Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi Media

Sanader i HDZ moraju vratiti više od 40 mil. kn! Sutkinja: Presuda je poruka, politička korupcija je zlo

Ivo Sanader
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/22
11.03.2014.
u 11:22

Sanaderovu obranu sutkinja je u obrazloženju presude – sasjekla. – Sud nije povjerovao da se radilo o stvarima za koje on nije znao. To je apsurdno!

Afera Fimi media danas je dobila svoj sudski epilog.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Čalić u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu izreklo je nepravomoćnu presudu u jednoj od najvećih korupcijskih afera koje su potresle Hrvatsku: – Krivi su!

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Nevenka Jurak i Branka Pavošević krivi su jer su se pod vodstvom Ive Sanadera, koji je imao autoritet predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a, udružili zbog počinjenja kaznenog djela. Prekršili su i svoje službene dužnosti te će svi, osim Ratka Mačeka u – zatvor!

Krivi su i oni koji su šutjeli, okretali glavu, odobravali način poslovanja i financiranja.

Sutkinja Ivana Čalić

Prvi okrivljeni u aferi teškoj 70 milijuna kuna bivši je premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader. Sud je utvrdio da je kriv jer je organizirao kriminalnu skupinu koja je pod njegovim vodstvom izvukla novac iz državnih i javnih tvrtki. Cilj im je bio osobno bogaćenje, ali i pribavljanje novca za Hrvatsku demokratsku zajednicu. Kazna – devet godina zatvora.

Oduzet će mu i protupravno stečenu imovinu, ali i imovinu njegovih kćeri, supruge te punca... Protupravno stečena korist u aferi, prema optužnici, iznosi 15 milijuna kuna, koliko će Sanaderu biti oduzeto.

Tužiteljstvo je tražilo da mu se oduzmu 23,7 milijuna kuna, za koje se smatra da ih nije mogao steći svojim radom, no milijuni se neće zbrajati jer se po novom zakonu oduzima imovina do iznosa protupravno stečene koristi.

Sudsko vijeće prihvatilo je navode optužnice da je bio organizator kriminalne skupine u kojoj su bili Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak te HDZ i Fimi media.

U središtu pozornosti javnosti je i odluka o sudbini HDZ-a, koji je ovom presudom prva politička stranka s (nepravomoćnom) presudom kojom se upućuje na krivnju u sudjelovanju u korupciji.

HDZ je proglašen krivim i morat će u državni proračun uplatiti 17 milijuna kuna, što je razlika do 24 milijuna kuna kolika je protupravno stečena imovinska korist. HDZ je ostvarenjem imovinske koristi odgovoran za kazneno djelo protiv službene dužnosti zloporabom ovlasti po Zakonu o odgovornosti za kaznena djela za pravne osobe.

Kome vjerovati?

Ključno je pitanje bilo, kazala je sutkinja – kome vjerovati – Ivi Sanaderu ili Barišiću, Pavošević i Jurak?

Sud se priklonio potonjima i njihovima iskazima, napominje sutkinja Čalić. Na temelju njihovih iskaza i svjedočenja niza svjedoka utvrđeno je da je Sanader organizirao kriminalnu skupinu kojoj je cilj bilo osobno bogaćenje i financiranje HDZ-a.

Najviše se ponavljala teza da "nitko ništa nije znao", napomenula je sutkinja, ali dodala je kako postoje nesporne činjenice koje govore za sebe.

Presudu pratite uživo na našem portalu.

Svi su optuženi krivi!

Sutkinja Ivana Čalić kazala je da je sudsko vijeće prihvatilo navode iz optužnice te Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Nevenku Jurak, Branku Pavošević te HDZ i Fimi mediju proglasila krivima.

Sanader je koristeći autoritet kao predsjednik Vlade organizirao gore navedene za izvlačenje novca iz državnih i javnih tvrtki.

Optužnicu možete pročitati ovdje.

10.15 sati

Sudsko vijeće utvrdilo je da su se novcem isplaćivale naknade Bianci Matković, Darku Milinoviću i drugima. Tim su se novcem kupovala i odijela Brioni, ali i BMW-i.

Pokradeni novac dobili su i pjevači Marko Perković Thompson te Nina Badrić. Financirala se stranka u BiH, ali i Stranka umirovljenika.

Dio novca optuženi su zadržali za sebe.

10.22 sati

Ivo Sanader počinio je kazneno djelo protiv javnog reda udruživanjem za počinjenje kaznenih djela te kazneno djelo protiv službene dužnosti.

Kazna mu je četiri godine za prvo djelo, a za drugo šest godina. Jedinstvena kazna zatvora je devet godina. U to mu se uračunava vrijeme u istražnom zatvoru. Oduzima mu se 15 milijuna kuna.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Mladen Barišić i Maček krivi su za kazneno djelo protiv javnog reda udruživanjem za počinjenje kaznenih djela.

Branka Pavošević kriva je za kazneno djelo protiv javnog reda udruživanjem za počinjenje kaznenog djela te zloporabu ovlasti, za što je kriva i Nevenka Jurak.

10.27 sati

Mladen Barišić – kažnjen je s tri godine zatvora.

Ratko Maček – kažnjen je sa šest mjeseci i deset mjeseci, a jedinstvena kazna je jedna godina. Primjenjuje se uvjetna osuda na rok kušnje od četiri godine.

Branka Pavošević – kazna zatvora od jedne godine i kazna zatvora od jedne godine, jedinstvena kazna zatvora je jedna godina i šest mjeseci – uračunava se vrijeme u istražnom zatvoru

Nevenka Jurak – kazna od jedne godine i kazna od 1,6 godina, a na kraju joj se izriče jedinstvena kazna od dvije godine zatvora. Oduzima joj se i imovinska korist od 2,5 milijuna kuna.

HDZ-u se oduzima imovinska korist – 24 milijuna kuna, a kazna za počinjeno kazneno djelo je pet milijuna kuna.

HDZ mora uplatiti 17 milijuna kuna jer je dio novca već položen na račun RH.

10.39 sati

Ključno pitanje, kazala je sutkinja, jest kome vjerovati: Ivi Sanaderu ili Barišiću, Pavošević i Jurak?

Sud se priklonio potonjima i njihovima iskazima, napominje sutkinja Čalić. Njihovim iskazima i svjedočenjima niza svjedoka utvrđeno je da je Sanader organizirao kriminalnu skupinu kojoj je cilj bilo osobno bogaćenje i financiranje HDZ-a.

Za Sanaderovu obranu kazala je da je bila nelogična i za "ovaj sud neprihvatljiva".

10.54 sata

Sanaderovu obranu sutkinja je u obrazloženju presude – sasjekla.

– Sud nije povjerovao da se radilo o stvarima za koje Ivo Sanader nije znao. Ne samo da nije bilo tako, može se reći da to nije bilo moguće, niti bi se to itko usudio s obzirom na Sanaderov autoritet. Sud ne dovodi u sumnju da su se osobe u njegovoj blizini pozivale na Sanaderov autoritet da bi si priskrbile korist – kazala je sutkinja Ivana Čalić.

– Međutim, tvrdnja da bi se netko usudio ustrojiti paralelan sustav financiranja bez znanja Ive Sanadera? To je za sud neprihvatljivo, može se reći i apsurdno!

Možda je najviše o svom autoritetu rekao najviše sam Sanader. Rekao je da je, naravno, bio autoritet jer je to bio jedini način da se vodi država budući da država ne može imati pet šefova. A znakovita je i njegova izjava: "Čovjek i tovar pametniji su nego samo čovjek".

Sud nije povjerovao u Sanaderovu obranu da je M. Barišić organizirao paralelno financiranje stranke bez njegova znanja. Pa tko bi se to usudio?

Ivana Čalić

Očito je, smatra sutkinja, da Sanader osobe iz svog kruga nije smatrao sam sebi ravnima.

Znakovito je i kad je rekao da nikad ne bi odstupio da je imao masla na glavi jer je na mjestu premijera bio zaštićen pa i kad je pitao bi li ga se Bajić usudio procesuirati da je ostao na mjestu predsjednika Vlade.

– Očigledno je da se smatra nedodirljivim, da mu nitko ništa ne može. Tako je upao je u klasičnu zamku u koju upadaju oni koji misle da su nedodirljivi. Ako smatra da ga se Bajić ne bi usudio procesuirati, kako bi netko mogao povjerovati u njegovu obranu da bi se Mladen Barišić sam usudio uspostaviti paralelni sustav o kojem ovaj ne zna ništa? Pa tko bi se to usudio?

11.04 sata

Krivi su i oni koji su šutjeli, okretali glavu, odobravali način poslovanja i financiranja, a breme nosi dio članstva koji u stranci nije za sebe tražio korist – napomenula je sutkinja.

Kadroviranje je išlo po principu – poslušnost, a ne sposobnost.

Nema uvjeta da kazne budu blaže od predloženih jer, iako su neki tvrdili da su se pokajali, sutkinja je rekla da bi se to kajanje moglo shvatiti kao izrugivanje osiromašenoj državi.

Što se tiče prvooptuženog, kao otegotnu okolnost sud mu je cijenio količinu kriminalne volje i količinu nekritičnosti. On je bio premijer i uživao sve privilegije.

Zarađivao je više negoli je dovoljno, ali je bio nezasitan. Potpuno je uništio povjerenje javnosti u institucije i vlast, stvarajući sliku politike kao zanimanja za bogaćenje.

11.19 sati

Svaka presuda je poruka. Politička korupcija je zlo. Ne tolerira se i ne isplati.

Pokazao je stav koji i danas nije rijedak, a to je da su političari iznad zakona. U inkriminirano vrijeme HDZ je bio na vlasti. To znači da je ta stranka donosila zakone, upravljala državom. Kad ta i takva država urušava zakon, to urušava temelje pravne države. Političari bi narodu trebali služiti. Njima je mnogo dano, od njih se mnogo očekuje.

Oni bi zakone trebali učiniti suvišnima. Da svojim besprijekornim ponašanjem budu daleko od zakona koje postavljaju. Njihovo ponašanje treba zakone nadilaziti do one mjere da društvo uopće nema potrebu propitivati jesu li njihovi postupci zakoniti ili ne.
U konkretnom slučaju poruka je da nasljednici plaćaju za grijehe prethodnika te kako se odgovornost ne može izbjeći brisanjem iz članstva.

Građanima koji su obespravljeni, osiromašeni i izgubili su povjerenje u vlast koja je dovela do bijede one koji su ih izabrali, njima ova presuda može biti samo zadovoljština. Za svoje su kažnjeni, ali ne samo to, nego oduzeto moraju vratiti, zaključila je sutkinja.

Kriminalna skupina

U kriminalnoj skupini, prema optužbama, nalazi se i bivši rizničar HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić. USKOK za njega traži tri godine zatvora. Barišić je krivnju priznao.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Krivnju je priznala Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, posredstvom koje je stizao novac u crne fondove stranke. Tužiteljstvo traži da je se kazni s dvije godine zatvora. Predloženo je i da se N. Jurak i njezinoj tvrtki Fimi media oduzme ukupno oko 13 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Za Branku Pavošević, blagajnicu stranke, USKOK je zatražio godinu i pol zatvora.

Na optuženičkoj klupi nalazi se i Ratko Maček koji je tijekom cijelog postupka, kao i Sanader te HDZ, tvrdio da nije kriv.

>>Doznali smo da su javna poduzeća bila bankomat Ive Sanadera i HDZ-a

>>Sanader: Ponosan sam na zahtjeve za stan te na sve što sam činio kao predsjednik HDZ-a i Vlade

Presuda - Fimi media

Komentara 397

KO
kokos
16:07 11.03.2014.

Na Linica ovakve odluke ocito ne ostavljaju neki dojam...

US
Uman SS
16:25 11.03.2014.

U zatvor s njima. Ali i u zatvor sa svima koji su omogućili pljačku po sistemu predstečajna nagodba jer tu se radi o 40 miljuna x 10!

KO
Korisnik21
16:37 11.03.2014.

Budimo iskreni, dogodilo se to sto se dogodilo. Ali jedno vrijeme je bilo jedino bitno pljuvanje po Sanaderu, i prišivati mu se nedjela i za koja je kriv i za koja nije. Ali odrediti toliku kaznu stranci??! To nije u redu. Nikako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije