Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE RADA Sindikati državnih i lokalnih službenika zamjeraju civilnim ročnicima da nezaposlenima kradu posao

Službom bez puške do stalnog posla

hrv-sluzbom-txt.jpg
import
29.01.2006.
u 19:01

Služenje civilnog vojnog roka, iako traje dva mjeseca duže od redovne vojske, u Hrvatskoj nikada nije bilo popularnije. I dok je Ministarstvo obrane u razdoblju od 1992. do 1999. godine primilo tek oko 200 zahtjeva za odrađivanje civilke, lani se taj broj popeo na nevjerojatnih 10.180 i tako gotovo izjednačio s brojem onih koji su tu dužnost željeli obavili s puškom u ruci. S obzirom na to da ročnici za svoj rad nisu plaćeni, a rade sve, od unosa podataka do poslova prevođenja, sindikati državnih i lokalnih službenika i namještenika često ih doživljavaju kao nelojalnu konkurenciju. I više od toga. Nije mali broj slučajeva da  poslodavci ih, pokažu li se dobrima,  nakon završetka vojne službe i zaposle u svojim institucijama.

Mišo vatrogasac
Ročnik u zagrebačkoj javnoj vatrogasnoj postrojbi Mišo Starčević iz Johoveca, jedan je od onih koji bi se sindikalcima uskoro mogao zamjeriti. Iako još nije zaposlen kao vatrogasac, to mu je najveća životna želja. Po zanimanju je inače automehaničar, ali zbog odluke da postane vatrogasac, preselio se u Zagreb te u vatrogasnoj postaji služi civilni vojni rok.
 Mogao sam vojsku odslužiti i u Ivanićgradu koji mi je bliže kući, ali sam se ipak odlučio za Zagreb jer su tu najveće postrojbe, imaju više intervencija, nabrijaniji su. U postaji zasad čistim, radim vježbe, održavam vozila, brinem se o opremi, ali uskoro ću i na prekvalifikaciju jer sam sada i sto posto siguran da u životu jedino želim biti vatrogasac  priča Mišo.
Želja bi mu se i mogla ispuniti jer, prema riječima voditelja smjene Ivana Ćuseka, nakon što odradi prekvalifikaciju, Mišu će možda i zaposliti.

Vojni rok u bivšoj školi
Poslu nakon odsluženja civilnog roka potajno se nada i Frane Krpan, apsolvent povijesti i geografije, koji vojsku služi u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji koju je i sam prije osam godina završio. Već tri mjeseca Frane svaki dan u svojoj bivšoj školi pomaže u knjižnici, popisuje spomeničku baštinu, dostavlja poštu u gradske urede,...
 Ako se zaposlim kao profesor, volio bih da to bude upravo u ovoj školi. Zapravo sam htio u regularnu vojsku, ali kako još nisam diplomirao, ovako stignem učiti i za ispite  kaže Frane.
Ravnateljica Gimnazije Anđelka Dukat oduševljena je svojim ročnikom i kaže da bi ga najradije zaposlila kao profesora.
 Trenutačno u školi civilku služe trojica ročnika, svi moji bivši učenici. Ali teškom sam se mukom za njih izborila. Morala sam poslati na desetke dopisa Ministarstvu obrane da bi mi ih odobrili - ističe Dukat.
Skladatelj Marko Tomasović, kao civilni ročnik prije dvije godine je radio u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu, a nakon završetka službe postao je njihov volonter.  Jedan je i od idejnih začetnika pjesme "Još ima dobrih ljudi", snimljenu za pomoć djeci u domu, a koja se u izvedbi Band Aida danima vrtjela na HTV-u i radiopostajama.
 Osam sam se mjeseci igrao s njima, vodio ih na igrališta, izlete, učio ih pjevati, svirati klavir... Nakon što jednom upoznaš te mlade ljude  sve što te prije mučilo, svi strahovi koje si imao, padaju u vodu  kaže Marko. Djeci se u dom vraća svaki mjesec. Opet se, kao i prije dvije godineigra se s njima, ali ga tješi što to sada radi s drugom djecom. Ona koje je viđao prije dvije godine sada su udomljena.


Nelojalna konkurencija

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika smatra da su civilni ročnici postali ozbiljna prepreka za zapošljavanje, ne samo u državnim tijelima nego čak i u nevladinim organizacijama koje civilne ročnike novače i putem oglasa. U sindikatu naglašavaju kako je člankom 3 Zakona o civilnoj službi propisana obveza vođenja računa o tome da se obavljanjem poslova civilnih obveznika ne ugrožavaju postojeća radna mjesta, ali ni ne otežava osiguravanje radnih mjesta nezaposlenima. S obzirom na to da je samo u 2005. godini više od tisuću državnih službenika i namještenika ostalo bez posla samo u sustavu obrane, sindikalci smatraju nemoralnim da poslove u državnoj upravi obavljaju civilni ročnici koji su time postali nelojalna konkurencija na tržištu rada. Zbog toga razloga sindikat podržava najavu "zamrzavanja" vojne obveze.


Prigovor savjesti

Napisao sam da se protivim nošenju oružja jer sam tako bio siguran da će Ured za obranu prihvatiti moj zahtjev za služenjem civilke. Većina nas to piše, mada svi imamo svoje razloge zašto smo se odlučili za civilku, a ne redovnu vojsku rekao nam je jedan od ročnika. Svi novaci koji predaju zahtjev za služenje civilnog vojnog roka, u obrascu su dužni napisati i tzv. prigovor savjesti, tj. moralni ili vjerski razlog zbog kojega traže civilnu službu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije