Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi trend

Slušanje glazbe popularnije od njezina skidanja

'unutrasnja zagreb , slavonska,  03.07.2008. slusalice, glazba, ilustracija snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek/PIXSELL
17.08.2012.
u 17:00

Servisi za slušanje i naplatu glazbe Spotify i We7 ove će godine glazbenoj industriji donijeti zaradu od gotovo milijardu dolara

Servisi za slušanje glazbe uz naplatu poput Spotifyja i We7 ove će godine glazbenoj industriji donijeti zaradu od gotovo milijardu dolara, što je rast od 40 posto u odnosu na 2011. Slušanje glazbe preko interneta (streaming) tako postaje najbrže rastući sektor unutar industrije, a njegova popularnost sada je veća čak i od skidanja glazbe na računala ili mobilne telefone. Raduju se tome i glazbenici koji zarađuju na svakom slušanju njihova autorskog djela.

Bez obzira na to što smo već odavno u digitalnom dobu, CD-i i gramofonske ploče i dalje su najveći izvor prihoda za glazbenu industriju jer oni donesu oko 61 posto zarade. No, trend pada prodaje glazbe u fizičkom obliku nezaustavljiv je. Na globalnoj razini on iznosi 12 posto, a u Velikoj Britaniji čak 30 posto. Ekonomska kriza dovela je i do ukupnog pada zarade na svjetskoj razini od 2,6 posto u odnosu na lani. Analize predviđaju da će do 2015. prodaja glazbe u digitalnom obliku – uključujući skidanja na disk te slušanje glazbe preko interneta i mobitela – nadmašiti prodaju fizičkih proizvoda poput CD-a.

Neograničeni internet sve većih brzina promijenio je navike slušatelja koji sada sve više shvaćaju da pjesmu ne moraju imati na CD-u ili u računalu da bi je slušali. Dovoljno je spojiti se na internet i odabrati omiljenu pjesmu iz vrlo bogate baze. Servisi u koje se uzda glazbena industrija zasad nisu dostupni u našoj zemlji, no to ne znači da nas zaobilaze takvi trendovi.

Jedan je od dokaza i činjenica da puno ljudi i kod nas sluša glazbu preko interneta, i to mahom putem YouTubea, gdje se pregršt videospotova i dalje može gledati besplatno.

Komentara 1

DR
DRMagMa
18:27 17.08.2012.

Zato.. Brzo skinuti free app Vecernji za iPad & Antena Zagreb :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije