Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI PROZORI SE TRESLI

Hrvatica iz Leverkusena: 'Bila je to jaka eksplozija. Podsjetilo me na ratno vrijeme'

Foto: Reuters/Pixsell
1/9
27.07.2021.
u 15:00

Priča kako je situacija u Leverkusenu trenutno kaotična te da je dosta ozlijeđenih radnika tvornice Bayer

Bila je to jaka eksplozija, svi prozori su se zatresli. Podsjetilo me na ratno vrijeme, opisala je Matija Skorić, Hrvatica koja živi u Leverkusenu, snažnu eksploziju koja se jutros dogodila u industrijskoj zoni, samo desetak kilometara od njezina doma.

Za RTL.hr kazala je da je u trenutku eksplozije bila u kući. "Čula se jaka eksplozija, vidjeli smo oblak dima i odmah smo morali zatvoriti prozore jer nismo znali što je u tom dimu i u zraku. Još moramo ostati u svojim kućama. Misle da će možda doći do još jedne eksplozije s obzirom na požar", kazala je Skorić.

>> VIDEO Snažna eksplozija u Njemačkoj: Izdano je upozorenje o "ekstremnoj opasnosti".

Priča kako je situacija u Leverkusenu trenutno kaotična te da ima dosta ozlijeđenih radnika tvornice Bayer.  

"Za sada još čekamo daljnje obavijesti, ali se nadamo da će sve biti okej", zaključuje.

Kvaliteta zraka

Grad Leverkusen objavio je u 18:30 najnovije detalje jutrošnje eksplozije. Navode kako je 31 osoba ozlijeđena, među kojima je troje zadobilo teže ozlijede. Tri osobe su nestale i za njima se i dalje traga. 

Javna vatrogasna postrojba Leverkusen i Državni ured za prirodu, okoliš i zaštitu potrošača proveli su provjeru kvalitete zraka diljem grada. 

- Mjerenja su konzistentna. To znači da prozori i vrata mogu se ponovo otvoriti diljem grada - naveo je grad. No, isto tako upozoravaju kako ne treba u kuću unositi čađu. 

1/8

Upozorenje s razlogom?

Grad Leverkusen objavio je kasno popodne oko 16 sati upozorenje za okrug Bürrig, te navode kako bi prozori i vrata trebali bi ostati zatvoreni do daljnjeg. Upozorenje koje je bila na snazi za ostatak grada je ukinuto. 

 - Vozilo za mjerenje zraka Državnog ureda za prirodu, okoliš i zaštitu potrošača kontinuirano nadzire zrak. Trenutno u zraku nema mjerljivo povećane razine onečišćujućih tvari - ističu iz grada.

Napominju kako procjena mogu li se relevantne tvari naći u oborinama nakon požara je moguća tek krajem tjedna.  Na području gdje se taloži čađa, a to je područje Bürriga i Opladena, moli se da se iz predostrožnosti ne jede hrana iz vrta; ne koristi igrališta, namještaj, odnosno sve na što je pala čađa; ne čiste zaprljane predmete jer se ne može isključiti povećana koncentracija onečišćujućih tvari i moli se da se nose rukavice ako ne mogu odgoditi rad u vrtu. 

Bild javlja kako je u ovom trenutku poznato da je ozlijeđena 31 osoba, među kojima je petero teže.  Vatrogasci i dalje upozoravaju na mogućnost oblaka dima, te se ne može isključiti mogućnost oslobađanja toksina. 

- Došlo je do izgaranja otapala, uključujući otapala s klorom. Točne analize nisu dostupne. Zbog toga nismo povukli upozorenje. Ništa ne možete isključiti - kazao je Lars Friedrich na konferenciji za medije. 

Foto: Wochit


Prve informacije o nesreći

Prema prvim informacijama nakon eksplozije, najmanje je jedna osoba poginula, četvero zaposlenika još se smatra nestalima, a 16 osoba je ozlijeđeno, od kojih dvije teže.

Kako je priopćio grad Leverkusen, građani su zamoljeni da ostanu u svojim kućama i da ne otvaraju prozore. Dpa javlja da je zbog eksplozije izdano upozorenje o "ekstremnoj opasnosti", ali da vlasti nisu navele o kojim se kemikalijama radi.

Neslužbeno se doznaje da se nesreća dogodila u blizini spalionice otpada.

Ključne riječi

Komentara 6

AF
AfganistanskiHrvat
15:04 27.07.2021.

Dok se nisu udružili sa Monsatom nisu imali nikada probleme.

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
18:35 27.07.2021.

ako virus probije ogradi iz bayera ode evropa neće bit nikakvih cjepiva

IJ
istina_jaaako_boli
19:33 27.07.2021.

Slucajno namjeran dogadjaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije