Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Smijenjen sam čistom političkom odlukom zbog pritiska osoba iz kruga HDZ-a'

Štimac je istaknuo da je u riječki KBC došao kao predstojnik Klinike za neurokirurgiju prije tri godine te da je od početka primijetio da su "kvaliteta rada i ishodi liječenja na niskoj razini"
02. srpnja 2018. u 18:18 10 komentara 5683 prikaza
Dinko Štimac
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Smijenjeni predstojnik Klinike za neurokirurgiju riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Dinko Štimac ustvrdio je na konferenciji za novinstvo Živog zida, čiji je član, da je s te dužnosti smijenjen "čistom političkom odlukom", kao rezultat pritiska osoba iz kruga HDZ-a i to zbog njegova upozoravanja na "nedopustivo loše ishode liječenja pacijenata na toj klinici".

Živi zid i SNAGA Ispitivanje porijekla imovine Bunjac: Suđenje Lovrić-Merzel i isplata na ruke pokazuje praksu korupcije u Hrvatskoj

Štimac je istaknuo da je u riječki KBC došao kao predstojnik Klinike za neurokirurgiju prije tri godine te da je od početka primijetio da su "kvaliteta rada i ishodi liječenja na niskoj razini" te je, kako je naveo, diskretno upozoravao na propuste. Prije tri mjeseca, rekao je, Ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj liječničkoj komori slao je dokumentaciju o tim propustima i konkretnim slučajevima, ali nitko nije ni tada reagirao.

"Slijedili su napadi članova HDZ-a ili njihovih mecena iz KBC-a na mene, koji su kulminirali optužbama za narušavanje međuljudskih odnosa, što je bio službeni razlog moje smjene", rekao je Štimac i dodao da je u Živi zid ušao u ožujku jer je to jedina politička stranka koja se bori za pravdu, a od tog su trenutka napadi na njega iz HDZ-a postali još intenzivniji.

Crobarometar Crobarometar HDZ opet počeo rasti, a Živi zid prvi put počeo gubiti potporu!

Na pitanje na koje je propuste i nedovoljno dobar rad u klinici upozoravao, Štimac je odgovorio kako mu liječnička struka ne dopušta da u javnosti govori o pojedinačnim slučajevima te da bi bilo koji podatak koji bi iznio pacijentima ili njihovim obiteljima mogao omogućiti da povežu činjenice i otkriju da se govori o njima. Svu dokumentaciju koju je slao ministarstvu i Hrvatskoj liječničkoj komori, rekao je, naknadno je dostavio Županijskome državnom odvjetništvu u Rijeci i Uskoku, tražeći da ispitaju je li tim postupcima kršen zakon.

Štimac je dodao kako je nakon smjene namjeravao otići iz riječkoga KBC-a i Hrvatske, ali su ga spriječila trojica specijalizanata neurokirurgije, koji su najavili da će, učini li to, i oni otići iz riječkoga KBC-a. "Da o meni ne ovisi njihova sudbina, otišao bih ovog trena", istaknuo je.

Živi zid "Domaće je najbolje Živi zid najavio kampanju za spas poljoprivrede

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da se ta politička stranka bori protiv klijentelizma i nepotizma u hrvatskome zdravstvenom sustavu jer se "vladajuće strukture predvođene HDZ-om obračunavaju sa strukom a u korist jataka, prijatelja i stranačkih poslušnika".

Ustvrdio je da je Dinko Štimac zviždač unutar riječkoga KBC-a koji je institucijama prijavio nepravilnosti, a one još nisu reagirale. "Time je stao na žulj političkim podobnicima pa je smijenjen s mjesta predstojnika", rekao je Sinčić.

Živi zid dijeli jagode Ivica Beti Dok se pijevci u HDZ-u i SDP-u čerupaju, i Živi zid ubode neko zrno

Saborski zastupnik Živoga zida Ivan Pernar ocijenio je da je veliki dio bolničkog sustava u zemlji visoko politiziran te da napredovanje češće ovisi o političkoj podobnosti nego o stručnosti.  Ovaj slučaj preslikava takvo stanje jer je Štimac nedvojbeno stručan i ima izvrsne rezultate u radu iza sebe te može raditi bilo gdje u svijetu. 

Riječki KBC izvijestio je na upit Hine da je zaprimio nalaz i mišljenje Ministarstva zdravstva kao rezultat provedenog nadzora Zdravstvene inspekcije tog ministarstva u svibnju 2018. pa su slijedom zaključaka iz nalaza njegova mjerodavna tijela donijela odluku o razrješenju dosadašnjeg predstojnika Klinike za neurokirurgiju i imenovanju novog obnašatelja te dužnosti kako bi se osigurao kontinuitet u radu.

Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode NEREALNI TEČAJ KUNE Živi zid dijelio građanima jagode i upozorio na lošu monetarnu politiku HNB-a

"U odnosu na odluku o razrješenju, dosadašnji predstojnik Klinike za neurokirurgiju ima pravo iskoristiti pravne lijekove i u roku je za njihovo podnošenje. Temeljem Zakona o radu i propisa o zaštiti osobnih podataka, nismo u mogućnosti niti smo ovlašteni iznijeti dodatne podatke o djelatniku i postupcima koji su u tijeku", stoji u priopćenju riječkoga KBC-a.

Živi zid u Lisinskom okupio 1500 ljudi: 'Nećemo dopustiti da se Hrvatska pretvori u koloniju':

Dinko Štimac
1 / 15
Zagreb: U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida
Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • Binga01:

    Predstojnik klinike, koji tri godine nije učinio ništa, postao je zviždač i prijavio samog sebe. To je fantastično razmišljanje članova sekte Živi zid.

  • pozornik66:

    Zar hdz vlada u Rijeci ?

  • Deleted user:

    Kada bi se lijecnici uhvatili malo vise svoga posla a malo manje politike nestalo bi vise od pola problema u zdravstvu...