Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenski predsjednik Türk vjeruje u uspjeh arbitražnog sporazuma

turk
Foto: Željko Hladika
1/2
16.10.2009.
u 12:05

Odgovarajući na mišljenje slovenskog premijera Boruta Pahora o mogućim novim incidentima zbog njegova nepotpisivanja, Türk kaže da on takve prijetnje i opasnosti ne vidi.

LJUBLJANA - Procedura oko arbitražnog sporazuma o načinu određivanja granice još uvijek je u tijeku u Sloveniji i Hrvatskoj i bilo bi dobro da se uskoro razjasni je li njegovo potpisivanje moguće, izjavio je novinarima slovenski predsjednik Danilo Türk dodavši da i nakon potpisivanja treba osigurati odgovarajuću verifikaciju tog sporazuma. U Sloveniji bi se to moglo dogoditi na referendumu, a u ovom trenutku još nije jasno postoji li u Hrvatskoj dovoljno volje za potpisivanje arbitražnog sporazuma, kazao je Türk dodavši da je to u svakom slučaju dobar sporazum.

Türk upozorava da proceduru oko sporazuma treba voditi s osjećajem za vrijeme potrebno za njegovo postizanje, ali predugačko odgađanje može značiti udaljavanje od sporazuma. Odgovarajući na jučerašnje mišljenje slovenskog premijera Boruta Pahora o mogućim novim incidentima zbog njegova nepotpisivanja, Türk kaže da on takve prijetnje i opasnosti ne vidi.

- Pred nama je proces koji daje nadu da će se Slovenija i Hrvatska međusobno približavati, a za svaki sporazum treba imati i nešto hrabrosti - kaže Türk dodavši da je sporazum sada u takvoj fazi da bi do njegova potpisivanja moglo doći već za nekoliko tjedana, kazao je Türk koji misli da bi neuspjeh tog procesa doveo do komplikacije odnosa i to ne samo između Slovenije i Hrvatske već i u širem europskom kontekstu.

Kosor: Iz Slovenije ne stižu pritisci

- Ja to ne bih tumačila pritiskom. Sve ide svojim tijekom. Mi smo prvi dio posla obavili, došlo je do deblokade hrvatskih pregovora, što smatram velikim zajedničkim uspjehom. Sada ide onaj drugi dio posla na kojem radimo. Kada se dogovorimo, onda ćemo taj sporazum parafirati, odnosno potpisati.

Ali, ja ću se svakako prije toga konzultirati s predstavnicima parlamentarnih stranaka. Dakako, prije svega s predsjednikom Republike. I kada dobijem potpunu potporu u tom smislu, onda naravno idemo dalje u postupak - rekla je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade, na međunarodnoj konferenciji u povodu desete godišnjice hrvatskog sudjelovanja u mirovnim akcijama.

Ključne riječi

Komentara 148

EB
El-Bojko
13:45 16.10.2009.

Fantemlati - bijaše neki fantelmat koji se predstavljao kao janez... pa sad ne znam..

JA
jazbec
12:21 16.10.2009.

Pa da, a šta ste odradili?? Od sporazuma još ništa!! Pahor ima mandat za potpis, veči dio poglavlja je odblokiran, Slovenija je svoj dio dogovora več izpunila, a sada mi se čini, da Hrvatska opet hoče, da se izvuče sa nepotpisivanjem (opet kao Drnovšek-Račan). Dobro, da su ostala tri poglavlja blokirana, ionako imate puno posla da do njih dođete. Balkanska posla - banana republika!!

MM
Mladen Miletić
13:45 16.10.2009.

Kosor: Iz Slovenije ne stižu pritisci za potpisivanje arbitražnog sporazuma. Narvno to nije pritisak to je vapaj demokracije iz EU članice da se Hrvatska ispotpisuje tamo gdje se mora ako želi da se pridruži velikoj zajednici Mađara Rumunja Bugara i Francuza te Slovenaca fale samo još Balkanske zemlje bez svojih zločinačkih generala !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije