Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POTRESA U BIH

Pucali zidovi na školama u Mostaru, otkazana nastava u dijelu Hercegovine

Potres u BiH
Foto: Vecernji.ba/EMSC
1/7
26.11.2019.
u 16:05

Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 60-ak kilometara od Dubrovnika i 77 kilometara od Sarajeva

Prema informacijama EMSC- a potres magnitude 5.4 po Richteru pogodio je BiH. Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 60-ak kilometara od Dubrovnika i 79 kilometara od Sarajeva.

"Danas, 26. studenoga 2019. godine, u 10 sati i 19 minuta na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je između šest i sedam stupnjeva. Potres se osjetio diljem Dalmacije", objavila je Seizmološka služba.

"Dobro je drmalo prvo u 4 jutros, sada oko 10.20 i evo još jedan kratki u 10.25", napisao je svjedok iz Mostara. "Kratak ali snažan", napisao je drugi. Jedan korisnik iz Makarske javlja da je trajalo oko 40 sekundi, podrhtavalo je, a stakla su se tresla, napisao je. Potres se osjetio i u Dubrovniku i Splitu. Korisnik iz Metkovića javlja da se uplašio.

"Streslo je jako, trajalo je 20 sekundi. Svi su istrčali iz kuće bosi", javlja korisnik iz Širokog Brijega. U Splitu, na višim katovima zgrada potres se dobro osjetio, a građani su bili toliko uplašeni da su istrčali na ulicu. 

Otkazana nastava u školama, pucali zidovi

U Operativnom centru Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona najviše je zvalo stanovništvo Mostara, Neuma, Čitluka, Konjica i Stoca koje je bilo uznemireno.

Na pojedinim, istina starijim stambenim zgradama, došlo je do pucanja zidova, a ponegdje su i prozori iskočili iz okvira. U Blagaju, južno od Mostara, došlo je do obrušavanja kamenja na ulice. Kolika je bila uznemirenost građana, govore informacije iz pojedinih osnovnih škola u kojima je nastava odmah nakon potresa prekinuta.

– Nismo smjeli djecu i nastavno osoblje izlagati riziku, a i brojni roditelji u panici su došli po djecu – kazala je jedna nastavnica za Dnevni Avaz. Brojne škole otkazale su nastavu i djecu poslale kućama. Veće štete zabilježene su na području Nevesinja, Berkovića i Ljubinja.

"Najjači potres koji je do sada zabilježen u Hercegovini – magnitude 6,0 po Richteru – zabilježen je u Ljubinju 1927. godine, dok je potres koji je pogodio Počitelj 1907. godine jačine 5,7 po Richteru drugi najjači potres", pišu 24 sata.

Dvojica građevinskih radnika u Mostaru lakše su ozlijeđena u današnjem potresu. Oni su radili na rekonstrukciji i revitalizaciji NAMA-e. 

Jedan od radnika zadobio je ozljede nakon obrušavanja kamenja s ruševnih zodiva, a drugi tijekom skoka sa skele, javlja Klix.ba. 

Ključne riječi

Komentara 8

SH
Shalan
10:38 26.11.2019.

Osjetio se dobro i u Splitu

SH
Shalan
12:24 26.11.2019.

Ne briga zemljopis gdje je tko. Piše u Bog i Hrvati državi, ali bliže Dubrovniku nego Sarajevu.

Avatar Croatino
Croatino
12:35 26.11.2019.

Nema razloga za paniku. To se grupa Bosanaca zaletjela glavom u noseće stupove Peljeskog mosta, bit ce toga jos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije