Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON SNAŽNOG POTRESA

Hrvatska šalje pomoć Albaniji: Helikoptere, potražne pse i specijalne timove

Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
1/9
26.11.2019.
u 17:22

Nastave u školama nema, pustili smo lokalne zaposlenike kući da budu sa svojim obiteljima, kazao je hrvatski veleposlanik u Albaniji Zlatko Kramarić

Hrvatska je nakon potresa Albaniji priskočila u pomoć - poslala je prvenstveno potražne pse, obučene za pronalazak ljudi u ruševinama te šatore. Da će Hrvatska to napraviti, kazao nam je hrvatski veleposlanik u Albaniji Zlatko Kramarić. Pomoć je išla izravno u Drač, Veleposlanik Kramarić pak je rekao kako, na sreću, nema stradalih hrvatskih državljana. Njihov broj se kreće između 10 i 50, a njih 15-ak stalno nastanjeno tamo.

- Javljaju nam se telefonom i svi su dobro - kazao je Kramarić.

- Stradale su starije zgrade, ove novije, izgrađene po japanskim standardima za potrese, da se njišu, ali ne ruše, izdržale su udarac - kaže.

Iako još nije bio u Albaniji kad ju je pogodio veliki potres 21. rujna, koji je prošao bez ljudskih žrtava, već se navikao podrhtavanja tla.

- Neću reći da se trese svakodnevno, ali barem jednom tjedno osjetimo podrhtavanje - kaže.

Informaciju o slanju pomoći potvrdio je premijer Andrej Plenković na Twitteru kazavši kako će na temelju odluke Vlade, Hrvatska helikopterom Hrvatske vojske u Albaniju poslati specijalizirani tim za spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

 

Dodao je kako je u razgovoru s albanskim premijerom Ramom izrazio sućut obiteljima žrtava.

Na 193. sjednici Vlade hrvatski premijer Andrej Plenković još jednom je izrazio sućut zbog tragedije koja je zadesila Albaniju, te je istaknuo brzu reakciju kao i pomoć koja je poslana iz Hrvatske 'našim dobrim prijateljima'. 

Grad Zagreb spreman je za pružanje pomoći u pretraživanju i spašavanju u Albaniji

"Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, dva tima profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba specijalizirana za spašavanje iz ruševina, stavljena su na raspolaganje Republici Hrvatskoj za potrebe pružanja pomoći Albaniji ako takva pomoć bude zatražena. Riječ je o 22 vatrogasca s opremom za spašavanje iz ruševina koja se sastoji od: osobne zaštitne opreme, opreme za samodostatnost, opreme za podupiranje, opreme za spašavanje s visina, užadi, vibraskopa, vibrafona i druge opreme koja se koristi pri spašavanju iz ruševina. Po zaprimanju zapovijedi timovi će krenuti prema Albaniji", priopćili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako će dva helikoptera HRZ biti upućeni u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći. 

 "Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, donijela je odluku o upućivanju dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći, zbog snažnog potresa koji je rano jutros pogodio tu zemlju", priopćili su iz Ministarstva obrane.

 Ističu kako će dva helikoptera Mi-171 Sh s dvije letačke posade iz sastava 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pružiti pomoć prevoženjem i potporom modulu Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.  Helikopterske posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostat će na raspolaganju u Albaniji dok će to biti potrebno, zaključuju u MORH-u.

Ključne riječi

Komentara 38

SH
Shalan
12:22 26.11.2019.

I Zemlja je pod stresom. Negdje mora "odušiti".

Avatar mrTrobec
mrTrobec
13:42 26.11.2019.

helikoptere za šverc droge

MK
mksdk
14:02 26.11.2019.

Vidim, puno srbića se nakupilo na ovoj vijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije