Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smiju li psi u trgovine, restorane ili tržnicu? Jedna Osječanka imala je loše iskustvo

Zagovornica prava životinja Ivana Crnoja, predsjednica Udruge ističe da osobno ne bi nikada psa vodila isključivo u trgovački centar, no ako šeće gradom i treba nešto obaviti u nekoj radnji, uvest će i svoga psa
20. listopada 2019. u 12:54 30 komentara 1405 prikaza
pas
Foto: Getty Images

Vlasnica psa željela je ući u drogeriju u jednom trgovačkom centru u osijeku, no djelatnica ju je zaustavila i rekla kako je prema njihovim pravilima ulazak psima u trgovinu dozvoljen samo u slučaju ako ga vlasnica može nositi. Oko toga je nastala i prepirka na Facebooku. 

psi u Domu umirovljenika Dlakavi terapeuti Kako su napušteni čupavci nakon života na smetlištu postali terapeutski psi u domu umirovljenika

- Nikada dosad nisam imala takav problem pa me to zateklo. Ulazila sam sa svojim ljubimcem u mnoge prodavaonice i nikada me nitko nije zbog toga udaljio iz prostora jer moj je pas socijaliziran i dresiran, čak je i rehabilitacijski. Na ulazu u drogeriju nije bila istaknuta nikakva zabrana ulaska sa psom pa sam se osjećala posramljenom kada su me upozorili. Pravila bi, ako postoje, trebala biti jasno istaknuta - smatra Osječanka, piše Glas Slavonije.

Tako je u zatvorenom dijelu na Gornjogradskoj tržnici, istaknut znak zabrane ulaska sa psima. Međutim direktor Tržnica Igor Medić kaže kako bi eventualno tolerirali ulazak s malim psom ako ga vlasnik drži u rukama. Otkako je direktor nikada, kaže, nije bilo prigovora prodavača, niti je ikada osobno vidio da su vlasnici uveli psa u zatvoreni dio. Na otvorenom dijelu, pojašnjava Medić, psi smiju hodati, ali na kratkoj uzici.

Kako se provodi zakon Tri psa za koje je načelnik općine Vrhovine tvrdio da su zbrinuti u Rijeci vratili se u Rudopolje

Zagovornica prava životinja Ivana Crnoja, predsjednica Udruge ističe da osobno ne bi nikada psa vodila isključivo u trgovački centar, no ako šeće gradom i treba nešto obaviti u nekoj radnji, uvest će i svoga psa.

- Nisam za to da se pse vodi u šetnju po trgovačkom centru, no ako nešto želim ciljano kupiti, dovest ću ga ondje, kupiti što trebam i izići. Naravno, ako mi je dozvoljen ulazak sa psom. Inače, nisam ni za to da se psi drže u rukama, jer su tako diskriminirani vlasnici koji svog psa ne mogu podići. Evo, moj je 23 kilograma i teško da bih ga nosila po prodavaonici - smatra Crnoja, dodajući da ako zabrana ulaza za pse nije označena na vratima, vlasnik sa psom smije ući u prodavaonicu.

- Ako nije navedeno drukčije, ondje gdje ne postoji zabrana ulaska, pas bi smio ući. U slučaju da vlasnik ne dozvoli ulazak, a nema istaknutu naljepnicu, vlasnik ga čak može tužiti - smatra Crnoja.

preslatko VIDEO Mačka othranila psiće, ovakva ljubav se rijetko viđa

Zanimljivo, psi su dobrodošli i u restorane. U Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije prilikom izdavanja rješenja o minimalno-tehničkim uvjetima ne određuju tu stavku, odnosno na vlasniku je da se, ako to želi, isprofilira da je njegov objekt dog friendly. Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka također ne propisuje zabranu dovođenja pasa u restorane, nego samo na određene javne površine, odnosno objekte.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • weAreCro:

  Upravo oni koji se kao bore za pseca prava su najveci licemjeri jer ih vecina drzi jadne zivotinje zatvorene u stanu od 50-60 kvadrata uz setnjice 2 puta dnevno sto je cisto maltretiranje pasa a posebno onih vecih kojima treba ... prikaži još!ba cijelodnevna sloboda trcanja. Pas je posebna vrsta ljubavi i odnosa izmedu čovjeka i zivotinje ali zbog naseg ega i zelje da imamo ljubimca oni nikako ne bi trebali ispaštati. Ne bi mi sigurno bilo ugodno da dok sam u restoranu sa svojom obitelji mi se nakakav pas mota oko stola i djece, isto tako i za supermarkete, a da covjek sa psom ode u kupovinu na otvorenoj trznici tipa dolac mislim da tu nikome ne bi smetao pas.

 • Avatar grom76
  grom76:

  Šta ima pas raditi u shoping centru i dućnu koji su puni djece i gužve.Izvede psa iz stana i sa njim u kafić u shoping centar baš je ga prošetala.To treba zabraniti.

 • Uvjekprotiv:

  Izvedbu psa u šetnju po trgovinama???!!! IDIOTI