizija ORF u petak. Od Hermagora do Villacha u petak su zatvoreni dječji vrtići i škole, javni prijevoz je uglavnom u prekidu, a cestovne i željezničke prometnice su osim snijegom, koji nije prestao padati od srijede, zakrčene i stablima koja su se srušila.

U Gornjoj Koruškoj i karavankama je u petak više od tri tisuće domaćinstava ostalo bez struje, a vatrogasci su samo u dolini Lesacha, gdje je tijekom noći napadao metar novog snijega, morali 60 puta izlaziti na teren kako bi uklanjali srušena stabla i skidali snijeg s krovova da se ne uruše pod teretom.

U istočnom Tirolu, do kojeg se u petak moglo doprijeti samo djelomično iz Koruške, a većina dolina je posve izolirana, podignuta je razina uzbune od lavina na stupanj četiri od ukupno pet.

U francuskim Alpama je u petak ujutro više od 45 tisuća domaćinstava ostalo bez struje, javio je radio France Inter. Oko 400 suradnika distributera električne energije ERDF-a samo u departmanima Isere i Savoie rade na popravku vodova i otklanjaju kvarova što ih je izazvao obilni snijeg i srušena stabla.

(Hina)

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan