Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob s džihadistima i pobunjenicima

Snage sirijskog režima oslobodile vojnu bazu koju su izgubile prije više od sedam godina

Ras al Ain, Sirija
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL
1/4
14.02.2020.
u 13:03

Džihadističke skupine zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idliba i rubne sektore u pokrajinama Alepu, Hami i Latakiji.

Snage sirijskog režima napredovale su danas na sjeverozapadu zemlje u sukobu s džihadistima i s pobunjenicima, oslobodivši vojnu bazu koju su izgubile prije više od sedam godina, objavila je nevladina organizacija.

Džihadističke skupine zauzele su 2012. više od polovine pokrajine Idliba i rubne sektore u pokrajinama Alepu, Hami i Latakiji. Razne pobunjeničke skupine također su prisutne u tom području koje je posljednje veliko uporište džihadista u kojemu režim još nema kontrolu u toj ratom zahvaćenoj zemlji.

Sredinom prosinca 2019. snage režima Bašara al Asada pokrenule su ofenzivu na Idlib uz pomoć saveznika Rusije.

Nakon "žestoke borbe" s džihadistima i s pobunjenicima režimske snage su u petak u zoru oslobodile bazu 46, dvanaest kilometara zapadno od Alepa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U toj su bazi bile turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle iz nje, navodi isti izvor. Turska, koja graniči sa Sirijom, a podupire pobunjeničke skupine, drži postrojbe na sjeverozapadu Sirije i ovih dana je onamo poslala pojačanje.

Režim želi ovom ofenzivom uspostaviti "sigurnosni prsten" oko autoceste koja Alep povezuje s Damskom i koju su vlasti početkom tjedna oslobodile u cijelosti, istaknuo je ravnatelj nevladine organizacije Rami Abdel Rahman.

Od prosinca je više od 800.000 ljudi raseljeno zbog sukoba u toj pokrajini, objavili su Ujedinjeni narodi. 

Više od 350 civila je poginulo od sredine prosinca, navodi SOHR.

U ratu u Siriji koji je počeo u ožujku 2011. gušenjem mirnih prosvjeda, poginulo je više od 380.000 ljudi.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar kozorog
kozorog
13:28 14.02.2020.

eh, skoro da bih počeo plakati, zašto mediji u ljeto 95-e nisu stavljali bombastične naslove kad je bila oluja u ovom stilu. zamislite, umjesto 'knin je oslobođen' pisali bi 'režim osvojio knin'. umjesto domovinskog rata i hrvatske vojske imali bi divan izraz 'režimska vojska, gušenje pobune u krvi...'. kako novinare nije sramota akciju oslobađanja zemlje od terorista, koju vodi regularna vojska jedne priznate zemlje, kako vas nije sramota to nazivati režimskom akcijom?! pa kako imate obraza ujutro se uopće dići, nakon ovakvih izraza... u ogledalu svoje lice vidjeti, taj debeli, predebeli đon... dal je hrvatska vojska režimska vojska? dal je oluja bila akcija režima? usporedite hrvatsku borbu za neovisnost i borbu sirije protiv terorista. inače, sirija je prije rata bila država bez vanjskog duga, država koja je ulagala u ljude, bila jedna mirna zemlja, u kojoj ste mogli popiti i i veseliti se na ulicama damaska, alepa, polugoli trčkarati ko po našim plažama, bez straha, kazni. za razliku od naših saveznika saudijaca, koji takve stvari žestoko kažnjavaju. al ok, s kim si, takav si...

MP
miroslav.petkovic.7564
16:13 14.02.2020.

Svaki pedalj Sirijske zemlje mora bit slobodan. Izgleda Turci.dobili porciiju zajedno sa Isilovcin. Disu prijatelji Sirije sta oni kazu da Asad,mora otici Sjecam se jos stasu pisali prije tri cetri god. E malo se zeznuli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije