Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA SUDA

Slovenska vlada priprema žalbu: 'Lex Agrokor i Lex Mercator su u koliziji'

Andrej Plenković i Miro Cerar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
28.07.2017.
u 15:24

Vlada premijera Mire Cerara odluku o žalbi obrazložila je stajalištem da bi postupci vjerovnika protiv Agrokora mogli poslovno ugroziti Mercator

Slovenska vlada odlučila se žaliti na odluku Okružnog suda u Ljubljani, koji je na zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokoru priznao položaj stranog poslovnog subjekta u postupku insolventnosti.

Vlada premijera Mire Cerara odluku o žalbi obrazložila je stajalištem da bi postupci vjerovnika protiv Agrokora mogli poslovno ugroziti Mercator, koji je najveći poslodavac u zemlji, što bi moglo negativno djelovati na ekonomsku, socijalnu i financijsku stabilnost Slovenije.

Okružnom sudu u Ljubljani slovenska će vlada zato predložiti da zaključak kojim priznaje da je Agrokor u postupku insolventnosti ukine ili promijeni tako da se iz njega isključi Agrokorova imovina, odnosno vlasnički udio u Mercatoru, prenijeli su slovenski mediji izvore u vladi.

U Sloveniji se, naime, pojavila bojazan da bi Agrokor mogao radi namirenja dugova prema vjerovnicima prodati svoju imovinu u Sloveniji, u koju ulazi i trgovački lanac Mercator.

Prema tumačenju slovenskih pravnika, navode mediji, sud svoj zaključak o priznavanju statusa insolventnosti strane tvrtke može ukinuti ili promijeniti ako zaključi da bi njegova provedba mogla negativno utjecati na suverenost, sigurnost ili javni interes države u kojoj tvrtka posluje.

Kako je prenijela Slovenska televizija, vlada je u svom zaključku da će se na odluku slovenskog suda žaliti ocijenila da su ispunjeni svi ti razlozi, jer smatra da su hrvatski "lex Agrokor"  i slovenski "lex Mercator" u koliziji, te da je u konkretnom slučaju hrvatski posebni zakon koji određuje i način imenovanja izvanrednog člana uprave "u suprotnosti sa slovenskim pravnim poretkom".

 

Komentara 5

PR
prajdali100
16:37 28.07.2017.

Kada imas prijatelje kao sto su Slovenci nemas potrebe za neprijateljima.Sto ce ti !!!!!?

KA
kamenjar0404
16:35 28.07.2017.

Prodali skoro propali Mercator Todoricu za silne novce a sad ga kao štite !!!! To su ti Slovenci

OV
Ovozemaljski
17:35 28.07.2017.

Brate kad vidim koliko su Slovenci jadni iskompleksirani sa nama, pa nasa braca Srbi puni mitova koji slave poraze kao pobijede, o Bosancima necu ni pricati, to je raja za sebe, mi Hrvati smo jos dobro i ispali, iako smo previse samokriticni i nikad nismo zadovoljni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije