Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Smrt Americi' 40. puta: 'Svi će oni otići, a mi ćemo zauvijek ostati'

Rohani: Svi će oni otići, a mi ćemo zauvijek ostati
12. veljače 2019. u 22:45 17 komentara 1270 prikaza
Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/PIXSELL

Uz uzvike i transparente “Smrt Americi”, “Smrt Izraelu,” i “Smrt Velikoj Britaniji” više od milijun Iranaca, među kojima veliki broj djece, staraca i žena, po kišnom vremenu jučer je u glavnom gradu Irana, Teheranu, na Trgu Slobode (Azadi) obilježilo 40. obljetnicu Islamske revolucije. Obratio im se predsjednik Hassan Rohani govoreći o prosperitetu Irana te kako ta zemlja neće nikada pokleknuti pred pritiscima i sankcijama koje mu nameću SAD.

Prosvjedi u Berlinu protiv poništenja Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa iz 1987. Zahlađenje odnosa Ako dođe do nove utrke u naoružanju, to sigurno više neće biti hladni rat

‘Među najjačima smo u svijetu’

– Svi oni će otići, a mi ćemo ostati! 40 godina od revolucije Iran je danas najmodernija i jedna od najjačih sila ne samo u regiji već i u svijetu. Iranski je narod, usprkos pojačanim pritiscima i sankcijama, danas ujedinjen više nego ikada i snažan za obranu – istaknuo je predsjednik Rohani poslavši poruku Washingtonu da je spreman za suradnju, ali da SAD moraju promijeniti svoj pristup prema Iranu.

Proslava je protekla uz neprijateljsko raspoloženje prema SAD-u i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu te uz rigorozne mjere sigurnosti i veliki broj policajaca i vojske zbog straha od mogućih terorističkih napada.

Glavna ulica Teheranske revolucije bila je okićena balonima, a preko razglasa su se puštali revolucionarni slogani i pjesme ohrabrujući ljude da se pridruže svečanoj atmosferi.

POČETAK IZBORNIH KAMPANJA Demokrati kritizirali Trumpov govor o stanju nacije

– Nitko nas neće pokolebati, niti slomiti – kazao je Jafar koji je u povorci prema Trgu Slobode u ruci nosio svog dvogodišnjeg sina.

– Neće nas slomiti niti Trump niti itko drugi. Pobijedit ćemo nepravdu! Nisu nas pokolebali ovih dugih 40 godina neće niti sada – kazala je Nadia držeći u ruci transparent “Smrt Americi”.

Kako u Teheranu tako i u ostalim gradovima diljem Irana milijuni ljudi slavili su krah monarhije 11. veljače 1979. , kraj vladavine šaha Reze Pahlavija te proglašenje Islamske Republike.

Događaji kojima se obilježava početak Islamske revolucije počinju svake godine 1. veljače, na dan kad se ajatolah Ruholah Homeini vratio iz egzila i postao vrhovni vođa Islamske Republike, a završavaju 11. veljače, na dan pada iranske sekularne vlade. Islamska revolucija predvođena svećenstvom srušila je Shaha, ukinula monarhiju i dovela do proglašenja Islamske Republike Irana. Homeini je svojim djelovanjem pomogao srušiti monarhiju koja je trajala više od 2000 godina i bio je vrhovni vjerski vođa do smrti 1989., kada je imao 86 godina.

Nafta Crno zlato Cijene nafte pale prema 62 dolara

Pod teretom sankcija

Četrdeseta godišnjica revolucije odvija se u teškom gospodarskom trenutku za Iran nakon što je američki predsjednik Donald Trump svibnju 2018. objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma i nametnuto nove sankcije Iranu. Nuklearnim sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest svjetskih sila, Iran se odrekao razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija što je bila snažna injekcija za razvoj iranskoga gospodarstva, ali i povratak u okrilje međunarodne zajednice. Iako šefica CIA-e Gina Haspel tvrdi kako Iran još uvijek poštuje dogovor iz 2015 o nuklearnom programu, Donald Trump je kao jedan od razloga izlaska iz sporazuma naveo upravo njegovo kršenje od strane Irana. Međutim, SAD se nije zaustavio samo na vlastitim sankcijama već ultimativno zahtijeva i od drugih država da ne posluju s Iranom, pojačavajući gospodarski pritisak.

Tomislav Krasnec o aferi Donalda Trumpa

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • TEUTA:

  Bio bi zalostan Svijet kada bi izgledao kao Iran. U takvome Svijetu ne bih volio zivjeti ni jedan jedini dan.

 • Avatar Matteo1212
  Matteo1212:

  Stvarno imaju šta slaviti, dan kad je građanska država pala pod naletom islamista i njihovih mula, ajatolaha ili kako već sebe nazivaju i postala islamistička vukojebina-daleko im kuća svima skupa...

 • Avatar jumanji
  jumanji:

  ein ne mogu izraelu apsolutno ništa a kamoli SAD u🤣