Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
seksualno uznemiravanje

Slučaj Matanić: 'Pravosuđe bi trebalo reagirati'

Zagreb: Filmski redatelj Dalibor Matanić
Foto: Igor Soban/PIXSELL
07.04.2024.
u 19:43

Komunikacijski stručnjak Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, kaže da je, ukoliko je točno ono što je objavljeno, Matanić s isprikom i kajanjem zakasnio, ako za takve postupke prava isprika uopće može postojati

Optužbe koje su opisane u članku u Večernjem listu toliko su ozbiljne da se prije svega nadam da će pravosuđe reagirati i utvrditi sve elemente te ih primjereno sankcionirati. S aspekta moje struke mogu komentirati isključivo ispriku koja izgleda kao pokušaj sanacije štete ugledu i poslovnoj karijeri, a nikako ne kao iskreno kajanje - kaže za Večernji list komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

Ne stišavaju se reakcije na optužbe o seksualnom uznemiravanju koje su protiv redatelja Dalibora Matanića iznijele glumice. On je na Facebooku objavio da se kaje i poručio da se prijavio na liječenje jer se, kako je napisao, sve zbivalo dok je bio pod utjecajem alkohola i droga.

- Radi se o stiliziranoj, pravno oprezno napisanoj isprici s jako puno umanjivanja onog o čemu se radi, a to je gotovo desetogodišnje seksualno zlostavljanje više mladih glumica i suradnica. Ono što je jednako zabrinjavajuće su i poruke podrške koje su se pojavile ispod takve isprike što potpuno pogrešno sugerira da bi činjenica da se radi o uspješnom, nagrađivanom redatelju trebala umanjiti težinu djela i trauma koje je uzrokovao brojnim ženama. Ovakva isprika i takve reakcije, među ostalim brojnih žena, produbljuje rane žrtvama i ukazuje na licemjerje pojedinih krugova. Činjenica da se radi o uglednom, nagrađivanom redatelju ni na kakav način ne bi trebala ublažiti društvenu reakciju na njegovo djelo, naprotiv ona bi trebala biti i žešća. Svaka osoba zaslužuje pošteno suđenje, razumijevanje,na koncu pa i podršku prijatelja u situaciji u koju se doveo, no takva djela moraju dobiti nedvosmislenu javnu osudu u protivnom je poruka koju šaljemo žrtvama i  potencijalnim budućim počiniocima sablasna - ističe Trogrlić koji se, kaže, nada da će pravosuđe reagirati.

Komunikacijski stručnjak Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, kaže da je, ukoliko je točno ono što je objavljeno, Matanić s isprikom i kajanjem zakasnio, ako za takve postupke prava isprika uopće može postojati.

POVEZANI ČLANCI:

- Ukoliko je točno ono što je objavljeno u tekstu u Večernjem listu, koji je prvi donio ovu ružnu priču, a to je da ona traje već više od deset godina, onda je Matanić s isprikom i kajanjem apsolutno zakasnio. Ako za takve grozne postupke prava isprika uopće može postojati. Reagirao je tek nakon što je izgubio određene poslove i nakon što je postao svjestan da cijela priča sada izlazi u javnost te da će zasigurno biti snažnih reakcija. To je ono što se u komunikologiji naziva kriznim komuniciranjem, odnosno, u ovom slučaju pokušajem kontrole i sanacije štete, ali zbog toga se s pravom postavlja i pitanje iskrenosti njegove namjere - naglasio je Levak.

- Kao komunikacijske kanale odabrao je društvene mreže, što je danas česta i uobičajena pojava. Sadržajno je objava takva da bi se moglo zaključiti kako je imao pomoć nekoga komunikacijskog ili PR savjetnika. S jedne strane, Matanić javno priznaje svoje postupke prema ženama koji su za svaku osudu, navodno iskreno i neizmjerno žali te ističe kako nema opravdanja za svoje pogreške. S druge strane, pokušava igrati na empatiju. Krivicu svaljuje isključivo na svoje probleme s alkoholom i drogama, što je potpuno deplasirano, objavljuje kako se već prijavio u ustanovu za liječenje te apelira na medije da u obradi slučaja zaštite njegovu obitelj. Najperfidniji je dio u kojem naglašava kako je "napravio puno umjetničkih uspjeha za ovu zemlju", što bi ga valjda trebalo abolirati barem od dijela krivice ili staviti u povlašten položaj u odnosu na one koji su radili slično, a nisu tako "zaslužni". Pa to je upravo pozicija moći i utjecaja koju je i koristio u uznemiravanju mladih kolegica! - ističe Levak.

VIDEO Dalibor Matanić oglasio se o uznemiravanju žena pa obrisao profil na Facebooku

Komentara 8

PL
plotto
13:53 08.04.2024.

Kad pogledam tu njegovu blesastu facu.Lik je kao prvi kod nas počeo uvoditi lgbtq kinematografiju.Kao rekli mu : - Dalibore ti moraš snimiti film,nešto na temu lgbt zajednice .Sad ti je to najnovija moda u Hollywoodu i onda kad oni tebe tamo zapaze, zvat će te da dođeš i postat ćeš slavan ! To je taj smiješni lik !

ME
MediciKM
08:04 08.04.2024.

Interesantno je kako vlada zavjet šutnje u medijima. A da je neki desničar u pitanju....ajme majko moja ne bi bilo portala koji ne bi bio kirurg u siciranju slučaja.

IG
IgorY
15:49 08.04.2024.

Ništa to nije novo, ali zašto se šutjelo do sada ? Svi su to znali, ali valjda njega kao manekena lijevice nije se smijelo dirati. Da je neštzo takvo učinio netko sa imalo desnim pogledima na život i svijet već bi se spremala lomača. Samo bi bilo dileme oko lokcije. Kompletna lijevica na ovo šuti. Znači moji mogu tvoji ne mogu. Toliko i o rijekama pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije