Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Slovenski biskupi zabranili svete mise u cijeloj zemlji

Ludbreg
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/5
12.03.2020.
u 22:40

Da bi se izbjeglo širenje koronavirusa COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, sakramenti, sakramentali, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjeg, objavila je Slovenska biskupska konferencija

Slovenska biskupska konferencija na današnjem je zasjedanju odlučila zabraniti sve svete mise u cijeloj Sloveniji do daljnjega, a svećenici će mise moći slaviti isključivo privatno.

Odluku Slovenske biskupske konferencije donosimo u cijelosti:

Slovenski biskupi prihvaćaju mjere koje je Slovenija poduzela na polju sprječavanja virusnih infekcija i širenja koronavirusa COVID-19. S obzirom na tešku situaciju, nakon savjetovanja sa stručnjacima i sa željom da zaštite zdravlje i život vjernika, biskupi postavljaju hitne mjere koje stupaju na snagu u petak 13. ožujka 2020. u 00:00 i traju do otkazivanja.

1. Da bi se izbjeglo širenje koronavirusa COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, sakramenti, sakramentali, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjeg.

2. Svećenici slave svetu misu u skladu isključivo privatno, bez sudjelovanja vjernika. Slavlje s vjernicima nije dopušteno.

3. Svete mise, Put križa i drugi oblici pobožnosti na otvorenom nisu dopušteni.

4. Biskupi ordinariji, sve do opoziva, slovenske katolike oslobađaju dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj misi. Vjernici bi trebali to odsustvo zamijeniti molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem riječi Božje, praćenjem svete mise na radiju, televiziji ili na internetu i primanjem duhovne pričesti.

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

5. Župnici na vrata crkve stavljaju obavijest koja glasi: “Svete mise su otkazane do daljnjeg. Osobna molitva zdravih vjernika moguća je pod uvjetom da u crkvi / kapeli nema više od 10 osoba i jedni od drugih moraju biti udaljeni najmanje 1,5 metar”

6. Crkve za vrijeme epidemije se, kad je to moguće, mogu otvoriti isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) Crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika bez simptoma akutne plućne bolesti.

b) Maksimalno 10 ljudi može biti prisutno istovremeno, s najmanjim razmakom od 1,5 metar.

c) Crkvu, koja je otvorena za vjernike, treba najmanje dva puta dnevno čistiti dezinfekcijskim sredstvima (kvake na vratima, klupe itd.).

d) Vjernici moraju u crkvi dobiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke.

7. Ispovijed se odgađa na neodređeno.

8. Crkveni sprovodi dopušteni su uz strogo pridržavanje uputa državnih institucija. Pogreb se obavlja bez pogrebne mise i samo s najbližima. Pogrebna misa može se prikazati nakon ukidanja ove upute.

9. U smrtnoj opasnosti dopušteno je udijeliti bolničko pomazanje ukoliko su svećenik i pacijent pravilno zaštićeni.

10. Podjeljivanje sakramenta svetog krštenja i ženidbe odgađa se.

11. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

12. Do opoziva, po župama ne postoje vjerski i drugi oblici edukacije ni župni sastanci. Kateheti trebaju zamoliti roditelje da zajedno s djecom obrade predviđeno gradivo.

13. Biskupijski i župni uredi, crkveni arhivi i drugi crkveni uredi ostaju zatvoreni do daljnjeg. Vjernici se mogu obratiti župnim uredima isključivo telefonom ili emailom.

14. Katolički vrtići, škole i druge obrazovne i dobrotvorne ustanove moraju slijediti upute Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Slovenije.

15. U ustanovama gdje borave redovnici i redovnice treba ograničiti izlaske i kontakte s posjetiteljima izvana. U samostanskim kapelama isprazniti posude s blagoslovljenom vodom.

16. Svi vjernici (osobito stariji) trebali bi se preventivno samoizolirati i posvetiti vrijeme molitvi za zdravlje oboljelih, za medicinsko osoblje i što skorije okončanje epidemije.

17. Biskupi pozivaju sve vjernike, svećenike, redovnice, redovnike i laičke katoličke pokrete da uvećaju molitve za zdravlje i blagoslov našeg naroda tijekom izazovnog razdoblja epidemije.

Svećenici i ostali pastoralni radnici mole se da ispišu i objave ove upute u župnim novinama, oglasnim pločama ili na web-stranicama, a slijedeći ove mjere pomažu u sprječavanju širenja virusnih infekcija.

VIDEO 20 novosti o koronavirusu

Ključne riječi

Komentara 7

ĐU
Đueo
08:24 13.03.2020.

Bog je moj vodić,uz Boga se ničega ne bojim.... I gdje je sad nestala vjera u božiju providnost? Zar u svetoj vodi ne obitava Sveti Duh,koji oslobađa od svih nevolja? A da se okanite lijekova i jednostavno pomolite . E, kad je glava na panju vjera u Boga prestaje.

AN
AnteVT
15:10 14.03.2020.

Jesu zabranili i noćne srbonarodnjačke klubove ??

Avatar links
links
23:15 12.03.2020.

e to je stvarno strašno... čudi me da ne mogu oni pomoći, inače imaju riješenje za sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije