Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenski parlament podupro ulazak Hrvatske u NATO

26.01.2009.
u 12:10

Parlamentarni Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta velikom je većinom glasova podupro Zakon o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog protokola za ulazak u NATO savez.

Za ratifikaciju toga dokumenta, o čemu će u četvrtak odlučivati parlament u plenarnom sastavu, glasovalo je 16 članova Odbora, a tri su bila protiv.

Protiv su glasovali predstavnici Slovenske nacionalne stranke, Slovenske pučke stranke i jedan nezavisni zastupnik.

Potporu ratifikaciji izrazili su svi članovi Odbora iz stranaka vladajuće koalicije rekavši da će to pridonijeti stabilnosti regije, ali i u Međunarodnoj zajednici biti shvaćeno kao konstruktivan potez prema Hrvatskoj koji omogućuje rješenje graničnog spora putem posredništva.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič najavio je da će njegova stranka, ako parlament ratificira hrvatski pristupni protokol, organizirati referendum za poništenje te odluke.

Premijer Borut Pahor već je odlučno izjavio da je protiv takva referenduma, a očekuje se da će još jednom pojasniti svoje stajalište popodne na početku parlamentarnog zasjedanja kad bude odgovarao na Jelinčičevo zastupničko pitanje koje se također odnosi na njegov zahtjev da se hrvatsko članstvo u NATO-u poveže s graničnim pitanjem.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije