Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda za Fimi mediju

Kakav će utjecaj na birače imati presuda? Evo što kažu analitičari

hdz
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.03.2014.
u 19:22

Analitičari se slažu da presuda neće imati većeg utjecaja na birače, ali će osokoliti nove stranke

– Ne samo da je riječ o nezapamćenom presedanu, to je i nakaradno – čuje se po HDZ-ovim stranačkim kuloarima. Stranka je bila na optuženičkoj klupi pa prvostupanjska presuda nije stranački vrh zatekla nespremnim i za takav scenarij, no tvrde da nije još ništa gotovo, ufaju se u “normalniju” drugostupanjsku odluku. No ovu lošu vijest žele maknuti od sebe, kao što se rukom tjera dosadna muha, ne žele se njome javno baviti. – Ne opterećujemo se eventualnim problemom s novcem – potvrđuje jedna od vrhu stranke bliskih osoba – jer vrijednost HDZ-a nisu materijalna dobra, nego članstvo i simpatizeri.

Objašnjava zašto im je odluka nakaradna – autoritet nepravomoćno presuđenih nije izvirao iz njihovih stranačkih funkcija, nego je počivao na činjenici da su bili službenici Vlade, prema tome, ako je stranka kriva, istom logikom mogla bi onda odgovarati i Vlada koja je naslijedila onu “krivu” (Sanaderovu), što je apsurd, kažu u HDZ-u. Uvjereni su da su i njihovi simpatizeri, članovi i birači jednako “uvjereni da HDZ nije odgovoran te da je novo vodstvo upravo stasalo na borbi protiv korupcije, drže u vrhu stranke. – Nastavljamo pripreme za preuzimanje vlasti nakon pobjede na izborima i izvlačenje države iz gliba – tvrde.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tjeranje u mišju rupu

Sociolog Slaven Letica kaže da je HDZ “valjda, kao ozbiljna stranka, imao pripremljenu PR i financijsku strategiju za ovakav scenarij”. Tvrdnjom da je ovdje riječ o “želji da se državotvorna stranka stjera u mišju rupu” HDZ se može služiti, no to je improvizacija. Letica ne smatra da će prvostupanjska presuda imati većeg utjecaja na javnost, no osokolit će nove stranke. – Osude li Perkovića u Njemačkoj, HDZ može potom SDP optužiti za totalitarizam i da su teroristička organizacija pa će biti 1:1 – poluozbiljno kaže Letica. Politologu Davoru Gjeneru nije poznata slična situacija, a ne zna ni kako se, primjerice, može provesti odluka o zapljeni novca. – Nije problem u zgradi stranke, no pitanje je kako možeš “sjesti” na novac koji Sabor daje za financiranje stranaka, to je strogo namjenski novac i ne može se koristiti za plaćanje nekakvih dugova – kaže Gjenero. – Ne može se poigravati sa strankom, nije ona poduzeće, premda smatram da bi ovakva presuda dugoročno bila korisna za hrvatsku političku scenu – kaže. – HDZ je, međutim, cijenu za ovu korupciju već bio platio na izborima 2011., birači su ga već kaznili tako da ne očekuje novu kaznu premda će politički protivnici, naravno, to pokušati iskoristiti.

Drži da HDZ treba krenuti u ozbiljnu kampanju smanjivanja štete, da na neki način pokaže kajanje jer jedino tako može privući nove birače, za njihove postojane, koji mu uvijek donose 25 do 30% glasova, dovoljno je i dosadašnje distanciranje od Sanadera i ondašnjeg HDZ-a, kaže Gjenero, koji ne očekuje da će drugostupanjska presuda biti puno povoljnija.

Nije presudno za izbore

– HDZ je prejaka stranka da bi je srušila ovakva presuda premda jest presedan da se ovako penalizira stranka – kaže Nikica Valentić, bivši premijer i član HDZ-a. Smatra da presudu treba pobijati te da ona neće biti presudna za izbore “jer birači sada imaju druge prioritete i zahtjeve”. – Problem novca stranka može riješiti donacijama, a najjednostavnije da osvoji 6-7 novih saborskih mandata, to je dovoljno da se u četiri godine plate kazne – praktičan je Valentić.

>> Sanader i HDZ moraju vratiti više od 40 mil. kn! Sutkinja: Presuda je poruka, politička korupcija je zlo

>> Donosimo popis računa obitelji Sanader s kojih će skinuti 15,2 mil. kn

Komentara 300

AR
argonaut11
17:31 12.03.2014.

HDZ su birači kaznili na predhodnim izborima zbog korumpiranosti a ove kokodakavce će narod kazniti direktno,izlaskom na ulice i kažnjavanjem za lopovluk,veleizdaju i nesposobnost.Drugovi skojevci vrijeme vam curi,još koji mjesec i nestat će te s političke i javne scene RH.Posebnii tretman će imati(svrstani po "zaslugama") pusićka,milanović,grčić,jovanović,stazić,jurjević,josipović i ostala srbočetničko-skojevsko orjunaška ekipa.

DU
Deleted user
21:59 11.03.2014.

marko pljačka vjerovnika za račun podobnih dužnika, to ti je taj zakon

DU
Deleted user
19:55 11.03.2014.

Kokosari i njihovi biraci nisu ni svjesni da su ovakvom presudom HDZ-u upravo izgubili izbore. Ionako nesposobna, nenarodna i slucajna kokosarska koalicija na vlasti ovim si je zabila zadnji klin u kovceg svoje izborne propasti. Nepravomocna presuda se moze, alili s velikim rizikom, koristiti u EU i predsjednickim izborima, ali hrvatski narod je do sada glasao uvijek protiv, a ovom presudom ma koliko ona bila pravedna ili ne, nova garnitura HDZ-a postaje zrtva komunisticke zavjere i sanse im na izborima rastu. Sacekajmo svibanj, EU izbori su vrlo blizu pa cemo se uvjeriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije