Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARA DEVIZNA ŠTEDNJA

Slovenska vlada zabrinuta presudom o tužbi Zabe protiv NLB-a

Ljubljanska banka
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
23.11.2017.
u 18:15

Riječ je o jednom od više postupaka koji se vode pred hrvatskim sudovima u vezi sa starom deviznom štednjom

Slovenska vlada u četvrtak je izrazila iznenađenje drugostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj je Nova Ljubljanska banka (NLB) dužna platiti 492,4 tisuće eura i pripadajuće kamate Zagrebačkoj banci, na osnovi njene tražbine jer je umjesto NLB-a isplatila dio štediša slovenske banke u Hrvatskoj.

Riječ je o jednom od više postupaka koji se vode pred hrvatskim sudovima u vezi sa starom deviznom štednjom koju je dio hrvatskih štediša Ljubljanske banke prenio na hrvatske banke 90-ih godina prošlog stoljeća kako bi im mogla biti isplaćena prije završetka spora o tzv. staroj prenesenoj deviznoj štednji.

Slovenska vlada u priopćenju za javnost navodi kako je iznenađena presudom, da je smatra arbitrarnom te protivnom međunarodnom pravu i dosadašnjoj sudskoj praksi, jer je u prvostupanjskoj presudi zagrebački Općinski sud tužbu Zagrebačke banke odbio.

"Slovenija i ovom prilikom izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog hrvatskog kršenja međunarodnih obveza te arbitrarnog i pogrešnog tumačenja slovenskog ustavnog zakona iz 1994. kojim su razdvojene obveze i imovina nove i stare Ljubljanske banke", navodi slovenska vlada.

U priopćenju se ponavljaju stajališta Slovenije kako pitanje stare devizne štednje s područja nekadašnje SFRJ treba riješiti na osnovi sukcesije među državama nasljednicima te se tvrdi da su nekadašnji premijeri dviju država Zoran Milanović i Janez Janša dogovorili prekid svih postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima u sklopu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.

O sadržaju i interpretaciji dogovora Milanović-Janša Slovenija i Hrvatska nisu se usuglasile.

"Slovenija očekuje da će Hrvatska u cijelosti ispuniti svoje međunarodne obveze i zaustaviti postupke protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima. Poznato je da je zbog tih postupaka Slovenija lani protiv Hrvatske uložila tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Zato ponovo naglašavamo da su vladavina prava i načelo mirnog rješavanja sporova temeljna načela u modernoj međunarodnoj i europskoj zajednici", navela je u četvrtak u priopćenju za javnost slovenska vlada.

Komentara 6

DU
Deleted user
18:48 23.11.2017.

Kakav dogovr Milanović s bilo kim o prekidu rada hrvatskog sudstva????? Ti SDPovci su stvarno dno dna. Prvo se dogvore sa slovencima da im poklone naše more i kopno, a sad se ovaj musavac dogovrio da se izdaju interesi hrvatskih građana! Pa mi smo fakat dno dna od naroda!

OK
Omladinac koji to nije
18:52 23.11.2017.

Banke trebaju klikentima vratiti dugove, a ako ima osnova neka se drzave "refenaju". Kada su ljudi unosili sredstva u LJ B, nitko im nije govorio o sukcesijama.

SA
sadsamtu
20:30 23.11.2017.

Jadni slovenski političari, opet su zgroženi činjenicom da pokradeno moraju vratiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije