Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedostatak sredstava

Smanjen opseg usluge besplatnog taksi prijevoza onkoloških pacijentica

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka održala okrugli stol
Patrik Macek/PIXSELL
17.06.2022.
u 11:54

Cijela se usluga temelji na donacijama i godinama našeg volonterskog rada i uloženog truda. Ne želimo da se ukine, ali više ne možemo iznad svojih mogućnosti", rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same i voditeljica projekta „Nisi sama – ideš s nama“.

Usluga besplatnog taksi prijevoza „Nisi sama – ideš s nama“ će se zbog nedostatka sredstava od 27. lipnja moći koristiti samo za odlazak na kemoterapije i imunoterapije, a ne i zračenje, i to samo za žene koje kreću s neke zagrebačke adrese.

"Cijela se usluga temelji na donacijama i godinama našeg volonterskog rada i uloženog truda. Ne želimo da se ukine, ali više ne možemo iznad svojih mogućnosti", rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same i voditeljica projekta „Nisi sama – ideš s nama“.

Njime se dosad pomoglo brojnim onkološkim pacijenticama na njihovu putu prema izlječenju - zahvaljujući  donacijama  platili su 1,199.121,01 kuna taksi računa za 19.389 vožnji i 567 žena.

Manje od pola ih je iz Zagreba, a ostale su iz Velike Gorice, Samobora, Zaprešića, Sesveta, Ivanje Reke i drugih okolnih mjesta, što značajno poskupljuje mjesečne troškove - po jednoj ženi znaju preći 10.000 kuna. Tom velikom broju žena sada će usluga biti dostupna od točke u Zagrebu do koje će doći u svom aranžmanu.

Kalogjera kaže kako troškove taksi prijevoza na kemoterapiju u razvijenijim društvima preuzima država, no obećanja koja su dobili od pojedinih saborskih zastupnika da se ide u tom smjeru ostala su samo obećanja.

Udruzi potrebna pomoć za nastavak djelovanja

Nakon što je s Gorankom Perc, dopredsjednicom udruge, napravila velik posao u organizaciji taksi prijevoza i humanitarnih akcija, i to u okolnostima pandemije, Kalogjera kaže da se nada kako je to samo privremena kriza i da uslugu neće morati ugasiti.

Kako bi se ženama i dalje omogućio dostojanstven odlazak na terapije, sad i udruga treba pomoć. Naime, donacije prikupljene u posljednje dvije humanitarne akcije ne pokrivaju troškove projekta, koji su s obzirom na gospodarsku situaciju iz mjeseca u mjesec sve veći.

Udruga je dosad platila i oko 400.000 kuna za izradu majica, torbi i ostalih predmeta, koje za vrijeme trajanja humanitarne akcije poklanjaju donatorima. Ukupni trošak projekta je veći od 1,5 milijuna kuna.

Do 29. srpnja traje 11. humanitarna akcija u kojoj je do sada prikupljeno 12.188,25 kuna, što jedva pokriva četvrtinu trenutačnog mjesečnog troška. Stoga pozivaju sve koji mogu, osobito tvrtke, da ih podrže ili kupnjom proizvoda https://nismosame.com/nasi-proizvodi/ ili uplatom donacije na humanitarni račun IBAN: HR2624020061500119595 (poziv na broj HR00 ili HR99). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije