Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenska policija distancirala se od paravojne 'štajerske straže'

Osnivač "štajerske straže" Andrej Šiško iz Maribora izjavio je u utorak da u policiji ima svoje izvore
05. rujna 2018. u 21:12 14 komentara 1504 prikaza
Paravojska u Sloveniji
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

Ravnateljstvo slovenske policije distanciralo se danas od sumnji da neki pripadnici policije održavaju veze s kontroverznim političarem iz Maribora i njegovom "štajerskom stražom", navodnom paravojnom skupinom. 

Paravojska u Sloveniji 'POTIČU STRAH I MRŽNJU' VIDEO Uzbuna u Sloveniji zbog navodne paravojne skupine koja želi nadzirati granicu

"Policija ne raspolaže podacima o upletenosti policajaca u slučaj postrojavanja štajerske straže, no unatoč tome u vezi s tim slučajem provodimo unutarnju istragu", priopćeno je iz uprave policije u Ljubljani.

Pogledajte video skupine iz Maribora koja je uznemirila Sloveniju:

Potkraj tjedna su se na društvenim mrežama pojavili  snimci o postrojavanju straže, a na kojemu se vide deseci zamaskiranih muškaraca, od kojih neki u rukama imaju puške ili sjekire.

Osnivač "štajerske straže" Andrej Šiško iz Maribora izjavio je u utorak da u policiji ima svoje izvore i da većina policijskih djelatnika simpatizira s njegovom inicijativom o uspostavi lokalnih paramilitarnih odjela koji bi između ostalog, kako navodi, štitili granicu od migranata.

Šiško je nekadašnji vođa navijača mariborskih "viola", ultra-navijača mariborskog nogometnog kluba, a predstavlja se kao ekstremni desni političar i "štajerski domoljub".

Ilustracija štajerska straža Slovenska javnost šokirana: Tko stoji iza paravojske

Mediji navode da je više puta bio u zatvoru, među ostalim optužen za iznudu i pokušaj ubojstva, te da je u jednom slučaju na optuženičkoj klupi sjedio zajedno sa šefom Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmagom Jelinčičem koji se nakon četverogodišnje pauze na izborima u lipnju ponovo vratio u parlamentarne klupe.

Sa svojom karakterističnom crvenom šilter-kapom Šiško se pojavljuje često u reality show emisijama, ali i na političkoj sceni, do sada je osnivao više stranaka koje nisu imale uspjeha na lokalnim ili državnim izborima. Lani je nastupio kao kandidat na predsjedničkim izborima i osvojio 2,2 posto glasova, uglavnom populističkim izjavama o Sloveniji kao korumpiranoj državi i posebno alarmiranjem birača zbog navodne velike migracijske opasnosti i stranaca koji prijete identitetu Slovenaca.

Odmah nakon što su se snimci o postrojavanju Šiškove postrojbe koju navodno sastavljaju veterani slovenskog rata za osamostaljenje pojavili na društvenim mrežama, od njih su se ogradile političke stranke, tehnička vlada Mire Cerara, te budući premijer Marjan Šarec i predsjednik Borut Pahor, a policija je potvrdila da je povela istragu i pretkazneni postupak zbog navodnog formiranja nezakonite naoružane skupine.

slovenija Poznat sastav Šarecove vlade: Cerar brine o odnosu s Hrvatskom

Mediji navode da bi paravojna skupina koju vodi Šiško mogla donijeti štetu reputaciji Slovenije budući da su vijest o "štajerskoj gardi" prenijeli i strani mediji, ne samo u regiji nego i u Austriji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Udruga slovenskih antifašista i partizana ogradila se u srijedu od Šiškove skupine, nakon što su zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) iznijeli sumnje da stoji iz Šiškove provokacije, kako bi se odvratila pozornost javnosti od, po njihovoj ocjeni, prvih političkih skandala vlade Marjana Šareca u nastajanju i problema s kojima se susreće država.

Zastupnik SDS-a stranke i dosadašnji predsjednik parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih i obavještajnih službi Branko Grims izjavio je da je jedan član  partizanske udruge nedavno primio Šiška i da je podržao njegova predstavnika na zadnjim lokalnim izborima u jednoj općini, ali i da je Šiškova "straža" nekoć provokativno nastupala i s crvenom zvijezdom, simbolom komunizma iako sada nastupa kao nacionalistička organizacija.

Pogledajte video postrojavanja slovenske paravojne milicije:

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar babas
  babas:

  Trebala bi vlada RH angažirati Štajersku stražu na obrani granica RH,ne bi se njima ilegalni emigranti prošetavali kao našim milekima.

 • Max65:

  Bolje i ovakva inicijativa da se umanje ilegalni prijelasci Slovenske granice iz RH nego glumiti da je sve u redu a imigranti se kroz RH secu i voze kako hoce jer je granica suplja kao sito. Nebi niti nama odmoglo ... prikaži još!o da kao i Bugari i Madari dozvolimo organiziranim civilima pod policijskim vodstvom da sprijecavaju invaziju na nasim juznim granicama. Ovako ih je i u RH svakog dana sve vise sta donosi i vecu opasnost za Hrvatske gradane.

 • viki.liks:

  haha u rukama imali i sjekire, dobro ste procitali,pa kakvi su to,niti u najdubljoj Africi ne koriste sjekire kao oruzje.Tamo cak i klinci sa dvanaest godina nose kalasnikove u ruci sto naravno ne podrzavam ali eto kao za primjer..