Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HITNE SLUŽBE NA TERENU

U eksploziji u Leverkusenu pronađeno tijelo druge žrtve, ozlijeđena 31 osoba

Eksplozija u njemačkom gradu Leverkusen
Foto: Wochit
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.07.2021.
u 19:58

Kako je priopćio grad Leverkusen, građani su zamoljeni da ostanu u svojim kućama i da ne otvaraju prozore

U eksploziji na području Kemijskog parka u njemačkom gradu Leverkusena pronađeno je tijelo druge žrtve, time se broj poginulih popeo na dvije osobe uzevši da u ovom trenutku traga se za još tri osobe. Poznato je da je 31 osoba ozlijeđena, među kojima je troje zadobilo teže ozlijede.

Currenta, kompanija na čijem je zemljištu došlo do eksplozije objavila je kako je pronađeno tijelo druge žrtve. Još uvijek se traga za još tri osobe, javlja Bild. 

- Eksplozija je odnijela još jedan život - naveli su na konferenciji. 

Grad Leverkusen objavio je u 18:30 najnovije detalje jutrošnje eksplozije. Navode kako je 31 osoba ozlijeđena, među kojima je troje zadobilo teže ozlijede. Tri osobe su nestale i za njima se i dalje traga. 

Javna vatrogasna postrojba Leverkusen i Državni ured za prirodu, okoliš i zaštitu potrošača proveli su provjeru kvalitete zraka diljem grada. 

- Mjerenja su konzistentna. To znači da prozori i vrata mogu se ponovo otvoriti diljem grada - naveli su iz gradske uprave. . No, isto tako upozoravaju kako ne treba u kuću unositi čađu. 

Eksplozija u njemačkom gradu Leverkusen
1/8

Situacija na terenu

Grad Leverkusen objavio je kasno popodne oko 16h upozorenje za okrug Bürrig, te navode kako bi prozori i vrata trebali bi ostati zatvoreni do daljnjeg. Upozorenje koje je bila na snazi za ostatak grada je ukinuto. 

- Vozilo za mjerenje zraka Državnog ureda za prirodu, okoliš i zaštitu potrošača kontinuirano nadzire zrak. Trenutno u zraku nema mjerljivo povećane razine onečišćujućih tvari - ističu iz grada. Napominju kako procjena mogu li se relevantne tvari naći u oborinama nakon požara je moguća tek krajem tjedna. 

Na području gdje se taloži čađa, a to je područje Bürriga i Opladena, moli se da se iz predostrožnosti ne jede hrana iz vrta; ne koristi igrališta, namještaj, odnosno sve na što je pala čađa; ne čiste zaprljani predmete jer se ne može isključiti povećana koncentracija onečišćujućih tvari i moli se da se nose rukavice ako ne mogu odgoditi rad u vrtu. 

Bild javlja kako je u ovom trenutku poznato da je ozlijeđena 31 osoba, među kojima je petero teže. 

Vatrogasci i dalje upozoravaju na mogućnost oblaka dima, te se ne može isključiti mogućnost oslobađanja toksina. 

- Došlo je do izgaranja otapala, uključujući otapala s klorom. Točne analize nisu dostupne. Zbog toga nismo povukli upozorenje. Ništa ne možete isključiti - kazao je Lars Friedrich na konferenciji za medije. 

Brza reakcija vlasti

Nakon što je došlo do eksplozije jutros, građani su zamoljeni da ostanu u svojim kućama i da ne otvaraju prozore. Dpa javlja da je zbog eksplozije izdano upozorenje o "ekstremnoj opasnosti", ali da vlasti nisu navele o kojim se kemikalijama radi. Upozorenje je prošireno i na šire područje susjednog grada Solingena zbog opasnosti od širenja otrovnih plinova u oblaku dima.

Do eksplozije je došlo oko 9.40 po lokalnom vremenu, što je izazvalo veliki požar u pogonu Kemijskog parka kojim upravlja tvrtka Currenta. Iz te tvrtke poručili su da je uzrok eksplozija zasad nepoznat. Dodali su da bi građani trebali isključiti i klimatizacijske sustave zbog opasnosti od širenja otrovnih plinova.

Kemijski park smješten je na južnom dijelu Leverkusena koji graniči s gradom Kölnom. Prema nekim informacijama eksplozija se dogodila u blizini spalionice otpada.

Policija je blokirala široko područje oko mjesta eksplozije. Zatvoreno je i nekoliko važnih prometnica u ovom gusto naseljenom dijelu Njemačke.

Reuters navodi da više od 30 tvrtki posluje u Kemijskom parku u Leverkusenu, uključujući Covestro, Bayer, Lanxess i Arlanxeo.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:31 27.07.2021.

Preuzeli Hrvatski način zbrinjavanja opasnog otpada.

DU
Deleted user
12:32 27.07.2021.

Jel vlasnik otpada pripuz?

SJ
Sve je uzalud
12:37 27.07.2021.

................počeo je smak...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije