Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Službeno je: Kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim psihičkim bolestima

Kućni ljubimci tim ljudima pružaju dubok osjećaj "ontološke sigurnosti", odnosno osjećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla.
19. veljače 2018. u 12:59 1 komentara 1441 prikaza
psi, kućni ljubimci (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nedavno objavljena meta-analiza 17 velikih istraživanja dokazala je da kućni ljubimci koriste ljudima s psihičkim bolestima. 

Avantura male kujice Hrvatska ovčarka Saša novi dom pronašla je u dalekoj Kostariki

U sustavnoj analizi već objavljenih studija, doktorica Helen Louise Brooks sa sveučilišta u Liverpoolu pokazala je da kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim bolestima poput depresije, shizofrenije i bipolarnog poremećaja. 

Kućni ljubimci tim ljudima pružaju dubok osjećaj "ontološke sigurnosti", odnosno osjećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla, objavljeno je u časopisu BMC Psychiatry.

psi, kućni ljubimci (1)
1 / 7
Ovaj pas mješanac iz Slovenije svaki dan preko graničnog prijelaza Plovanija uđe u Hrvatsku i nakon jednosatne šetnje se vrati u Sloveniju.

Znanstvenici su proučavali učinak mačaka, pasa, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica na psihički oboljele. Kućni ljubimci su im pružali osjećaj bezuvjetne ljubavi i podrške i ublažavali brige, usamljenost i tugu. 

"Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvaćaju i podržavaju bezuvjetno, što bolesnici često ne dobivaju od obitelji ili društva", rekla je Brooks.

Maria Slough i Roger Bralow Britanska redateljica i veterinar: Grozna okrutnost prema životinjama na ulicama BiH za nas je bila kulturni šok

Dodatno, neke od vlasnika ljubimci prisiljavaju da ostanu povezani s vanjskim svijetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte. 

"Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osjećaj osobnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla", zaključuje Brooks.

kvartom zavladao strah Vlasnici pasa u panici: Postoji li rudeški trovač Unosna proizvodnja Uvoz hrane za kućne ljubimce stoji nas više od 900 mil. kuna Antun Ponoš LEGENDARNA EMISIJA Antun Ponoš: Nisam spavao tjedan dana prije prve emisije
International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom