Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 10. tjedna

Slovenski liječnik o prekidu trudnoće: Iz Hrvatske imamo 10 slučajeva godišnje. Postupak ide jako brzo

bolnica
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/5
06.05.2022.
u 11:09

Objasnio je i kako sve žene koje se obrate komisiji u Sloveniji moraju ispuniti molbu u kojoj trebaju navesti svoj problem te uz to priložiti sve nalaze

Slovenski liječnik Adolf Lukanovič za N1 objasnio je kako u toj zemlji izgleda prekid trudnoće nakon 10. tjedna. Rekao je kako u Sloveniji svaka regionalna bolnica ima ginekološko-porodiljni odjel i da tamo općina dirigira komisiju prvog stupnja.

“Do 10. tjedna to je liberalno, osim prijave ne treba ništa. Komisija prvog stupnja istražuje slučajeve do 12. tjedna, ako je više od 12 tjedana, onda ide na komisiju drugog stupnja. Ima i žena iz različitih zemalja, Hrvatske, Mađarske, Poljske… Godišnje je oko 50 takvih slučajeva. Iz Hrvatske je najviše 10 slučajeva godišnje. Svi ti slučajevi idu redovno na stručno istraživanje. Najprije to u obzir uzima komisija koja se nekad zvala Komisija za pobačaj, danas se to zove Konzilij za rješavanje razvojnih abnormalnosti kod fetusa. Mi tu detaljno istražujemo nalaze i je li indikacija opravdana”, rekao je.

Objasnio je i kako sve žene koje se obrate komisiji u Sloveniji moraju ispuniti molbu u kojoj trebaju navesti svoj problem te uz to priložiti sve nalaze. “Nakon toga naši stručnjaci analiziraju je li to to. To je pregled sa stručnog stajališta, onda to ide na formalno-pravni nivo. To je komisija prvog stupnja, ako je više od 12 tjedana, onda ide na drugostupanjsku. U komisijama nisu samo ginekolozi, tu je psihijatar, socijalni radnik i internist. Znamo da su kod nas jako liberalni postupci jer se kod nas upotrebljava i tzv. socijalno-psihološka edukacija”, kaže.

Komentirao je i navode hrvatskih liječnika koji dvoje što u slučaju ako dijete preživi: “To nije moguće. Ja sam predsjednik Komisije više od 15 godina i takvog slučaja nema. Morate znati da prekid trudnoće kad je prošlo više od 22. tjedna znači poseban postupak, radi se o feticidu i treba roditi to mrtvo dijete. Danas je ultrazvučna dijagnostika toliko uznapredovala, tu nema pogrešaka. Ako to nije rađeno prema smjernicama, onda su greške moguće. Nikad se nije dogodilo da plod preživi. Vidite na ultrazvuku prekid rada srca i tu nema pogreške”, objasnio je.

Objasnio je i koliko traje postupak u Sloveniji.

To ide jako brzo. Te komisije sastaju se jednom tjedno, četvrtkom je komisija, a u ponedjeljak se sastaje konzilij za malformacije. Od uloge u socijalnoj službi do izvođena postupka ne može proći više od 10 do 14 dana. Ako se već odlučimo za prekid, onda je bolje da se to što prije napravi”, rekao je.

Video: Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku! Liječnik me pitao: 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'

Podsjetimo, slučaj trudnice Mirele Čavajde (39) nakon što je objavila da joj je u 24. tjednu trudnoće magnetskom rezonancijom na Svetom Duhu potvrđeno da beba u njezinoj maternici ima golemi maligni tumor na mozgu zbog kojega su joj šanse da će preživjeti male, a liječnici kojima se obratila uvjeravali su je da joj ne mogu pomoći jer je u Hrvatskoj pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonit, potresao je javnost.

Mirela Čavajda za Večernji list kazala je kako joj liječnik nije dao nikakve detaljne informacije na novom pregledu ultrazvukom, a upitao ju je i bi li ona ''ubila dijete s tumorom koje ima dvije godine''.  Liječnici je nisu upoznali sa zakonskom odredbom po kojoj se u takvim slučajevima i uz odobrenje komisije prekidi trudnoće rade i nakon desetog tjedna trudnoće, zbog čega će slučaj završiti na sudu.

I Sveti Duh i KBC Sestre milosrdnice negativno su odgovorili na traženje Mirele Čavajde da se učini prekid trudnoće. Feticid ne mogu napraviti jer za taj zahvat nemaju tehničke uvjete niti su za njega educirani, kažu u Svetom Duhu. I iz Vinogradske su potvrdili da se radi o teškom invaliditetu te da bi dijete vjerojatno umrlo ili u maternici ili u ranoj neonatalnoj dobi, ali ni oni nisu u mogućnosti napraviti zahvat. 

 

Komentara 6

BS
Berekin ST
12:48 06.05.2022.

I sam Slovenac je rekao da su njihovi stavovi liberalni u odnosu na ostale zemlje... to liberalni se odnosi na zenu koja, iako joj je toliko tesko da niko ne moze rec kako bi bilo u njenoj kozi ipak ima odluku... dite u njoj - nema. Ja se slazem sa doktorom i njegovim stavom... biste li ubili dijete kojoj se dijagnosticira tumor sa dvi godine... to je uzas. Niko ne moze rec nista majci, ja vjerujem da je njena bol pregolema i dajem joj podrsku bez obzira sto odluci. Tu odluku nikome od nas ne zelim da mora donit. Ali ja gledam sa stajalista tog malog bica u njoj... ono zivi, ono se bori, ida ima promil sanse... neka mama odluci. Isto tako ne napadajte nas zdravstveni sustav. Ti ljudi su se zakleli spasavati zivote. Sta mislite kako je njima ubiti dijete koje je jos zivo... koje se bori. Djeca u tom tjednu se radjaju. Nema osude nikome, situacija je uzasna i ko je to prozivija neka baci kamen.

DU
Deleted user
11:45 06.05.2022.

Bitno da mi izdvajamo za nase zdrastvo 16,5% od place! Pa onda dajte da placamo slovenski zdrastveni sustav! A, da ne govorimo o traumi koju te zene prozivljavaju i onim jadnicama koje ne mogu sakupiti 5.000 eur pa su na milost i nemilost hrvatskih vrlih lijecnika!

DA
Dabiša
15:07 06.05.2022.

Za mališu se treba boriti, a ne iglu u srce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije